Laatst publiceerden we een artikel over de veranderingen in Google Analytics, maar ook Facebook Analytics is binnenkort aan de beurt. Op 30 juni 2021 wordt deze handige bron van data namelijk afgesloten. Wat voor impact heeft dit op uw Facebook advertenties en is er een alternatief? Leest u even mee.

Wat is Facebook Analytics?

Facebook Analytics wordt gebruikt om gegevens van een Facebook-pagina te koppelen aan gegevens van de Facebook-pixel, die bijvoorbeeld op een website wordt geplaatst. Wanneer de gegevens zijn verbonden, kan Analytics een conversiepad laten zien tussen een klant die zich bezighoudt met de inhoud van een bedrijf en uiteindelijk een aankoop doet op Facebook. Zo trackt u eenvoudig of uw Facebook posts en advertenties de juiste impact en conversie genereren.

Helaas waren die gegevens de laatste tijd al wat moeilijker te volgen, door de nieuwe iOS 14 update waarbij gebruikers kunnen aanvinken of ze hun data willen delen met een app of niet.

Het einde van Facebook Analytics

Een tijdje geleden publiceerde Facebook zeer stilletjes de aankondiging in hun helpcentrum van Facebook for Business dat hun Analytics tool zal verdwijnen. Ook wanneer we naar analytics.facebook.com surfen, krijgen we dezelfde melding.

Waarom Facebook Analytics verdwijnt, is niet duidelijk. Het kan uiteraard liggen aan de nieuwe iOS 14 update, maar dat weten we niet zeker. Wat we wel weten is dat dit vele marketeers in de problemen zal brengen. Het was een van de beste manieren om conversiegegevens te meten en die verdwijnt nu dus. We hebben ook minder dan drie maanden de tijd om alle data te exporteren en een andere oplossing te vinden om onze metrics bij te houden.

Zijn er alternatieven?

Facebook geeft zelf volgende alternatieven:

  • Facebook Business Suite: hiermee kunnen gebruikers hun zakelijke Facebook- en Instagram-accounts beheren. Het biedt gedetailleerde inzichten over het publiek, de inhoud en trends van een bedrijf. Het nadeel hieraan is dat het niet voor iedereen beschikbaar is.
  • Advertentiebeheer: hiermee kunnen bedrijven Facebook-campagnes en advertenties bekijken, wijzigingen aanbrengen en resultaten zien.
  • Events Manager: kan gebruikers helpen bij het opzetten en beheren van zakelijke Facebook-tools zoals de Facebook-pixel en Conversions API. Rapporteert ook over acties die zijn ondernomen op de website, app en fysieke winkel van een bedrijf.

U ziet dus dat de alternatieven zeer verscheiden zijn en zeker geen 1 op 1 vervanging. We zullen dus als marketeer vindingrijk moeten worden om te verschillende tools te combineren om er de juiste data uit te halen.

Zelf gaan we dus zeker nog verder zoeken voor een beter alternatief. Want hoe meer inzicht we krijgen in onze advertenties, hoe beter we ze kunnen finetunen uiteraard. Mocht u nog vragen hebben over Facebook Ads of social media, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar