In de strijd om het beste zoekresultaat blijft SEO steeds mee evolueren. Ook dit jaar is dat niet anders. Waar moet u in 2020 op focussen op gebied van SEO? Welke SEO trends mag u zeker niet links laten liggen? We geven een overzicht.

Op zoek naar de SEO trends 2021? Lees dan dit artikel.

SEO trend 1: Mobile First Indexing

Dat het belangrijk is om uw website mobiel even goed te laten werken als op desktop, is al langer bekend. Het mobiele gebruik wordt zo belangrijk dat Google de mobile first indexing maatregel ontwikkelt. Het komt erop aan dat Google eerst gaat kijken naar uw mobiele site en op basis daarvan uw website een score geeft.

Officieel wordt deze maatregel al enkele jaren gebruikt, maar dit jaar zullen alle sites getest worden volgens deze maatregel. U zou denken dat dit geen drastische verandering is, maar in werkelijkheid worden er nog te veel websites gebouwd en getest op basis van desktop gebruik.

Waar moet u specifiek op letten bij het mobiele gebruik van uw website?

 1. Wordt alles juist weergegeven?
 2. Is het menu toegankelijk?
 3. Zijn de foto’s niet te groot, moet men niet te lang scrollen om voorbij een foto te komen?
 4. Laadt uw site snel genoeg (in minder dan 3 seconden)?

Lees zeker ook al onze blogposts over SEO voor mobiele toestellen en A.M.P. optimalisatie.

SEO trend 2: Verminderde zichtbaarheid in zoekresultaten en zero click results

De organische resultaten worden in Google steeds lager en lager weergegeven tussen de zoekresultaten. Door het grote aanbod aan rich snippets (zoekresultaten gecreëerd door Google met info uit een relE.A.T. site) en ads worden de kansen om organisch zichtbaar te zijn steeds kleiner.

Ook de zero clicks resultaten zijn hier een belangrijk gevolg van. Dit zijn zoekresultaten waarbij de relevante informatie al wordt weergegeven, in een featured snippet, waardoor veel mensen niet meer de neiging hebben om door te klikken naar de website zelf.

Waarom zet Google meer in op zero click resultaten?

Zo vindt de bezoeker zo snel mogelijk een antwoord op een vraag en is dit de manier van Google om meer gebruikers richting betaalde zoekresultaten sturen.

Hoe kan u ervoor zorgen dat u ondanks deze maatregelen toch zichtbaar blijft in de zoekresultaten?

 1. Implementatie van featured snippets: zo kan u op de eerste plaatsen in de zoekresultaten terecht komen, al moet u hier wel rekening houden met mogelijks een lagere click-through-rate.
 2. Structured data optimaliseren: hoe u dit doet leggen we in de volgende paragraaf uit.

SEO trend 3: Het belang van structured data

Ondanks dat structured data geen factor is waarop Google zich baseert voor de rankings, is het wel een manier om Google uw site beter te laten begrijpen. Dit heeft dan weer wel directe impact op de ranking van uw website. Als uw site relevante informatie bevat voor de zoeker, zal Google dit op deze manier sneller ontdekken.

Structured data wil eigenlijk zeggen dat u de inhoud van uw site omschrijft aan Google.

Een manier om gemakkelijk structured data te implementeren op uw site is de instructies volgen van schema.org. Heeft u hulp nodig bij het toevoegen van structured data aan uw website? Contacteer ons gerust.

Er worden bovendien ook steeds meer nieuwe elementen geïmplementeerd binnen structured data. Dit om nog meer aanwijzingen te kunnen geven aan Google. Deze vallen echter niet in de klassieke vorm en zijn enkel aanvullend. Enkele voorbeelden:

Rel = “ugc” – Hiermee vertelt u aan Google dat deze content gemaakt is door iemand anders en dus minder kwalitatief is dan de rest van uw website. Google zal deze content dan niet meenemen in de beoordeling van uw website.

Max – snippet – Indien bepaalde content niet volledig mag opgenomen worden in een featured snippet, zet u via dit element een maximum op het aantal tekst dat Google kan opnemen in die featured snippet.

Max – video – preview – Wanneer Google een video preview wil laten zien in de zoekresultaten, is het mogelijk om een limiet te zetten op hoeveel Google laat zien van uw video.

SEO trend 4: Zorg voor goede content kwaliteit

Naast de toevoeging van structured data, blijft het natuurlijk ook essentieel om content van hoge kwaliteit te produceren. Google zal uw website steeds meer gaan beoordelen op de kwaliteit van uw content en relevantie ervan voor de zoekintentie.

“Formuleer een zo goed mogelijk antwoord op de vraag”

Een manier om relevantere content te schrijven is door op zoek te gaan naar wat de vragen zijn van uw klanten en daar een zo goed mogelijk antwoord op te geven in uw teksten. Een zoekwoordenanalyse kan hierbij helpen om te weten te komen met welke zoekwoorden er vooral wordt gezocht.

Deze ranking factor zal alleen maar belangrijker worden de komende jaren. Google heeft ook steeds nieuwe updates om uw content beter te kunnen begrijpen en linken te kunnen leggen tussen verschillende soorten content. We laten u daarom graag kennis maken met BERT.

SEO trend 5: Introductie van BERT

Nee, met BERT bedoelen we niet uw buurman van twee deuren verder, maar de nieuwe update in het algoritme van Google die vlak voor 2020 werd uitgerold.

BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers en is eind 2019 ingezet om onze natuurlijke taal beter te begrijpen. Zo zal BERT rekening houden met de logica achter woorden, de context en verschillende woordcombinaties. Hierdoor hoopt Google u nog relevantere informatie te kunnen bieden op uw zoekopdracht.

Waarmee moet u rekening houden op vlak van SEO? Het belangrijkste is dat u uw content goed afstemt op de intentie van de zoekopdracht.

Daarnaast zijn de volgende zaken ook belangrijk:

 1. Zorg voor een duidelijke structuur op uw website
 2. Zorg voor pagina’s met een snelle laadtijd
 3. Zorg voor een interne linkstructuur door te linken naar gerelateerde pagina’s

SEO trend 6: De opkomst van voice search

De introductie van BERT loopt een gelijk met de opkomst van voice search. Steeds meer zoekopdrachten worden gedaan door middel van voice search. Hierdoor wordt het ook belangrijk om de context van de vraag meteen juist in te schatten.

We zien vooral bij de jongere generatie dat de zoekbalk vrijwel niet meer wordt gebruikt. Zij stellen hun vragen eerder aan apparaten als de Google Home en de Amazon Echo. Ook image search is populair onder jongeren. Verwacht wordt dat dit jaar 50% van de zoekopdrachten via voice search zullen verlopen. Hoewel voice search in de VS al vrij ver staat, wordt het ook in België een niet te onderschatten instrument. Wilt u meer weten over de specifieke toepassingen van voice search? Download gratis onze white paper.

SEO trend 7: Het E.A.T.-principe

E.A.T. staat voor Expertise, Authority en Trust. Dit zijn de 3 peilers die rechtstreeks uit de richtlijnen van Google komen voor het scoren van de kwaliteit van uw website. Vanaf 2020 wordt E.A.T. gezien als één van de belangrijkste ranking factoren, dus is het belangrijk hierop in te spelen.

Hoe doet u dit? We komen hier opnieuw terug op kwalitatieve content. Door ervoor te zorgen dat mensen bij u terecht kunnen voor een antwoord op hun vragen en voor kwalitatieve content,  bouwt u autoriteit en vertrouwen op.

Niet alleen kwalitatieve content zorgt voor een betere E.A.T.-waarde, ook volgende zaken kunnen daarbij helpen:

 1. Beweringen ondersteunen door wetenschappelijk onderzoek
 2. Auteurs toevoegen aan content met eventueel een biografie
 3. Voor quotes zorgen, bij voorkeur van experts
 4. Een veilig web domein hebben (https)
 5. Uw adres delen waar uw klanten terecht kunnen
 6. Zorgen voor een privacy policy

SEO trend 8: Linkbuilding: kwaliteit over kwantiteit

Linkbuilding is al geruime tijd een vaste waarde in een sterk SEO-verhaal. Toch beginnen er wat zaken te verschuiven. Zo zal het aantal links veel minder belangrijk worden en zal Google zich meer en meer richten op de kwaliteit van de links.

“De kwaliteit van de links wordt belangrijker dan de hoeveelheid ervan”

De site waarop de link staat zal gecontroleerd worden door Google op autoriteit en betrouwbaarheid. Google zal daarnaast ook letten op de relevantie van de twee sites. Kies dus voor minder links, maar van hogere kwaliteit. Zijn er links van lage kwaliteit die u liever kwijt dan rijk wil? Dan kan u ze afwijzen in Google Search Console.

In het algemeen zien we dat linkbuilding minder belangrijk wordt, al blijft het een wezenlijk onderdeel van SEO-optimalisatie. Goede content is goede content en dan maakt het niet uit hoeveel links ernaar verwijzen.

SEO trend 9 voor 2020: Een laatste cruciale tip: sitespeed

De snelheid van uw website hebben we ondertussen al enkele keren vermeld. Het is dan ook een belangrijke ranking factor voor Google die ook een rol zal spelen bij de mobile first indexing. Daarnaast verlaagt een goede sitespeed uw bounce rate, waardoor minder bezoekers uw website meteen zullen verlaten.

Als we allemaal dezelfde content zouden schrijven, met dezelfde betrouwbaarheid, kwaliteit en expertise, dan komt het uiteindelijk aan op sitespeed en UX om te bepalen wie de strijd om het beste zoekresultaat wint.

Waar zet u op in dit jaar?

We hebben u nu een waslijst gegeven aan SEO trends die we voor 2020 zullen zien binnen SEO. Wat neemt u hier nu uit mee voor uw eigen website?

De basis begint bij kwalitatieve content en een goede websitestructuur. We zien dat Google hier steeds meer belang aan hecht om op verder te kunnen bouwen. Dit is nodig opdat BERT alles goed kan begrijpen en interpreteren, zodat het algoritme deze informatie ook kan inzetten voor voice search. Aan de andere kant zal het ook gemakkelijker worden om in de featured snippets te belanden en zo hoger te ranken in Google. Daarnaast zorgt het voor een betere E.A.T.-waarde, waar steeds meer waarde aan wordt gehecht.

Zit tenslotte eens samen met uw developer om te kijken of uw website mobielvriendelijk is. Zo niet, dan kan u enkele kleine aanpassingen doorvoeren die uw leesbaarheid verhogen, uw sitespeed versnellen en ook uw mobile first indexing bevorderen.

Mocht u nog vragen hebben over deze SEO trends 2020 of op zoek zijn naar een SEO consultant? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar