Nu we eindelijk 2020 achter ons kunnen laten – halleluja – wordt het ook tijd om vooruit te blikken naar wat 2021 op SEO vlak ons zal brengen. Dat het virus ons nog een tijdje zal achtervolgen, hebben we ondertussen allemaal wel door. Een vaccin zal daar hopelijk iets aan kunnen veranderen…

Wij focussen graag even op de trends in de SEO-wereld. Vers van de pers, spectaculaire nieuwe trends… die hoeft u niet te verwachten. Daarvoor kondigt Google te veel van tevoren aan. We hebben wel opgelijst wat wij denken dat voor u een meerwaarde zal bieden in 2021 en op welke SEO trends u zal moeten inspelen. Met tips. En tricks. En hier en daar onze ongezouten mening. Of u zich nu richt op het schrijven van langere content, het bouwen van meer links of het maken van video’s voor de nieuwe generatie, alles komt samen in dit trendrapport.

Leest u even mee?

SEO trend 1 – Core Web Vitals worden een ranking factor

De Core Web Vitals zijn eerder dit jaar uitgerold en bE.A.T.n nieuwe checks waaraan uw website moeten voldoen. Google heeft u enkele maanden de tijd gegeven om hier verder in te duiken, maar in mei 2021 verwachten we een Page Experience Update. Hierin wordt – u raadt het al – page experience of gebruikerservaring op uw website erg belangrijk. Deze update hangt samen met de Core Web Vitals die vanaf dan dus ook een ranking factor zullen worden. Google gaat hier mogelijks zelf een icoon voor maken om in de zoekresultaten aan te tonen of websites hieraan voldoen.

Er zijn drie metrics belangrijk die u best in de gaten houdt:

Largest Contentful Paint (LCP): de tijd die nodig is om het grootste element op de pagina te laden. Deze blijft idealiter onder de 2,5 seconden.

Cumulative Lay-out Shift (CLS): de mate waarin content op de pagina verschuift tijdens het laden van de pagina. Dit kan bijvoorbeeld komen door pop-ups of banners. Het is vervelend voor bezoekers omdat ze mogelijks op iets verkeerd klikken. Hier blijft u best onder de 0,1.

First Input Delay (FID): de tijd tussen het moment dat de bezoeker interactie heeft met de website (op een knop klikt, iets invult,..) en het moment dat de site reageert op die interactie. De drempel hier ligt op 100ms, wat er eigenlijk op neerkomt dat bijvoorbeeld een link meteen laadt nadat u erop klikt.

U leest het dus al, sitespeed blijft een belangrijke factor, maar ook UX zal hierin doorslaggevend zijn. Weet u niet waar u eerst moet beginnen? In Google Search Console vindt u deze metrics voor uw eigen website en kan u in één opzicht zien waar u staat. U heeft dus nog enkele maanden om deze drie Web Vitals in orde te brengen.

SEO trend 2 – Content, content, content

Long form content zal in 2021 populairder worden, zeker ook omdat Google steeds beter wordt in het herkennen van antwoorden in content. Waar vroeger een volledige pagina als antwoord werd ingedeeld, kan dit nu al bij een passage uit de tekst.

Dat long form content beter scoort, werd enkele jaren geleden al getest door serpIQ. Een studie van 20 000 keywords gaf aan dat de gemiddelde tekstlengte van alle zoekresultaten in de top 10 hoger lag dan 2000 woorden. De hoge ranking van deze teksten komt niet alleen door het aantal woorden, maar ook het aantal backlinks. Dat ligt gemiddeld namelijk hoger bij langere artikels.

Hou er wel rekening mee dat uw long form content niet te droog is. Iedereen zet tegenwoordig in op kwalitatieve, onderbouwde content, waardoor er veel beschikbaar is rond dezelfde topics. Bezoekers zullen het appreciëren mocht u een persoonlijke toets toevoegen aan uw content. Zorg dat de lezers zich aangesproken voelen en zich herkennen in hetgeen u vertelt. Dit kan door hier en daar wat luchtiger te schrijven, humor toe te voegen en meer te vertrekken vanuit de problemen van uw klanten in plaats van de informatie die u wil geven.

In 2021 zal het ook steeds belangrijker worden om uw content verder te laten reiken dan enkel blogs of andere teksten. Wilt u de nieuwe generaties bereiken? Zorg dan voor toffe video’s en sprekende visuals. U kan bijvoorbeeld uw blog recycleren tot een video voor op social media. Ook bij filmpjes en afbeeldingen is het belangrijk om SEO-optimalisatie toe te passen. Door het gebruik van keywords in de bestandsnamen, een duidelijke alt tag, uitgebreide beschrijving in Youtube en meer, vergroot u de kans om ook met deze content in de zoekresultaten te verschijnen.

SEMrush

SEO trend 3 – Linkbuilding belangrijk bij keywords met hoog zoekvolume

Voor keywords met heel veel zoekvolume zal linkbuilding in 2021 belangrijker worden. De concurrentie binnen die categorie is zodanig groot en de content zodanig goed, dat het aantal links het onderscheid zal maken, samen met site experience, branding, etc. Natuurlijk is linkbuilding niet altijd even eenvoudig op dit niveau aangezien u al veel en kwalitatieve links moet leggen om uw domein autoriteit te doen stijgen.

Linkbuilding verliest wel zijn kracht bij keywords met een laag zoekvolume, maar blijft toch een zeer sterke tool als doorstart voor een kleinere of nieuwe website. Een website zonder links is namelijk geen goed teken voor Google en zal ervoor zorgen dat uw content nooit zo goed zal scoren als bij een website die wel backlinks heeft.

Zit u dus vast met uw content en wil u wat sneller impact zien? Start dan met linkbuilding.

SEO trend 4 – Strengere filter op betrouwbaarheid

Sinds de opkomst van fake news en het coronavirus hebben mensen steeds meer behoefte aan correcte informatie. U wilt natuurlijk niet lezen dat u covid kan behandelen door bleekmiddel te drinken… Google gaat daarom steeds meer filteren op de betrouwbaarheid van de informatie die wordt gegeven. Vooral de site autoriteit wordt een ding. Het belang van E.A.T., wetenschappelijke consensus en onze grote vriend B.E.R.T. zal dus alleen maar toenemen. We hebben het al vaak aangehaald, maar bij deze nogmaals een vriendelijk verzoek om echt te zorgen dat de informatie die u op uw website vermeldt correct is en onderbouwd door betrouwbare bronnen.

Wat binnen deze categorie ook belangrijker zal worden, volgens Yellow Lab, zijn link attributen. Waar er vroeger al rel=nofollow bestond, zijn er nu ook rel=”sponsored” en rel=”ugc”. De eerste geeft aan of er voor een link betaald is en de tweede geeft aan dat de link geplaatst is door een gebruiker van de site en niet de eigenaar zelf. Op zich zijn deze link attributen niet verplicht, maar het geeft Google wel meer inzicht in uw website en u krijgt meer grip op uw site autoriteit.

SEO trend 5 – Google geeft steeds meer directe antwoorden

De SERP’s of zoekresultaten zijn er steeds meer op gericht om direct een antwoord te kunnen geven op onze vraag. Google ziet het steeds minder zitten om een doorgeefluik te zijn voor websites. Denk hierbij aan meer rich results en featured snippets.

Naast visuele directe antwoorden, worden de rechtstreekse antwoorden uit Google ook belangrijk voor het groeiende gebruik van Voice Search. Volgens Google komen momenteel 20% van de zoekopdrachten voort uit voice search, waarbij de Google Assistant (Google Home) het meest geliefd is. De groei van voice search is dus niet zo groot als er voorspeld was begin dit jaar. Toen dachten experts nog dat we tegen eind dit jaar aan 50% zouden zitten. Maar toch geloven wij dat dit in 2021 weer verder zal groeien. Hoe verder dit trouwens blijft evolueren, hoe goedkoper apparaten worden en hoe makkelijker deze bedienbaar blijven.

Geïnteresseerd in Voice Search? Download onze white paper over Voice Search Optimalisatie

Zorg in uw content dus altijd voor een duidelijk antwoord op de zoekvraag en mogelijkheden tot featured snippets die Google makkelijk kan opnemen.

Bron: Think with Google

SEO trend 6 – Mobile First Indexing

Deze trend hebben we al meerdere malen aangekondigd. Google heeft de switch naar Mobile Only opgeschoven naar maart 2021 door de coronacrisis, maar vanaf dan worden enkel de mobiele pagina’s nog geïndexeerd. Needless to say dat u er nu werk van moet maken om uw website volledig mobielvriendelijk te maken.

SEO trend 7 – Meer gebruik van Google My Business

Google My Business is dit jaar sterk geëvolueerd, mede door de corona pandemie. Google heeft er niet alleen voor gezorgd dat er veel functies zijn bijgekomen (we tellen er nu al 54 dit jaar), maar lokale handelaars zijn het ook steeds meer aan het gebruiken. Het is één van de gratis tools van Google die makkelijk te gebruiken is en ook uw visibiliteit sterk verhoogd. In GMB kan u onder andere uw openingsuren bijhouden, COVID-19 updates plaatsen en info geven over afhaal- of bezorgmogelijkheden.

Bright Local heeft hier in 2019 een studie over gedaan door 45 000 GMB accounts te bekijken. Hieruit blijkt dat 64% van de klanten contactinformatie zoekt via Google My Business. 49% van de bedrijven krijgt door Google My Business gemiddeld 1000 views per maand meer. Als dat geen reden is om ook een account te maken, dan weten we het niet meer!

Google My Business is ook zeer handig nu de lokale zoekresultaten blijven toenemen. Google wordt steeds beter in het herkennen van lokale handelaars en het juist inzetten van hun producten voor bezoekers uit de buurt. Optimaliseer dus uw website voor de lokale bezoeker en minder vanuit een nationaal perspectief.

Bron: Bright Local

SEO trend 8 – Proactief optimaliseren

De concurrentie online wordt alsmaar groter en groter. Zeker nu de corona crisis zowat elke handelaar heeft verplicht online actief te zijn. Winkels hoeven niet per se een eigen webshop te hebben, maar kunnen ook aanwezig zijn op platformen als Bol.com en Amazon. In 2021 zal het dus de uitdaging worden om ook op dit soort platformen goed zichtbaar te blijven. SEO-optimalisatie zal hier nodig zijn om zo hoog mogelijk in de producten te staan bij deze webgiganten. We duiken hier komend jaar dieper in om uit te zoeken hoe we die optimalisaties dan het beste aanpakken.

Door deze verhoogde online concurrentie, gaan we in 2021 meer en meer proactief optimaliseren. Zorgen dat u ahead of the curve blijft, wordt erg belangrijk. Hoe kan u dit doen? Door bij te houden in tools als Google Search Console op welke keywords uw website verschijnt en waar u nog geen goede landingspagina’s voor heeft. Ook Google Trends biedt inzicht in het gebruik van keywords en trends die u mee kan opnemen in uw eigen content.

SEO trend 9 – Privacy wordt belangrijker

Privacy wint aan belang in 2021. Er zijn steeds meer rechtzaken voor de grote techmastodonten in het kader van privacy, waardoor de gewone mens zich hier ook meer bewust van wordt. Het gebruik van ad blockers zal toenemen, waardoor de resultaten in Google Analytics minder betrouwbaar worden. Klanten die dus meerdere stappen nodig hebben om tot hun aankoop te komen, zullen moeilijker te achterhalen zijn in Google Analytics, waardoor de atttributie van sessies en conversies niet meer accuraat is.

We raden dus aan in uw analyses ook vaker te gaan kijken naar andere tools, zoals Google Search Console of server log data, om een vollediger beeld te krijgen.

Wat privacy betreft, heerst er ook een debat rond de moraliteit van Google zelf. De zoekmachine crawlt data van andere sites en presenteert deze op zijn eigen platform met eigen ad revenu als gevolg. De vraag is hoe ethisch we dit kunnen noemen. Dit zal ook in 2021 een belangrijk debat worden en bepaalde SEO-strategieën beïnvloeden.

SEO trend 10 – SEO wordt steeds technischer

Wie wil excelleren op SEO-vlak, zal steeds technischer moeten worden in zijn SEO-aanpak. We zien een duidelijke trend waarbij SEO-specialisten zich meer en meer gaan verdiepen in programmeertechnische oplossingen of het gebruik van code voor het uitvoeren van optimalisaties in bulk.

Wie wil blijven voorlopen op zijn concurrenten in 2021 zal dus een tandje bij moeten steken. De Next-Gen SEO, waarin A.M.P., E.A.T., Rankbrain en andere technische optimalisaties centraal staan, zal ervoor kunnen zorgen dat u komend jaar de leiding neemt in uw sector.

SEO trend 11 – SERP’s steeds meer bepaald door AI

AI wordt steeds meer gebruikt in het bepalen van de zoekresultaten. Eén van de belangrijkste algoritmes hierin is de Rankbrain. Dit algoritme werd al enkele jaren geleden geïntroduceerd en speelt een belangrijke rol in de ranking.

Waarom halen we dit dan specifiek aan in de SEO-trends voor 2021? Omdat de tool een uniek leervermogen heeft dat ervoor zorgt dat het ieder jaar slimmer wordt. Zoals Greg Corrado, senior Google-wetenschapper die mee de Rankbrain ontwikkelde, al aangaf: “The other signals, they’re all based on discoveries and insights that people in information retrieval have had, but there’s no learning.”

Dit is duidelijk een aanwijzing dat de Rankbrain alleen maar zal verbeteren over de jaren heen om onze zoekvraag beter te kunnen interpreteren én er een beter antwoord op te kunnen geven. Zorg dat uw content in 2021 zo goed mogelijk geoptimaliseerd is voor de Rankbrain. Wilt u weten waar u nu staat? Neem dan even contact op voor een audit.

Bron: https://www.entrepreneur.com/article/253405

SEO trend 12 – YouTube als zoekmachine benaderen

We denken er misschien niet meteen aan, maar met maandelijks 3 miljard zoekopdrachten (bron: Global Reach) wordt YouTube beschouwd als de tweede grootste zoekmachine, na Google. In 2021 is het dus een van onze doelen om YouTube Search uit te pluizen en te leren hoe we er het best onze SEO-optimalisaties op toepassen. Maar hoe werkt YouTube Search precies?

Google geeft ons al een klein duwtje in de rug met een nieuwe website die ze dit jaar hebben gelanceerd: How YouTube Works. Hier vinden we alles wat we moeten weten over het videoplatform. Waar wij vooral in geïnteresseerd zijn, is de YouTube Search. Per minuut wordt er 500 uur aan content geüpload op YouTube, dus dat ze vooral kijken naar relevantie, engagement en kwaliteit voor de rankings, zal u niet verbazen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de activiteit van de gebruiker zelf om daar de zoekresultaten zo goed mogelijk te matchen op bijvoorbeeld zoekgeschiedenis en bekeken video’s.

Komend jaar wordt het dus niet alleen belangrijk om meer met videocontent te werken voor de nieuwe generaties, maar dit ook zo goed mogelijk te optimaliseren voor YouTube Search. Denk hierbij dus aan duidelijke beschrijvingen, goede titels en relevante video’s voor uw doelpubliek.

Bron: Search Engine Journal

SEO trend 13 – Google Organic Shopping

Eind 2020 is Google Organic Shopping uitgerold. Naast de standaard advertenties, vertoont Google nu ook organisch uw producten. Wanneer u dit instelt natuurlijk. Het is een erg interessante functie van Google om ook bedrijven die geen ads willen laten lopen toch de kans te geven hun producten te laten zien.

We raden zeker elk e-comm bedrijf aan hierop in te zetten, al zijn we nog aan het zoeken naar de beste manier om hier SEO-optimalisaties op toe te passen. Om optimalisaties door te voeren, moet u in de data feed duiken, wat niet altijd even gebruiksvriendelijk is. Ook de rapportage van de data staat volgens ons nog niet op punt. We blijven dit sowieso komend jaar verder opvolgen om hier optimaal gebruik van te kunnen maken.

Wat kan u nu al doen? Zorg dat uw data feed is geüpload in uw Merchant Center zodat ook u organisch kan gaan scoren met uw producten.

Bron: Frank Watching

SEO trend 14 – Het belang van user intent

Zoekintentie is altijd al een belangrijk gegeven geweest om rekening mee te houden in SEO, maar nu Google zelf de zoekintentie steeds beter kan inschatten, door middel van AI, wordt de optimalisatie ervoor ook belangrijker.

User intent is eigenlijk het doel dat de zoeker wil bereiken. Denk hierbij aan het verschil tussen twee zoekopdrachten als “welke jurk dragen tijdens de feestdagen” of “lange rode jurk Kerst”. Bij de eerste zoekopdracht is er duidelijk de intentie om informatie te krijgen over het soort jurk dat je best draagt tijdens de feestdagen. De tweede zoeker is er eigenlijk al uit welke jurk ze wil voor de feestdagen en is er al klaar voor om iets te kopen.

U wil natuurlijk dat de eerste zoekopdracht leidt naar uw blog met een lookbook voor de feestdagen en dat de tweede zoekopdracht uitkomt op uw categoriepagina met lange, rode jurken.

