Meer en meer advertentieplatformen zoals Google, Facebook en andere gebruiken algoritmes en artificiële intelligentie om het rendement van hun campagnes te maximaliseren. Voorheen was dit vooral o het niveau van conversie, maar vandaag worden ook advertenties zelf dynamisch samengesteld om tot de best werkende format te komen.

Een dynamisch opgebouwde advertentie op Facebook kan tot 10 verschillende afbeeldingen of video’s bevatten, 5 variaties van de begeleidende advertentietekst, tot 5 call to actions en ook 5 extra beschrijvingen met meerdere buttons. Het algoritme van Facebook roteert al deze variaties en componenten en zoekt zo de best scorende format in functie van de campagnedoelstelling. Eénmaal gevonden zal Facebook deze format het hoogste aandeel geven in de campagne.

De vraag is alleen of deze dynamisch samengestelde advertenties weldegelijk beter presteren dan conventionele manueel samengestelde advertenties. We hebben dit getest aan de hand van onderstaande case.

Ook interessant om lezen…

Case First Friends

Voor het collectief First Friends hebben we voor alle deelnemende KMO diverse maar gelijkaardige Facebook campagnes geactiveerd, allemaal met hetzelfde budget, dezelfde bidstrategie en dynamische advertenties… met één uitzondering. Voor modelabel Wright kozen we niet voor dynamische advertenties, maar wel voor manuele advertenties. Als modemerk is het uitermate belangrijk dat het juiste beeld met de juiste copy en de juiste call-to-action wordt gecombineerd. Wanneer je dynamische advertenties inzet bestaat de mogelijkheid dat afbeeldingen worden bijgesneden, wat voor de advertenties van Wright niet wenselijk is.

Wanneer we de verschillende campagnes met elkaar vergeleken, bleken de campagnes met dynamisch samengestelde advertenties het stukken beter te doen dan de campagne van Wright met manuele advertenties: hogere click-through-rate en meer interactie. Niet alleen de performantie van de manuele advertenties was lager, ook de tijd nodig en dus de kost om deze advertenties te maken en te optimaliseren was hoger.

Dus ja, in de meeste gevallen zullen dynamische advertenties beter presteren dan manuele advertenties en zullen de kosten voor setup en optimalisatie lager zijn. De tijd die je uitspaart met dynamische advertenties zal beter renderen door te spenderen aan verfijning van de gebruikte doelgroepen en het beheer van de campagne.

Wanneer je dynamische advertenties wil inzetten, zorg dan voor vierkante afbeeldingen en video’s. Vierkante visuals worden namelijk altijd goed weergegeven in een dynamische advertentie!


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Schrijf een commentaar