Om het succes van een campagne of van uw website te analyseren, is meten van data essentieel. Via verschillende tools zoals Google Analytics kan u tegenwoordig al het verkeer naar uw website meten. Of toch niet? We moeten ons ook bewust zijn van de opkomst van dark social media.   

Wat is dark social?  

Dark social is niet zo eng als het lijkt. Het is een term die is bedacht door Alexis Madragal van The Atlantic in 2012. Dark social media omvat het delen van content via privé-kanalen zoals berichten-apps (denk aan Whatsapp of Messenger), e-mail en sms. Het grote probleem hierbij is dat de bron waarvan de bezoeker komt onzichtbaar blijft in de statistieken.   

Waarom gebeurt dit? Het komt doordat de gedeelde link geen verwijzende gegevens bevat. Verwijzende gegevens maken gebruik van “tags” die aan de link gekoppeld zijn en geven aan waar bepaalde inhoud vandaan komt. Bijvoorbeeld  kan je aan de hand van de UTM-tag ‘utm_source’ weten of de bezoeker van Facebook, Youtube, LinkedIn etc. komt.  

Momenteel domineert dark social de social sharing-ruimte. Door simpelweg een URL te kopiëren, plakken en door te sturen via een bericht naar een vriend, draagt u al bij tot dark social. Iedereen doet het en niemand is er bewust van. Voor de gebruiker zelf vormt het uiteraard geen probleem, maar voor wie de data ervan wil gebruiken, is het zeer onhandig. 

Hoe beïnvloedt het uw merk?  

Dark social media maakt het ons marketeers niet gemakkelijk. Alle traffic van dark social komt terecht bij het ‘directe’ verkeer (bezoekers die direct de URL van uw website hebben ingetikt) in de statistieken van Google Analytics. Het zorgt dus voor een vertekend beeld. Hoeveel procent er nu effectief ‘direct’ verkeer is, is een groot vraagteken.  

Uit een onderzoek uit 2016 van Amerikaanse bedrijf RadiumOne  is gebleken dat het aandeel van dark social kan oplopen tot 84 % van de gedeelde linken.   

RadiumOne 2016

Uit recentere cijfers van 2019 blijkt dat 63% van de internetgebruikers de voorkeur heeft om content en aanbevelingen door te sturen via dark social. 

Het gaat hier dus over hoge percentages. Altijd leuk om te horen dat bezoekers uw content delen, maar nog leuker natuurlijk om dit in kaart te kunnen brengen. Onze conclusie is dat uw bedrijf hier rekening mee moet houden en op moet inspelen. Maar hoe? 


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Inzetten op dark social? Onze tips! 

  1. Gebruik link-verkorters zoals Bit.ly: Korte links kunnen makkelijk worden overgenomen en verhogen het engagement onder uw bezoekers. U zal een beter zicht krijgen op het aantal klikken die uw links krijgen. Gebruik een betrouwbare tool zoals Bit.ly. De meeste mensen herkennen deze links waardoor ze ze ook vertrouwen. Nog een voordeel aan link-verkorters is dat u zoveel UTM-tags kan gebruiken als u wil, zonder dat ze zichtbaar zijn. 
  1. Maak het makkelijk om te delen: Als u de deelknoppen een duidelijk zichtbare plaats geeft, dan maakt u het makkelijker voor websitebezoekers om uw ambassadeur te zijn. U maakt het gebruiksvriendelijker om blogs of andere content rechtstreeks te delen, want er is geen copy/paste nodig. Dat is nog niet alles want u kan er ook tags in opnemen die opduiken in Google Analytics. Alleen maar voordelen dus!  
  1. Voorzie de sociale mediaknoppen van UTM-tags: Door UTM-tags toe te voegen helpt u klikken naar uw website bij te houden. Een UTM-tag zijn kleine stukjes tekst die u aan uw link kan toevoegen. Die stukjes zullen veel informatie voor u bijhouden. Al deze informatie zal u in Google Analytics kunnen bekijken.   
  1. Wees niet bang van dark social media, gebruik het zelf: Via Whatsapp uw klant van dienst zijn? Daar is niets mis mee. Er zijn zelfs meer en meer bedrijven die op deze manier hun klantenservice doen.  
Ook interessant om lezen…

Uiteraard zullen er, ondanks bovenstaande tips, altijd nog gaten blijven die u niet volledig kan tracken. Denk bijvoorbeeld aan een podcast aflevering die wordt gedeeld of een nieuwsbericht waarin u vernoemd wordt.  

Maar we zijn het er wel allemaal over eens: Dark sociaal verkeer is gewoon te groot om te negeren. Het is een belangrijk kanaal dat in de komende jaren nog verder zal groeien. De traffic uit dit kanaal is heel waardevol omdat het meestal om persoonlijke aanbevelingen gaat.

Bronnen: Frankwatching & Leadsteet & ConvinceAndConvert & The Drum

Author

Schrijf een commentaar