Er zijn ondertussen officieel méér Gen Z’ers dan Millennials. Viel u ook bijna van uw stoel bij dit statement? Terwijl wij als marketeers maar net hoogte beginnen te krijgen van de Millennials, begint Gen Z de wereld over te nemen. Hoewel er redelijk wat gelijkenissen zijn tussen Millennials en de jongvolwassenen van Gen Z, moet u toch enkele naunces in acht nemen wanneer u Gen Z’ers probeert te bereiken met uw marketinginspanningen. Om meer over het onderscheid te lezen kan u terecht op onze blogpost over Gen Z en Millennials.

Wil u graag concrete tips lezen over hoe u nu in hemelsnaam begint aan uw marketingcampagne, met als doelgroep Gen Z? Dan bent u hier bij het juiste adres. We bundelden 10 tips om uw online marketinginspanning aan te passen aan deze ultra-geconnecteerde generatie.

Tip 1: Maak omni-channel campagnes

Gen Z is aanwezig op verschillende platformen tegelijk. Tieners die op hun gsm scrollen terwijl ze naar TV kijken zijn u vast niet onbekend. Volgens een onderzoek van Morning Consult blijkt dat 88% van Gen Z’ers de voorkeur hebben voor omni-channel campagnes. Sociale media mag hier absoluut niet ontbreken.

De populairste sociale media kanalen bij Gen Z zijn:

  1. YouTube
  2. Instagram
  3. Snapchat
  4. Tik Tok
  5. Facebook
  6. Twitter
  7. Twitch

Tip 2: Spendeer het leeuwendeel van uw marketingbudget aan online marketing

Traditionele marketing verdwijnt op de achtergrond. Gen Z spendeert meer tijd online dan ooit tevoren. Ze communiceren online, halen hun entertainment uit online platformen, doen research online, volgen familie, vrienden en influencers op sociale media, gamen online en shoppen online. Platformen zoals Netflix, YouTube, Spotify en sociale media platformen zijn niet meer uit het leven van Gen Z weg te denken. Spendeer uw marketingbudget wijselijk.

Tip 3: Pas u aan aan nieuwe zoekmethodes

De buyer journey van Gen Z ziet er anders uit dan die van Millennials of de oudere generaties. Waar bij de Millenials traditionele zoekopdrachten de meest populaire manier van informatie op te zoeken is, is dat bij Gen Z niet zo. 

  • 85% ontdekt nieuwe producten op sociale media waarbij YouTube en Instagram de kroon spannen
  • Image search wordt steeds populairder (Ze zoeken via image search de beste deal voor een product dat ze bv. op Instagram ontdekt hebben)
  • Voice search zal ook steeds belangrijker worden. Er wordt verwacht dat zo’n 50% van de zoekopdrachten wereldwijd via voice search zullen verlopen. Pas dus ook uw geschreven teksten aan aan voice search.

Tip 4: Werk samen met micro-influencers

Beroemde YouTubers, Tik Tok’ers en Instagrammers zijn de nieuwe celebrities. Deze online beroemdheden hebben evenveel (soms zelfs méér) draagkracht als traditionele internationale beroemdheden of BV’s. Deze micro-influencer markt is gigantisch en zal alleen maar groeien. Jongeren zijn trouwens ook enthousiast om hun ervaringen met merken te delen online en zijn zelfs bereid om gesponsorde content te delen.

Tip 5: Investeer in video

YouTube is meer dan een videoplatform. Het is een entertainmentplatform, een zoekmachine en een inspiratie- en leerplatform voor Gen Z’ers. Wist u dat YouTube de tweede grootste zoekmachine is na Google? Verdiep u dus in videomarketing indien u deze markt wil aanspreken. Video zal zonder meer een hoeksteen vormen van uw content en sociale mediastrategie. Bovendien is er niet alleen minder concurrentie op YouTube, de video’s ondersteunen ook uw andere SEO inspanningen. Videomarketing vestigt de aandacht op uw merk en zorgt voor merkbeleving. Een opportuniteit die u niet mag laten schieten.

