We zijn inmiddels enkele weken voor Black Friday (29/11), voor retailers één van de hoogdagen op de kalender. Op enkele jaren tijd is het begrip volledig ingeburgerd, nadat het overkwam van Amerika, waar het al jaren met stip in de agenda staat. Cijfers van 2017 tonen aan dat wie Black Friday aangrijpt als commercieel momentum 14% meer omzet genereert t.o.v. een ‘normale’ vrijdag op de kalender. Binnen een omnichannel context zou dit zelfs 18% tot 23% meer volume genereren. Niet alleen voor retailers, maar ook voor online spelers, dankzij Cyber Monday die onmiddellijk volgt op Black Friday, vormt dit weekend een absoluut commercieel kanon!

Maar hoe bereidt u zich nu het beste voor? Het antwoord is vrij eenvoudig, met een duidelijk plan en een tijdige voorbereiding!

Succes begint bij een goede voorbereiding.

Initieel moet u eerst beslissen of u wilt deelnemen aan een concept als Black Friday. Hier en daar gaan namelijk al stemmen op dat men niet kan aantonen dat de extra omzet op Black Friday effectief extra omzet is maar dat dit eerder een verschuiving van omzet genereert. Maar omzet hoeft niet het enige resultaat te zijn van een Black Friday campagne. Waarom uw bestaande klanten niet eens extra in de bloemetjes zetten met een leuke actie? U kan uw doelgroep ook verleiden zich nog voor BFCM (Black Friday Cyber Monday) in te schrijven op uw mailinglist om als eerste van uw exclusieve deals op de hoogte te zijn, zodoende genereert u nieuwe contacten in uw database.

U kan de hype rond BFCM ook gewoon gebruiken om merkbereik te genereren door origineel uit de hoek te komen: het outdoor modemerk REI kondigde aan dat ze op Black Friday, in tegenstellen tot alle andere retailers, net hun verkooppunten en online shop zullen sluiten om zo hun cliënteel aan te moedigen eens een dagje buiten in de natuur te spenderen. Een absolute match met hun identiteit. Resultaat: veel PR, veel media exposure, hoger merkbereik en een top-verkoopperiode na BFCM. Ze lanceerden deze campagne onder de #OPToutside.

Indien u over een web analytics platform beschikt (bv. Google Analytics) raden wij u aan de data te consulteren van de BFCM periode van vorig jaar. Welke producten werden toen bekeken, uit welke kanalen en windstreken kwamen uw webbezoekers, welke content werd veel gelezen, etc. Dit zal u al heel wat wijsheid opleveren die u kan gebruiken tijdens de voorbereiding dit jaar. Controleer zeker even of uw web analytics wel correct staat ingesteld en u alles meet wat u wil en kan meten!

Aanbevolen artikel  Wie is de ’empowered consumer’ en wat betekent dat voor digitale marketing?

Slimme BFCM proposities

Er zijn dus diverse manieren om BFCM met een sterke propositie te benaderen. We lijsten er enkele ter inspiratie op:

Verminderen van oude voorraad: u heeft ongetwijfeld nog oude voorraad staan die u feitelijk ook geld kost. BFCM vormt het ideale momentum om extra voordelen aan te bieden op de producten uit deze oude voorraad.

Kortingen op high-margin lokvogels: onderzoek of er in uw aanbod zich producten bevinden waarop u meer dan voldoende marge neemt. Op deze producten kan u doorgaans hogere korting geven. U kan hier dus commerciële lokvolgers van maken om nieuwe klanten te verleiden uw winkel en/of online shop te bezoeken.

Exclusieve kortingen enkel voor nieuwe klanten: geef elke nieuwe klant een éénmalige korting via een kortingscode of voucher.

Verborgen kortingen voor bestaande klanten: geef bestaande klanten liever nog een grotere korting, maar communiceer dit enkel persoonlijk en intern om het exclusieve ‘club-gevoel’ gehalte te versterken. Remember: het kost 7 keer meer om een nieuwe klant te genereren dan een bestaande klant opnieuw te converteren.

Urgentie werkt! Werk met urgentie: voorzie countdown elementen op uw website die aftellen naar BFCM, maar ook op BFCM aftellen naar het einde van de dag en dus de beschikbaarheid van deals.

Bijdrage van leveranciers: bespreek met uw leveranciers of zij samen met u een leuke BFCM actie willen opzetten op uw commerciële platformen en u hier ook in willen ondersteunen met extra kortingen of budget om uw campagne te voeren.

Add-on: afhankelijk van uw merkpositionering zal u liever met add-on’s werken dan prijskortingen: kan u uw klanten op BFCM iets extra geven bij aankoop? Zorg er wel voor dat dit significant en relevant is en dus impact genereert. Een korting op een volgende aankoop zal op BFCM minder aantrekkelijk worden bevonden.

Kortingen-per-uur: kondig elk uur een nieuwe korting aan. Nodig uw bezoekers uit zich in te schrijven op een speciale mailinglijst enkel voor dit type deals. Zo creëert u maximale urgentie maar ook schaarste omdat een interessante deal slechts één uur geldig blijft.

Sign-up deal: geef op BFCM een extra voordeel of add-on wanneer iemand zich inschrijft op uw nieuwsbrief.

Gratis verzenden? Biedt tijdens BFCM uw verzendkosten als korting aan.

Korting op vouchers. Biedt uw klanten korting aan op cadeaubonnen die ze op BFCM bij u aankopen. Het interessante is dat u die korting niet onmiddellijk in uw omzetcijfer voelt, maar ook ook dat u de totaal gegeven korting nooit 100% zal voelen omdat er zich altijd redemptie voordoet op verkochte cadeaubonnen.

Aanbevolen artikel  Move over Millennials... Gen Z is coming!

Steun een goed doel? Geen fan van kortingen of add-ons? Steun bij elke aankoop in uw shop een goed doel. Hiermee speelt u 100% op het maatschappelijk gevoel van millenials & gen Z consumenten.

Organiseer een event. Nodig al uw trouwe klanten uit op een BFCM drink of happening. Leuk om uw klanten te leren kennen, leuk om ze aan elkaar te introduceren. Combineer dit eventueel met een interessante workshop of productpresentatie om het helemaal af te maken. Mogelijk kan u zelf een nieuw product of dienst lanceren?

Communicatie BFCM

U bent er in geslaagd een sterke BFCM propositie uit te werken! Nu wilt u iedereen daarvan op de hoogte brengen! Enkele suggesties bij het uitwerken van een sterk BFCM communicatieplan…

Begin intern! Vaak onderschat, altijd onderbenut: uw eigen netwerk & medewerkers. Zorg ervoor dat uw eigen medewerkers perfect op de hoogte zijn van uw BFCM campagne en geef hen desnoods een klein extra voordeel. Zorg ervoor dat er een ‘gezonde’ interne spanning ontstaat in de aanloop naar BFCM. Dit zal bevorderen dat uw medewerkers ten volle uw BFCM campagne in hun eigen netwerk en op sociale media zullen promoten.

Eigen klanten eerst! Nogmaals, rule of 7 (cfr. boven). Begin uit beleefdheid eerst met uw bestaande klanten op de hoogte te brengen. We kunnen dit niet genoeg stellen… want het wordt dikwijls vergeten. Geef hen desnoods al een dag op voorhand toegang tot uw BFCM deals. Uw bestaande klanten bereikt u doorgaans via uw nieuwsbrief, maar durf ook aan uw sales team te vragen belangrijke klanten (bv op basis van aankoopgeschiedenis) persoonlijk op de hoogte te brengen.

Remarketing is key. Een sterke remarketingcampagne die zeer agressief op BFCM zelf wordt ingezet zal iedereen die de week voor of tijdens BFCM op uw website terecht komt online blijven achtervolgen met uw deals en de zichtbaarheid ervan significant verhogen.

Aangepaste doelgroepen. U kan via Google & Facebook doelgroepen aanmaken met profielen gelijkaardig aan uw huidig klantenportfolio. Zo bent u zeker dat uw Google of Facebook campagne de relevante mensen bereikt.

Bereik, bereik en bereik! Basically dient u met uw BFCM campagne gewoon zoveel mogelijk bereik te genereren. Zet daarom alle kanonnen in die u heeft en activeer al uw sociale mediakanalen. Durf ook een klein budget te voorzien om uw content betalende te promoten op deze sociale media.

Geen fan van BFCM?

Geen nood, wij hebben voor u nog een hele waslijst met andere, interessante top topicals waarop u kan inspelen.