We gaven al eerder inzicht in onze marketing operations aanpak, in deze blog gaan we wat dieper in op de pijlers ervan.

Pijler 1: marketing projectplanning

Marketing operations bestaat uit en steunt op oa. marketingstrategen, SEO-, SEA– en social mediaspecialisten om nieuwe strategieën te ontwikkelen en op projectmanagers om projecten te beheren volgens vooraf bepaalde criteria op vlak van scope, timing en budget.

Voor de meeste KMO’s kan de rol van marketing operations manager en projectmanager gecombineerd worden in één persoon die afhankelijk van de situatie zal optreden als één van beide. Bij elke campagneplanning of tactische uitvoering van SEO-strategieën is het marketing operations team betrokken, zodat alle verschillende elementen van de marketingmix op elkaar afgestemd zijn. We zien immers een steeds verder doorgedreven specialisatie binnen de verschillende marketing expertises. Er zijn specialisten voor SEA, SEO, Social Media, Content, Marketing Automation, enz… Marketing projectplanning zorgt ervoor dat al deze silo’s samenwerken en bijdragen tot het behalen van de marketingdoelstellingen.

project management

Pijler 2: A tot Z beheer van creatieve processen

Marketing operations is verantwoordelijk voor het managen van de verschillende marketingprocessen. Het is één ding om met nieuwe ideeën te komen, maar het is ook nodig om een framework te creëren dat iedereen kan en wil volgen. Met de juiste processen en verantwoordelijkheden kan elke marketingspecialist intern of extern als freelancer, zijn opdrachten effectiever en efficiënter uitvoeren.


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Pijler 3: Marketing technologie

Van het marketing operations team wordt ook verwacht dat ze de verschillende marketingplatformen en -tools beheren, zoals de website, de content management tool, Google Ads, RTB-platformen, social mediakanalen, A/B test tools, enz…

Wekelijks worden er nieuwe marketingtechnologieën gelanceerd en het is dan ook de rol van het marketing operations team om de nieuwe technologieën te selecteren, evalueren, stroomlijnen en het gebruik ervan binnen de teams te stimuleren en optimaliseren.

Pijler 4: Marketingdata en analytics

Als laatste, een belangrijk onderdeel van marketing operations is het controleren van de analyses, rapportage en teamdashboards, om de performantie van elk marketingkanaal te meten. Het is zowel onze verantwoordelijkheid om actie te ondernemen op basis van de beschikbare gegevens als de teams te informeren en aan te sporen tot actie als gespecialiseerde kennis nodig is.

Loopt uw marketing operatie vlot? Wil u ook graag ontzorgd worden hierin of zoekt u een sparringpartner? Vraag de referenties op van onze klanten Baby’s Corner, Baunat, Intolaw… waar we hun marketing operatie beheren of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Author

marketeer met een passie voor operations, getting the dings done, foodie, moeder van 2 puberzonen, loper en wandelaar al van vòòr covid-19

Schrijf een commentaar