Zorg er in 2021 voor dat uw content gemixt is en dat u voor ieder stadium in het aankoopproces een antwoord biedt op uw website zodat Google dit kan oppikken. Hoe weet u dan wat mensen zoeken in ieder proces? Daarvoor kijkt u naar de longtail keywords in uw sector. Tools als AnswerThePublic kunnen u helpen te antwoorden op de juiste vragen.

SEO trend 15 – Marketing personalisatie

2021 wordt het jaar van marketing personalisatie. We hebben het al eerder in de trends aangehaald dat u uw content zo persoonlijk mogelijk moet maken, maar eigenlijk geldt die personalisatie voor vele andere delen van marketing ook.

U kent het wel: u spreekt met vrienden over de nieuwste Xbox (in vergelijking met de nieuwste Playstation natuurlijk) en plots krijgt u op alle platformen reclame te zien van de nieuwste Xbox. Dit is één vorm van personalisatie, namelijk in advertenties. Ook in chatbots, websites en email marketing zal u dezelfde vormen zien terugkomen.

Ook binnen SEO is marketing personalisatie belangrijk. Denk hierbij aan lokale zoekresultaten gebaseerd op uw locatie, zoekresultaten op basis van de taal die u heeft ingesteld en meer. Hier komen we dus terug op trend 7 waarbij u bijvoorbeeld beter inzet op lokale keywords in plaats van nationale in uw content.

We gaan niet zeggen dat het toepassen van deze personalisatie makkelijk is. Het vraagt veel kennis en gebruik van AI. Maar een studie van KO Marketing toont aan dat 70% van de bedrijven die geavanceerde personalisatie hebben toegepast een ROI hebben van 200%. Misschien toch maar eens op de agenda zetten voor 2021?

Bron: Better Marketing

SEO trend 16 – De kracht van offline marketing

Ondanks de enorme groei van online marketing door de corona uitbarsting, mogen we de kracht van offline marketing niet vergeten. Het blijft een belangrijk aspect voor naamsbekendheid en visibiliteit in 2021. Een sterke offline marketing zal ook uw SEO-efforts een boost geven. Denk hierbij aan een betere E.A.T.-score of meer backlinks omdat mensen meer in aanraking komen met uw merk.

We kijken nog steeds tv, bladeren in catalogussen of foldertjes en lezen de krant. Waarom zou u dan niet inzetten op offline marketing? Het hoeft ook niet het ene of het andere te zijn. U kan het volgens C&EN Media Group perfect combineren voor extra voordelen.

Denk hierbij aan een verwijzing naar uw website in prints. Een call to action hoeft niet altijd online te zijn, maar u kan in een folder verwijzen naar een actie op uw website. Zo ontdekte C&EN dat 59% van het publiek een website bezocht na het zien van een offline advertentie en maar liefst 15% contacteerde effectief het bedrijf. Ook andersom werkt het natuurlijk en kan u mensen online triggeren om bijvoorbeeld naar uw event te komen in 2021 (wanneer dat weer mogelijk is).

Bron: The Logician

SEO trend 17 – Social media en SEO

Ook binnen social media wordt SEO steeds belangrijker. Denk hierbij aan het gebruiken van de juiste hashtags, merkbekendheid, backlinks en zelfs het verbeteren van uw E.A.T.-score. Eind 2020 rolde er iets nieuws op de markt waarvan wij denken dat het in 2021 wel eens heel veel SEO-voordeel zou kunnen opleveren, namelijk keyword search in Instagram.

De social media-app krijgt een update waarbij (voorlopig eerst in Engelstalige landen) het mogelijk zal zijn om te zoeken naar content op basis van keywords. Voorheen kon dit enkel door middel van hashtags. Hoe de zoekresultaten precies worden bepaald, is nog niet helemaal duidelijk volgens The Verge, maar het zal sowieso te maken hebben met het type content, de beschrijving en het moment waarop het gepost is.

Wij gaan het alvast in de gaten houden, zeker wanneer het in België ook beschikbaar is en om uiteraard te weten te komen hoe we ervoor het best kunnen optimaliseren!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen in 2021?

Aan de hand van verschillende audits kunnen wij voor u eenvoudig achterhalen hoever uw website nu al staat en waar er nog optimalisatie nodig is. Niet alleen voor de topics die komend jaar on trend zullen zijn, maar voor SEO in het algemeen!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar