HTTP wat? HTTP/2! Het is de nieuwe versie van HTTP, wat u waarschijnlijk ook niet meteen iets zegt. Ondanks dat het geen belletje doet rinkelen, is het wel interessant om even mee te lezen. We leggen u graag het een en ander uit!

Wat is HTTP/2?

HTTP/2, het nieuwe broertje van HTTP/1.1, is een verbeterde versie van de Hypertext Transfer Protocol. Het is een server setting die ervoor zorgt dat resources (tekst, fonts, afbeeldingen, scripts,…) binnen één server meer paralel kunnen worden verwerkt in plaats van serieel (zoals het geval is bij HTTP/1.1) Dat wil zeggen dat de verschillende resources naast elkaar worden verwerkt in plaats van één voor één.

Daarnaast biedt de setting ook een open verbinding. Dit houdt in dat u niet iedere keer opnieuw moet verbinden met uw server om een nieuwe vraag te stellen. HTTP/2 is dus veel performanter dan zijn voorganger.

Waarom is het belangrijk voor uw website?

Omdat de server veel sneller resources zal kunnen verwerken, zal uw website dus ook sneller laden voor uw bezoekers. Ook voor Google biedt dit de mogelijkheid om uw website sneller te kunnen crawlen. We hopen hierdoor dat crawls diepgaander zijn, zodat er meer wordt geïndexeerd en dat op een betere manier.

Momenteel crawlt Google nog niet standaard op HTTP/2, maar we verwachten wel dat het op een gegeven moment een ranking factor zal worden. Misschien niet rechtstreeks, maar het draagt wel bij aan uw sitespeed, wat dan weer wel een rechtstreekse ranking factor is.

Hoe activeert u HTTP/2?

U hoeft dus niet meteen uw webbouwer te bellen om HTTP/2 op uw website te activeren. Aangezien Google vooral in Amerika hierop crawlt en nog veel minder in Europa, is er nog geen haast. Toch raden we aan om hier al eens – op uw gemak – naar te kijken. Om het te kunnen activeren, moet u bij uw webbouwer of webhosting zijn. Binnen uw SSL-certificaat zou u de mogelijkheid moeten hebben om HTTP/2 te kunnen activeren.

Heeft u hier nog vragen over? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar