SEO-copywriting is niet makkelijk. Er is meer nodig dan alleen geweldige tekstschrijfskills om voor zoekopdrachten geoptimaliseerde inhoud te maken. Als SEO-copywriter heb ik gemerkt dat elke andere SEO-copywriter een bepaalde aangeboren vaardigheid bezit. Al weet ik ook heel goed dat de nodige expertise, vaak het beste wordt geleerd on the job. Een sterke schrijfvaardigheid is noodzakelijk, maar niet voldoende binnen SEO. Er zijn enkele kernconcepten waar copywriters zeer vertrouwd mee moeten zijn om content te schrijven die bij hun klanten past.

Ik geef je graag drie vaardigheden die echt onmisbaar zijn in het SEO-copywriting vak.

1. Diverse schrijfvaardigheden

Dit is geen verrassing: de eerste kernvaardigheid die een SEO-copywriter nodig heeft, is het vermogen om verschillende schrijfstijlen te kunnen toepassen. Je kan het ene moment moeten schrijven voor een snoepbedrijf en een ander moment voor een uitvaartcentrum.

Niet alleen de inhoud zal verschillend zijn, maar ook de tone of voice waarin je de klanten moet aanspreken. De inhoud van een uitvaartcentrum verdient een serieuze, rechtlijnige en medelevende toon, terwijl de copy van snoepadvertenties een luchtige en leuke schrijfstijl vraagt.

Een sterke SEO-copywriter weet niet alleen instinctief wat voor soort toon hij of zij moet gebruiken, maar ook hoe hij die toon moet gebruiken op een manier die de lezers aanspreekt.

2. Inzicht in zoekintentie

Wanneer u content schrijft voor SEO-doeleinden, maar ook voor andere marketingdoeleinden, is het belangrijk om de intentie van de lezer te kunnen inschatten. Om boeiend te zijn, moeten copywriters die content schrijven die online gebruikers echt willen lezen, in plaats van onderwerpen tegen de muur te gooien om te zien wat er blijft hangen.

Er zijn vier types van zoekintenties die copywriters in gedachten moeten houden tijdens het schrijven:

  • Informatief – wanneer mensen dingen willen weten.
  • Navigatie – wanneer mensen een specifieke website of webpagina willen bezoeken.
  • Transactioneel – wanneer mensen dingen willen kopen.
  • Commercieel onderzoek – wanneer mensen onderzoek doen naar producten die ze willen kopen.

Schrijven voor de verschillende zoekintenties vereist verschillende benaderingen. Tegelijkertijd is elk stukje content nog steeds ontworpen om lezers te leiden naar de aankoop van de producten of diensten van de klant.

Een artikel met informatieve inhoud kan bijvoorbeeld een lijst zijn van de top 10 beste modestijlen voor het komende seizoen. Vervolgens kunnen we elk item linken naar een product van de klant. Daarnaast zou schrijven voor een e-commerce website meer gericht zijn op het open aanbieden van producten, zonder al te veel poespas.

In beide gevallen is het belangrijk dat u weet hoe u de juiste zoekwoorden moet gebruiken. Een informatieve zoekterm kan bijvoorbeeld zoiets zijn als ‘beste trampolinemerken’, terwijl een transactionele zoekopdracht ‘trampolines te koop online’ kan zijn. Een goede SEO-copywriter zal weten hoe hij dergelijke termen op een natuurlijke manier moet gebruiken om te beantwoorden aan wat mensen willen weten.

Hulp nodig bij uw SEO-strategie? Let’s talk!

3. Schrijven over onderwerpen in plaats van trefwoorden

De laatste vaardigheid die elke professionele SEO-copywriter moet hebben, is de mogelijkheid om over onderwerpen te schrijven in plaats van over trefwoorden.

Vroeger schreven mensen voor zoekwoorden omdat Google eind jaren negentig en begin 2000 meer belang hechtte aan keywords. Mensen gebruikten black hat-technieken om trefwoorden in de inhoud te stoppen. Dat wordt nu juist afgestraft door Google omdat het zorgt voor slechte gebruikerservaringen en minder natuurlijke teksten.

Ja, trefwoorden zijn belangrijk, maar als content hier te veel op is gericht, zal de tekst minder goed leesbaar zijn en zal Google hem dus ook minder hoog ranken.

In plaats daarvan moeten copywriters hun best doen om de inhoud origineel en relevant te maken voor de oorspronkelijke zoekopdracht. Ze moeten zich richten op het zo gedetailleerd mogelijk beantwoorden van de feitelijke vraag.

Al bij al is er dus wel een sterke schrijfvaardigheid nodig om een ​​succesvolle SEO-copywriter te worden. Maar hoe meer SEO-kennis er is, hoe makkelijker het ook zal zijn om gerichte teksten te schrijven die ook goed scoren in de zoekresultaten.

Mocht u nog vragen hebben over copywriting of SEO of beide, aarzel niet om ons te contacteren.

Bron: Search Engine Journal

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar