Apple komt binnenkort met aanpassingen in data tracking en privacy voor hun apps in de nieuwe iOS 14 update. Het zogenaamde App Tracking Transparency Framework. Dit zal een grote impact hebben op tracking en tracing, zoals de Facebook Pixel. Wij zochten alvast uit wat dit allemaal precies betekent en hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.

Wat verandert er bij Apple?

Binnenkort zal u van iedere app die u heeft gedownload kunnen zien welke data ze van u verzamelen en wat ze hiermee doen. De update is in principe wel een goede vooruitgang in tijden waarin u uw online privacy bijna niet meer kan beheren. Toch werkt het ons marketeers wat tegen. App gebruikers moeten namelijk eerst hun akkoord geven voordat u hun data mag gebruiken.

Hoe meer mensen zich afmelden voor tracking van hun data, hoe minder data apps als Facebook kunnen ontvangen. Minder data betekent ook minder personalisatie mogelijkheden voor advertenties en dus minder conversies. Minder personalisatie is niet alleen lastig voor marketeers, maar ook voor de eindgebruiker. Zij krijgen namelijk advertenties te zien die minder relevant zullen zijn. Wij maken ons vooral zorgen over Facebook, maar de update zal voor vele andere apps ook nadelig zijn.

Wat verandert er bij Facebook?

Per domein zullen we moeten werken met een maximum van 8 conversies in de advertenties. Ook de attributie shift naar maximum 7 dagen voor klikken en 1 dag voor weergaven. Dat wil zeggen dat wanneer iemand uw advertentie ziet en een dag later converteert, deze conversie gelinkt zal worden aan uw ad.

Het rapporteren van gegevens zal helaas ook niet meer in real time kunnen gebeuren. Er zal tot 3 dagen vertraging zitten op de data.

Hoe kan u zich nu al voorbereiden?

Stap 1 zal zijn om de domeinnamen van uw bedrijf te verifiëren. Deze verificatie moet worden uitgevoerd op het bovenliggende domein plus één (eTLD+1). Hoe u dit best aanpakt, kan u hier lezen. Wij kunnen u hier ook altijd bij helpen uiteraard.

Stap 2 is om u voor te bereiden op de 8 conversiegebeurtenissen. Welke conversies zijn voor uw bedrijf het belangrijkste om te blijven gebruiken en te blijven meten. Eens alles geactiveerd is in Facebook, zal Facebook zelf de volgens hen 8 meest relevante conversies selecteren voor u. Deze kunnen altijd later nog aangepast worden in “Gebeurtenissenbeheer”.

Stap 3 zal zijn om de Conversions API te implementeren. Het is een andere manier om data te tracken. Het zal samen met uw Facebook Pixel gegevens meten zoals web events, offline gebeurtenissen of klantenacties. De API zorgt voor een betere nauwkeurigheid van verzonden gebeurtenissen voor meting én het gebruik van de Pixel wordt geoptimaliseerd. Hierdoor raakt u geen events meer kwijt als een browser crasht of een advertentie wordt geblokkeerd.

Hoe u die API precies installeert, leest u hier. Ook hier kunnen wij u uiteraard bij begeleiden.

Extra info van Facebook

We hebben aan onze contacten bij Facebook de vraag gesteld wat nu precies de impact zal zijn van de aanpassingen, vooral voor traffic campagnes waar we enkel pageviews meten via de pixel. Helaas hebben ze hier tot op heden nog geen duidelijk antwoord op kunnen geven. Facebook is zelf nog druk bezig om alles op punt te stellen. We verwachten dat wanneer de App Tracking Transparency geactiveerd is bij Apple ook Facebook hier duidelijker over zal communiceren en sneller zal schakelen.

Heeft u in de tussentijd toch al vragen over aanpassingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Author

Digital Consultant - Facebook advertising expert - Facebook Certified Digital Marketing Associate

Schrijf een commentaar