Als performance marketing agency geloven we dat we pas top-resultaten kunnen boeken indien we als team goed kunnen samenwerken, op elkaar ingespeeld zijn en met meerdere schouders ‘high-pressure’ projecten kunnen ondersteunen. Zo’n team bouw je niet op één dag! En al zeker niet zonder hulp. Thomas Joos (CEO Hypernova) analyseerde vorig jaar ons team en reikte enkele concrete optimalisaties aan om de performantie van ons team te maximaliseren. Daarnaast is Thomas ook gewoon een toffe gast met heel wat interessante inzichten aangaande duurzaam ondernemen, organisatiestructuren en leiderschap!

En omdat wij als agency Thomas ook geholpen hebben met de lancering van zijn bedrijf vonden we het wel eens tijd voor een korte babbel met een straffe kop koffie over high performance teams.

Stel jezelf en Hypernova even kort voor

Ik ben Thomas Joos, oprichter en CEO van Hypernova. Mijn achtergrond ligt in het ontwikkelen van digitale producten. Na de schoolbanken ben ik vrijwel meteen beginnen ondernemen. Eerst als freelance app-ontwikkelaar en vrij snel als Managing Partner van Little Miss Robot. We groeiden uit tot een internationaal bekroonde design studio en daarvoor moest ik heel wat groeipijnen overwinnen. Ik leerde met vallen en opstaan hoe je een sterk team uitbouwt waarin mensen optimaal kunnen groeien en presteren. Ik merkte dat heel wat andere ondernemers ook worstelden met deze uitdaging en zo is het idee van Hypernova ontstaan. Vandaag helpen we groeiende agencies en digital product bedrijven met het uitbouwen van duurzame en productieve relaties met hun werknemers.

Kan je in enkele bullets samenvatten wat Hypernova betekent voor zijn klanten?

We hebben onlangs nog uitgebreid feedback verzameld van onze klanten. Daaruit leren we dat ze het enorm appreciëren dat we uit eigen ervaring spreken. We weten wat het is om een bedrijf uit te bouwen en welke uitdagingen je kan tegen komen. We herkennen en begrijpen de context van onze klanten en geven meteen concreet en praktisch advies. Dit onderscheidt ons van vele andere coaches en consultants die blijven hangen in theorie. Langs de andere kant durven we ook eerlijk zeggen waar het op staat. Als je wil groeien met je bedrijf heb je soms een duwtje in de rug nodig. Klanten appreciëren onze constructieve mentaliteit en de spiegel die we hen voorhouden.

Welke bedrijven mogen altijd bij jou aankloppen?

We richten ons op groeiende agencies en software bedrijven die hun interne werking verder willen optimaliseren. Wanneer er maandelijks meer klanten en collega’s bijkomen is het normaal dat de operationele aanpak moet bijgestuurd worden. Net zoals het HR-beleid. We zijn er van overtuigd dat de winnaars van morgen degene zijn die er in slagen om duurzame relaties uit te bouwen met productieve collega’s.

Welke organisaties hebben jullie al mogen ondersteunen?

We ondersteunden onder andere The Growth RevolutionBlooviQristalfinAptusLunar Gravity en Pick-It. Daarnaast werken we ook samen met Voka Oost-Vlaanderen. We geven workshops en opleidingen en ikzelf ben peter van het gloednieuwe Plato Tech programma.

Waar wil je met Hypernova over 5 jaar staan?

Ik hoop over 5 jaar te kunnen zeggen dat Hypernova een actieve community van tevreden klanten en collega’s heeft uitgebouwd. Dat zou willen zeggen dat klanten tevreden zijn van onze ondersteuning en voorsprong nemen op hun concurrenten. En dat ons merk getalenteerde HR en Performance consultants inspireert en helpt groeien. We mikken om te beginnen op de belangrijkste Vlaamse steden zoals Kortrijk, Gent, Antwerpen & Leuven.

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen waar een groeibedrijf of sterk veranderende organisatie vandaag tegen aanloopt?

Wanneer een succesvolle ondernemer terugblikt op zijn realisaties valt het me altijd op hoe snel ze het belang van teamwork en cultuur in de verf zetten. De mensen. Daar draait het om. Ik denk dat heel wat groeibedrijven terecht ambitieus mogen zijn omdat hun product of dienst aanslaat. Dat geeft een competitief voordeel en dat willen ze dan graag verder maximaliseren.

Dat lukt echter alleen wanneer ondernemers er in slagen om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Dit betekent ook dat ze hun eigen rol in vraag moeten durven stellen en dat is niet altijd makkelijk. Er moet zoveel gebeuren en ze voelen zich verantwoordelijk voor alles. Dat zorgt wel eens voor micro-management en interne spanning of vertraging. Een andere populaire groeipijn is interne communicatie. Wist je dat een team van 15 mensen maar liefst 105 communicatie-lijnen telt? Voor je het weet ontstaat er ruis en misverstand. We zien bijvoorbeeld vaak dat de eerste medewerkers doordrongen zijn van de missie en visie van het bedrijf, maar dat de 20ste of 30ste werknemer niet langer zo intensief ondergedompeld wordt in dat verhaal. Daarnaast is er ook steeds meer operationele communicatie die vlot moet verlopen. Doelstellingen en verwachtingen blijven uitspreken en opvolgen is een uitdaging waar veel groeibedrijven mee worstelen. Voor elke medewerkers blijft het belangrijk te weten wat wordt er van hem of haar individueel wordt verwacht en wat mag hij of zij van anderen mag verwachten?

Hoe rijm je enerzijds de belangstelling of zelfs drang naar duurzaam ondernemen en anderzijds de steeds toenemende druk om te presteren en resultaten neer te zetten? Staan deze niet haaks op elkaar?

Het klopt dat er steeds meer druk is om te presteren. Het economische klimaat is vandaag best turbulent te noemen. In 1958 was de gemiddelde leeftijd van de grootste bedrijven ter wereld 61 jaar. Vandaag is dat slechts 18 jaar. Bedrijven krijgen dus steeds minder tijd om marktaandeel te verwerven. 1 grote drop in performance en je ligt uit de wedstrijd. Duurzamer durven ondernemen kan volgens mij net een interessante groeistrategie zijn. Hoe sterker je interne fundering, hoe makkelijker je om kan gaan met tegenwind (of tegenslag) en hoe minder fragiel je bent als organisatie. Personeelsverloop is bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Hoe lager die ligt, hoe beter. Dat wil zeggen dat mensen aan boord willen blijven. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat slechts 15% van de Amerikaanse werknemers enthousiast is over de toekomstvisie van hun werkgever. Ik vind dit een waanzinnig laag cijfer. Het is duidelijk dat steeds meer mensen verwachten dat hun werkgever verder kijkt dan financiële groei voor aandeelhouders. Een duurzame groeistrategie met perspectief voor alle betrokken partijen dringt zich meer dan ooit op.

Organisaties moeten steeds wendbaarder worden, zich snel kunnen aanpassen en innoveren. Hoe ziet jouw organisatiemodel van de toekomst er uit?

99% van de bedrijven vandaag zijn georganiseerd volgens principes die al meer dan 100 jaar oud zijn. In 1911 publiceerde Frederick Taylor het managementboek The Principles of Scientific Management. Zijn motto? Mensen hoeven niet harder te werken maar wel slimmer. Taylor onderzocht hoe je productiviteit maximaal stimuleert en zijn inzichten hebben een enorme impact gehad op organisatiemodellen. Een van zijn belangrijkste conclusie was dat managers het werk plannen en controleren en dat medewerkers moeten uitvoeren. Een predict & control aanpak dus. Ondertussen leven we in een andere wereld waarin managers niet langer weten wat er nu juist moet gebeuren. Toch verwachten we dat nog steeds van hen en dat vertraagt de snelheid en wendbaarheid. Het organisatiemodel van de toekomst moet volgens mij inzetten op samen leren en reflecteren. Niet wachten tot 1 manager beslist wat er moet gebeuren, maar samen uitzoeken wat best werkt. Resultaat gericht en met veel collectief, voortschrijdend inzicht. De kans krijgen om daarin betrokken te zijn is trouwens de nummer 1 reden waarom mensen hun werkgever aanbevelen aan vrienden en familie.

Wat is jouw definitie van performance management en waarom zou ik als zaakvoerder hierin belangstelling moeten tonen? Waarom is performance management belangrijk?

Performance management draait rond het structureel verbeteren van de prestaties en de groei van je medewerkers. Elke zaakvoerder moet leren hoe hij zowel de productiviteit als de betrokkenheid van zijn medewerkers optimaal kan aanwakkeren en benutten. Doe je dat niet dan zullen zowel klanten als collega’s vrij snel de overstap maken naar je concurrent die het wel doet. Het belangrijkste om te onthouden als zaakvoerder is dat je andere mensen nodig hebt om de impact te bereiken die je met je bedrijf voor ogen hebt. Een performance management beleid is simpelweg cruciaal.

Wat vormt volgens jou het grootste struikelblok binnen organisaties om de perfomantie van de teams te maximaliseren?

Je kan maar verbetering tot stand brengen als je helder in kaart brengt waar het mis gaat. Zo’n oefening is confronterend en veel ondernemers en managers gaan ze uit de weg. Het gevolg is dat medewerkers merken dat feedback of kritiek niet gewaardeerd wordt en zullen eerder zwijgen dan aan de kar trekken. Dat is logisch, want ze maken zichzelf vaak niet populair als ze de dingen zeggen zoals ze zijn. Een constructieve en transparante feedback-cultuur uitbouwen is dan ook een groot struikelblok voor veel groeibedrijven.

Als ik als zaakvoerder mijn team observeer: hoe kan ik aanvoelen of mijn teams ‘high performing’ zijn of net niet?

Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten. High-performing teams weten heel goed wie hun klant is en wat die verwacht. Ze kunnen dus automatisch makkelijker de juiste prioriteiten leggen en proactief evalueren of ze goed bezig zijn. Hoef je de prioriteiten vaak bij te sturen? Komt er amper zelfreflectie en suggesties naar je toe? Dan zit je waarschijnlijk met een team dat veel beter kan presteren. Een andere typische eigenschap van high-performing teams is dat ze elkaars voorkeuren en ritme kennen en respecteren. Ze zijn zich bewust van elkaars sterktes en zwaktes en ondersteunen elkaar. Herverdelen je mensen de taken regelmatig? Dan is dat een signaal dat ze weten hoe ze optimaal samenwerken. Volgen ze telkens strikt de planning die jij opstelt? Dat kan leuk zijn voor jou, maar dan is de kans groot dat ze elkaar niet vaak ondersteunen of uit de wind zetten.

Welke positieve effecten mag ik verwachten binnen mijn organisatie als ik Hypernova ‘s performance management programma uitrol?

Meer tijd om zaken af te werken, minder stressmomenten en onverwachte operationele problemen. Meer mentale rust, team spirit en inspirerende persoonlijke ontwikkeling van collega’s. En meer berichten of cadeautjes van tevreden klanten die onder de indruk zijn van je team. Altijd leuk dat laatste!

Tot slot: welke 5 tips zou jij zaakvoerders geven om vanaf morgen de performantie van hun teams te doen stijgen?

Besef dat je een evenwicht moet vinden tussen het stimuleren van productiviteit en betrokkenheid. Doe dit stapsgewijs en geef het continu aandacht. Betrek al je medewerkers in reflectiemomenten en bepaal duidelijke prioriteiten. Leg hen duidelijk uit waarom je bedrijf bestaat en hoe succes er uit ziet voor jou. Dat stimuleert begrip en proactieve dialoog tussen iedereen in je organisatie. En als laatste: geef medewerkers de kans en het vertrouwen om zelf verbetering tot stand te brengen. Leg niet je eigen wil op, maar laat je inspireren door hun suggesties.

Bedankt Thomas voor de inspirerende babbel!

Thomas en het Hypernova team contacteren?

Eén adres: https://www.hellohypernova.com

Bekijk zeker ook even het interview met Thomas en Michael Humblet

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar