De laatste weken kan je er niet meer omheen…  Clubhouse. Meer en meer (al dan niet bekende tot zeer bekende) mensen vinden hun weg naar het nieuwe en toch wel exclusieve social mediaplatform. Onze curiositeit steeg met de dag en eenmaal we een felbegeerde invite kregen, gingen we zelf op onderzoek.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een app waar u ‘Rooms’ kan hosten/betreden om audiogesprekken te volgen. Indien u wilt, kunt u heel eenvoudig deelnemen aan de conversatie: u steekt virtueel uw hand op, waarna een moderator u op het podium zal plaatsen zodat u uw vraag kan stellen of mee kan praten over het onderwerp. Het is zeker geen vereiste om zelf actief deel te nemen aan het gesprek, maar als u dat wil, is de optie er. Zie het als een soort ‘live’ podcast waar u gemakkelijk en in real-time kan inpikken op een onderwerp. Standaard staat uw microfoon uit als u een room binnenkomt. Het is pas wanneer u uw hand opsteekt en op het podium wordt geplaatst dat u de optie krijgt om uw microfoon aan te zetten. 

Een kijkje in Clubhouse
Een blik in de nieuwe app clubhouse
Beschikbare rooms in Clubhouse

Deelnemen aan de app

De grote troef van Clubhouse is zijn exclusiviteit. Om deel te nemen aan de app heeft u een invite nodig van iemand anders. Wilt u toch al eerder deelnemen aan de app? Dan kan u zich aanmelden op de wachtlijst en alvast uw username reserveren. Aangezien meer en meer mensen het platform betreden, komen er dus ook als een sneeuwbaleffect meer invites bij.

Wilt u ook bij het – nu nog exclusieve – groepje horen? Spreek zeker uw netwerk aan. De kans is groot dat u de dag zelf nog een invite kan bemachtigen. Invites zijn gekoppeld aan een gsm nummer en zijn dus persoonlijk. Clubhouse doet dit bewust, omdat ze het platform persoonlijk willen houden. Het is dus niet de bedoeling om als bedrijf te gaan communiceren, maar eerder als persoon

Een niet onbelangrijk puntje: de app is enkel beschikbaar op iOS. Zonder iPhone zal u dus (voorlopig) nog niet kunnen deelnemen aan de gesprekken. Er werd onlangs een Android developer aangenomen bij Clubhouse, dus er is een Android versie in ontwikkeling. Al kan dit nog even op zich laten wachten. 

Waarover gaan de gesprekken op Clubhouse?

In het begin zal de app wat leeg lijken. Eens u enkele onderwerpen bij uw interesses zet en u mensen begint te volgen, zal u meer en meer relevante rooms zien verschijnen die live aan de gang zijn, of die op de planning staan.

De onderwerpen zijn erg breed: van professionele topics tot hobby’s, vrijetijdsbestedingen, persoonlijke topics…  er is voor elk wat wils. Zo namen we al deel aan rooms over Clubhouse zelf, social mediastrategieën, ‘de online datingcultuur’, ‘hoe influencers TikTok gebruiken’, ‘het leven van (grote) muziek artiesten deze dagen’, ‘love brands strategieën’… maar ook gewoon ‘after work’ talks zoals ‘Hoe was je dag’, ‘Vrijdagsavondpintje’ en andere meer – laten we zeggen – café gesprekken.

Wat de app uniek maakt

Om te beginnen is de werking van het platform op zich al uniek. U kan heel eenvoudig en snel in interessante gesprekken terechtkomen en eraan deelnemen. Het is een enorm laagdrempelige manier om met ‘bekendere’ mensen casual (of professioneel) in gesprek te gaan. Even van gedachten wisselen met mensen die u inspireren was nog nooit zo gemakkelijk. Zo kwamen we al in gesprek met Belgische fenomenen als Average Rob & Flo Windey… Maar evengoed met een internationaal bekende muziekproducer zoals Chris Liebing. En natuurlijk tal van bekende namen in de wereld van digitale marketing. Als u op verkenning gaat naar mensen die u inspireren, of even door de lijst gaat van mensen gevolgd door andere mensen, kan u al snel heel wat leuke profielen vinden om te volgen. Eens u iemand volgt, kan u zien wanneer ze een room hosten of wanneer ze deelnemen aan een bepaald gesprek.

Het gebruiksgemak van de app is ook een grote meerwaarde. Een account is heel snel opgezet. Meer dan een profielfoto en bio opladen, mensen volgen en rooms betreden is er niet mogelijk. Geen direct messages, likes of stories dus. U kunt het vergelijken met netwerken op een event of seminarie. Maar dan volledig digitaal.

De simpliciteit is een grote troef van de app, maar er is ook een keerzijde aan. U heeft weinig controle over uw privacy. Iedereen kan iedereen volgen. Eenmaal u iemand volgt, kan u in uw lijst zien in welke room die persoon zit. Sommige rooms gaan over heel persoonlijke of intieme zaken, zoals bijvoorbeeld alcoholproblemen. Dan heeft u misschien liever dat mensen zien dat u in deze room aanwezig bent. Op dit moment kan u dit soort zaken niet uitzetten. 

Hoe kan u Clubhouse inzetten voor uw bedrijf?

Rechtstreeks reclame maken voor uw bedrijf is niet echt de bedoeling in Clubhouse. Maar u kunt wel op andere manieren te werk gaan. Waar gewone podcasts van bijvoorbeeld een CEO inzetten op het uitbouwen van een community van een bedrijf, kan u dit ook doortrekken in Clubhouse. Zet zelf rooms op en ga in gesprek met experten uit de sector. Zo zal u als CEO of “gezicht van uw bedrijf” uw expertise kunnen aantonen en meer visibiliteit en naamsbekendheid kunnen creëren. Het is de ideale manier om aan community building en networking te doen.

Meer social media inzetten voor uw bedrijf? We helpen u graag!

De toekomst van Clubhouse

De toekomst ziet er voorlopig rooskleurig uit voor Clubhouse. Het aantal gebruikers blijft exponentieel toenemen. Ook de lancering van de Android versie zal voor een grote instroom van gebruikers zorgen.

Al zijn er wel een aantal zaken om in vraag te stellen. Als de app té populair wordt, kan dit een omgekeerd effect hebben. Er zullen meer mensen in rooms komen, waardoor de kans om deel te kunnen nemen aan een gesprek verkleint. Vele mensen luisteren gewoon graag, dus dit zal maar voor een bepaalde groep mensen als negatief ervaren worden.

Wat als real-life events terug mogen en we terug écht sociaal contact kunnen hebben? Zal de app nog even intensief gebruikt worden? Hoe gaat Clubhouse omgaan met grote concurrenten zoals Facebook en Twitter die aan hun eigen versie van Clubhouse aan het werken zijn? Wat is het business model op lange termijn? Komen er betalende features? Ads? 

In tijden van lockdown is een app zoals Clubhouse een leuke manier om terug meer sociaal contact met mensen te hebben, zonder die mensen daarvoor persoonlijk te kennen. U kan er een schat aan informatie vinden en inspiratie opdoen. Wij zijn alvast enthousiast over Clubhouse en benieuwd hoe de app verder zal evolueren. 

Author

Digital Consultant - Facebook advertising expert - Facebook Certified Digital Marketing Associate

Schrijf een commentaar