Een digitaal ecosysteem overstijgt uw marketingplan: het is het geheel van campagnes, content, platformen, technologie, doelgroepen en data die zich tussen uw KMO en uw doelgroep bevindt. Excuseer? We know…

Een woordje uitleg…

Een digitaal ecosysteem is het geheel van alle elementen waarmee u uw doelgroep bereikt of waarmee uw doelgroep u bereikt in de digitale wereld.

Elk merk bevindt zich in zo’n eco systeem, bewust of onbewust. Zelfs als u beslist geen website, geen Facebookpagina, geen digitale postbus, etc. te activeren… dan nog vormt er zich automatisch een digitaal ecosysteem rond uw merk: reviews op Google, verwijzingen op nadere websites, etc.

U heeft dus als merkeigenaar twee opties: ofwel krijgt u vat op uw ecosysteem en stuurt u de dynamiek binnen uw ecosysteem aan, ofwel laat u alles gebeuren in handen van de consument.


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Waarin verschilt een digitaal ecosysteem van een marketingstrategie?

Een marketingstrategie beperkt zich doorgaans tot de 4p’s: product, plaats, product en prijs. Een digitaal ecosysteem voegt daar aan toe: datastromen, technologie, segmentatie, projecten en metrics.

Voor wie is een digitaal ecosysteem geschikt?

Akkoord, bovenstaande klinkt theoretisch en dus duur! Maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Een kleine investering in de ontwikkeling van zo’n digitaal ecosysteem vooraleer u uw marketingactiviteiten aanvat, zal u heel wat efficiëntie doen winnen en leergeld uitsparen. Daarnaast zal de structuur die een ecosysteem geeft u veel sneller tot de kern doen komen.

Wij hadden het voorrecht om zowel voor KMO als corporate organisaties ecosystemen te mogen uitwerken: Insites ConsultingThe Baby’s CornerIntolawBaunat, etc.

Wat zijn de kenmerken van een goed digitaal ecosysteem?

Meetbaarheid – de impact van elk element binnen het ecosysteem, alsook de datastromen die binnen het ecosysteem bestaan worden correct en transparant gemeten door analytics-software (bv. Google Analytics).

Technologie – het digitaal ecosysteem maakt gebruik van technologie om data te capteren en zo duurzaam te zijn, denk aan marketing automation software, CRM, ERP of zelfs een gewoon e-mailpakket zoals Mailchimp.

Onafhankelijkheid – de losse componenten zijn binnen het ecosysteem op relevante wijze met elkaar verbonden en versterken elkaar, maar zijn toch elk onafhankelijk en kunnen dus steeds worden vervangen of ingewisseld. Zo kan het ecosysteem nooit afhankelijk zijn van een platform of technologie.

Automatisatie – een goed werkend digitaal ecosysteem werkt als een soort ‘perpetuum mobile’: éénmaal opgezet, doorgetest en bijgestuurd is er minimale handeling of input nodig om het systeem in leven te houden. De losse componenten versterken en voeden elkaar met data.

Inzicht – indien goed gevisualiseerd vormt een digitaal ecosysteem een tastbaar, transparant en begrijpelijk schema voor een zaakvoerder om alle relevante digitale activiteiten rond zijn merk of bedrijf te kennen en de dynamieken die spelen te begrijpen.

Intelligentie – een digitaal ecosysteem dient intelligent te zijn en de klassieke marketing aanpak te overstijgen. Er dient gebruik te worden gemaakt van big data, artificiële intelligentie en slimme doelgroepbepaling. Elk digitaal ecosysteem zou een soort van ‘Aha-erlebnis’ moeten triggeren.

Welke voordelen genereert een digitaal ecosysteem?

Een digitaal ecosysteem genereert vooral relevantie

Elke campagne en communicatie, B2B of B2C, dient relevant te zijn voor de doelgroep aan wie ze wordt gericht. De keuze en het bepalen van de juiste doelgroep en het inzetten van de juiste kanalen waarmee elke doelgroep kan worden bereikt zijn dus ook al bepalend voor de relevantie van de campagne. Ook het moment waarop campagne wordt gevoerd kan bepalend zijn voor de relevantie. Denk dus goed na voor wie, via welk kanaal en wanneer u aan marketing doet. Een digitaal ecosysteem structureert uw doelgroepen, groepeert buyer personae en haakt elke doelgroep aan het juiste kanaal en type campagne.

Een digitaal ecosysteem is duurzaam

Al te veel KMO raken verslingerd aan korte termijn gedreven marketingtechnieken: Google Adwordssocial media advertising, krantenadvertenties, radiopubliciteit, etc. Het zijn instrumenten die snel kunnen worden geactiveerd, onmiddellijke impact genereren en 100% controleerbaar en stuurbaar zijn. Jammer genoeg zijn ze niet duurzaam: stop de campagne, pauzeer de radiospot en het effect smelt weg als ijs voor de zon. Meer nog, tenzij u een paar miljoen in reclame investeerde: de lange termijn impact op uw merkbekendheid zal quasi nihil zijn. Probeer dus ook enkele duurzame elementen in uw marketingmix te voorzien: SEO, CRM, retentie en loyaliteitsinspanningen, reviews & testimonials, etc.

Ook interessant om lezen…

Een digitaal ecosysteem is rendabel

Weinig zaakvoeders weten vandaag echt wat hun marketingcampagnes netto opbrengen. Toch is het vandaag perfect mogelijk om digitale marketing investeringen, mits wat rekenwerk en mogelijks enkele assumpties, te koppelen aan uw bottom line. De meetbaarheid van uw marketinginspanningen zou een topprioriteit moeten zijn. Toch stellen we vandaag vast dat heel wat KMO onvoldoende investeren in een correcte setup & configuratie van Google Analytics & heldere dashboards. Een eenvoudige berekening van uw marketingbudget versus uw bezoekers versus de conversie versus de gemiddelde marge per nieuwe klant geeft al heel wat relevante inzichten.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar