Er bestaan vandaag heel wat platformen waarop u duizenden freelanceprofielen kan consulteren. Allen claimen ze dat u makkelijk en snel de juiste freelancer zal vinden: een formuliertje invullen, wat filters aanklikken en binnen de 24u heeft u een waslijst aan kandidaten van het meest uiteenlopend pluimage in uw mailbox zitten. Been there… done that! En wat zijn onze learnings?

 1. Gebrek aan specialisatie! Het is voor een kandidaat-freelancer heel makkelijk om op zo’n platform meerdere expertises aan zijn of haar profiel toe te voegen. Eén klik en je hebt expertise in administratie of strategie of… we hebben gemerkt dat het aantal profielen dat opvalt door een duidelijke afbakening van de echte ervaring en expertise eerder beperkt is.
 2. Het kost gigantisch veel tijd om die waslijst aan “kandidaturen” door te spitten, te contacteren, te interviewen en referenties checken… Ok, u heeft daar wel wat tijd voor? Lees vooral verder.
 3. De kwaliteitscontrole van de profielen is doorgaans echt ondermaats en daarmee is het belangrijkste pijnpunt van dergelijke platformen blootgelegd. Ze claimen allemaal een soort van kwaliteitscontrole in te bouwen, maar daarover valt toch één en ander te zeggen:
  • “Jaja, wij doen een preselectie van kandidaten” waarbij dit vaak enkel gebeurt aan de hand van een door de freelancer zelf opgestelde CV. Referenties worden al helemaal niet gecheckt. Papier is geduldig…
  • “Ja, natuurlijk sturen we enkel kwalitatieve freelancers door, dat ziet u toch aan de cases die ze op ons platform gepubliceerd hebben” waarbij die zogenaamde cases louter verkooppraatjes blijken te zijn als u wat doorvraagt tijdens een kennismakingsgesprek.
  • “Ja, natuurlijk interviewen wij de freelance kandidaten eerst” waarbij dan blijkt dat ze voornamelijk over tarieven en beschikbaarheid overleggen en niet inhoudelijk over de kennis en expertise van de freelancer (omdat de beheerders van die freelanceplatformen zelf niet thuis zijn in heel wat van de aangeboden expertises)

En zo kunnen we nog even doorgaan, maar u snapt het plaatje ondertussen wel! Net zoals in andere sectoren, zijn er veel “cowboys” die de reputatie van de oprecht kwalitatieve digitale marketingfreelancers geen eer aan doen en dat is jammer! Kwaliteitscontrole voor aanvang van een samenwerking is key!

 1. Dit hoeft u als zaakvoerder-met-assistent(e) misschien niet direct zelf te doen, maar er komt wel wat administratie kijken bij het opstarten en opvolgen van één of meerdere marketingfreelancers: bepaling van tarieven en betaaltermijn, toepassing van algemene voorwaarden, concurrentiebeding, enz. De meeste platformen bieden aan u hierin te ontzorgen… Mooi, maar dan hangt u vast aan hun standaardafspraken!
 1. Aansprakelijkheid? Wees er maar zeker van dat elk van die platformen in hun algemene voorwaarden elke vorm van aansprakelijkheid afwijzen. Maar de vraag is dan: wie is er finaal aansprakelijk voor het werk dat de freelancer bij u zal uitvoeren? Want u heeft een contract met het platform en niet altijd met de freelancer.
Ook interessant om lezen

Hoe pakt u het dan best aan?

 1. Probeer zeker ook gewoon eens een oproep te doen op Linkedin voor een freelancer. U zal verstelt staan van het bereik en reactie op uw oproep.
 2. Als u tijd heeft en vooral ook kennis kan u zeker rechtstreeks met een freelancers samenwerken en de modaliteiten onderhandelen. Zo bent u ten minste zeker van de bescherming van uw belangen.
 3. Sluit een raamovereenkomst met het platform waarmee uw wenst samen te werken. Opnieuw bent u dan ten minste zeker van de bescherming van uw belangen.
 4. Indien relevant, onderhandel over de afwervingsmodaliteiten van freelancers bij het platform.
 5. Vraag om recente referenties van de freelancer en controleer ze ook effectief!
 6. Vraag de freelancer naar zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Zijn alle freelanceplatformen daarom per definitie te vermijden? Neen, uiteraard niet. Ook wij werken in specifieke gevallen nauw samen met platformen, freelance communities… maar altijd vanuit een partnership, met goede afspraken.

Ook interessant om lezen…

Geen tijd? Geen kennis? Maar wel behoefte?

Als snelgroeiende organisatie maakt bovenstaande activiteit en dus alles wat daarbij komt kijken doorgaans geen deel uit van uw kerntaken. Daarom stellen we ons als partner voor onze klanten op als architect. En net als architecten van huizen kennis hebben van bouwstijlen en materialen heeft ons intern team van digitale growth experten een gedegen 15+ jaar ervaring in het bouwen en aansturen van interne, externe én blended marketingteams. We ondersteunen onze klanten dan ook in het zoeken, screenen, onboarden en opvolgen van freelancers en marketingprofielen. Bovendien bundelen wij volume, waardoor we doorgaans ook goedkopen kunnen inkopen.

Meer weten? Neem zeker eens vrijblijvend contact op.


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Author

marketeer met een passie voor operations, getting the dings done, foodie, moeder van 2 puberzonen, loper en wandelaar al van vòòr covid-19

Schrijf een commentaar