Tip 6: Verzamel reviews

Wist u dat 41% van Gen Z’ers op zijn minst 5 reviews gelezen heeft voor ze overgaan tot een aankoop? Positieve beoordelingen zijn natuurlijk gewenst, maar ook een mix van positieve en kritische beoordelingen is nog altijd beter dan geen. Verwerk uw beoordelingen en klantenervaringen dus ook op uw landingspagina’s en andere kanalen. Hebt u zelf nog niet veel beoordelingen verzameld? Overweeg dan een samenwerking met een derde onafhankelijk platform als Trustpilot.

Tip 7: Zorg dat alles is aangepast aan mobile

Jongeren spenderen meer tijd op hun mobiel dan op desktop. Ook voor hun aankopen gebruiken ze meestal hun smartphone. Zorg er dus voor dat uw website aangepast is aan dit gedrag. 60% van van Gen Z’ers zou volgens een onderzoek zelfs een website of app niet gebruiken indien deze te traag laadt. Ook Google beloont nu websites die mobile friendly zijn. De nieuwste update bevat namelijk mobile first indexing. Dat wil zeggen dat Google eerst uw mobiele website zal beoordelen om uw website een score te geven.

Tip 8: Wees authentiek, transparant en inclusief

Gen Z’ers haken snel af wanneer ze merken dat u niet authentiek bent. Deze generatie waardeert individualiteit, creativiteit en eerlijkheid. Investeer bijvoorbeeld in content marketing dat een echte toegevoegde waarde heeft. Wees transparant over uw bedoelingen. Gen Z is erg wantrouwig over hoe u hun data gebruikt. Zorg dat u hier eerlijk over bent en het duidelijk vermeldt op uw website. Omarm bovendien ook onze multiculturele realiteit. Gen Z’s waarderen merken die inclusief zijn. Gen Z’ers zijn echte wereldverbeteraars en houden u als onderneming aan dezelfde standaard.

Tip 9: Kwaliteit, beschikbaarheid en de ervaring primeren

De kwaliteit van een product is één van de grootste redenen voor aankoop. Dankzij de overvloed aan mogelijkheden hebben zij ook erg weinig geduld indien een product niet meer in voorraad is. Bovendien wint u hun hart met ervaringen. Een goede en snel beschikbare klantendienst is belangrijk voor hen. Het wordt in feite zelfs gezien als één van de voornaamste competitieve differentiators. Zij zullen snel hun toevlucht zoeken op kanalen als Twitter of andere sociale media indien ze een probleem ervaren. Ze verwachten ook een snelle behandeling van dit probleem. Zij zijn op zoek naar 24/7 dienstverlening. Indien 24/7 customer service niet haalbaar lijkt, kunt u deze nood tegemoet komen door middel van virtuele assistenten en uitgebreide content op uw website die alle veelgestelde vragen beantwoordt.

Tip 10: Hou regelmatig acties en promoties

Gen Z zijn echte bargain hunters, zowel in de winkel als online. Ze zullen altijd uw prijzen vergelijken met die van de concurrenten en zijn erg gevoelig voor kortingen, coupons en promoties. Zorg ervoor dat uw promoties dus snel opvallen op uw website en op andere kanalen. Verwerk ze bijvoorbeeld meteen in uw advertenties.

Met deze 10 tips kunt u alvast meteen aan de slag om de harten van Gen Z te veroveren.

Hier nog wat extra advies: Bestudeer de merken waar ze van houden en analyseer hun gedrag met Google Analytics en social media analytics. Daar haalt u onmisbare inzichten uit. Klaar om er in te vliegen? Wij ook!

Indien u hulp nodig heeft met uw digitale strategie, SEO, uw sociale media of online advertenties te optimaliseren voor Gen Z of andere doelgroepen, kunt u steeds bij ons terecht. Uw succes is wat ons drijft, en dat doen we met een gerichte en pragmatische aanpak. Interesse? Let’s talk!

Schrijf een commentaar