Mogelijks een beetje een straffe titel, maar er is toch iets aan de hand in social media land.

Google believers vs. Facebook believers

Ik herinner mij nog een gesprek met een ex-collega 10 jaar geleden in een Thais restaurant te Gent over de toenemende populariteit van Facebook en de impact hiervan op het gebruik van zoekmachines. Elke digitale marketeer met wat jaren ervaring op de teller weet dat er ooit een periode is geweest van enige rivaliteit tussen SEO-believers en Social-believers. Mijn ex-collega, toenmalig fervent Social-believer, was stellig: Facebook zou ettelijke malen groter worden dan Google en Google (zoekmachines tout court) simpelweg irrelevant maken! De consument zou geen informatie meer zoeken a.d.h.v van trefwoorden, maar al zijn of haar vragen stellen op een social media platform.

Vandaag, 10 jaar later, lijkt deze visie toch (nog) niet helemaal te zijn uitgekomen, in tegendeel!

What’s going on?

Het is niet zo dat er één specifieke aanleiding of voorval aangeeft dat het ‘over and out’ is met sociale media zoals we deze vandaag kennen. Maar er zijn wel voldoende gebeurtenissen of trends die aantonen dat verandering op til is. In ieder geval genoeg aanleiding om enkele vraagtekens te stellen bij het toekomstig belang van sociale media in uw marketingmix, of toch hoe u deze sociale media inzet.

Stagnerend gebruik

Onderzoek in 2021 door Triton Digital bij Amerikaanse consumenten leert ons dat het algemeen gebruik van sociale media nog steeds toeneemt maar minder snel: de jaarlijkse groei in aantal gebruikers stagneert. De gerealiseerde groei werd bovendien hoofdzakelijk veroorzaakt door TikTok, een nieuwe speler in het landschap. Het onderzoek toont dus aan dat de groei in gebruikers van het medium ‘sociale media’ de laatste 5 jaar vooral werd veroorzaakt door de lancering van nieuwe sociale media, dus niet door het aantrekken van gebruikers door bestaande sociale media.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het gebruik Facebook bij de jongeren (-34j) in vrije val is en Snapchat en Twitter ook aan populariteit inboeten, al zij het niet zo sterk. Pinterest en

Linkedin blijven hun aandeel behouden. Instagram neemt populariteit onder jongeren nog toe, maar de grote winnaar is dus TikTok die op twee jaar tijd meer dan verdubbelt in gebruikersaandeel en daarmee in de buurt komt van de sterke daler Facebook. Toch maar eens overwegen om die TikTok account van zoon of dochter te bekijken?

Het volledige onderzoek kan u hier downloaden.

Ook interessant om lezen…

Social Media Fatigue

In de eerste maanden van de COVID pandemie explodeerde het gebruik van sociale media: mensen zaten thuis, de pandemie en vooral de maatregelen zette heel wat gebruikers aan te ventileren op sociale media en de content-consumptie ging door het dak!

Onderzoek van Deloitte toont echter aan dat veel gebruikers door dit overmatig gebruik geconfronteerd werden met de veelal bedenkelijke kwaliteit van de content op hun sociale media. Vooral politiek getinte informatie, maar nieuws in het algemeen werd door de social media gebruiker doorgaans ervaren als misleidend of op zijn minst onvolledig en uit zijn context geplaatst. 44% van de respondenten van dit onderzoek geeft aan dat de sociale mediaplatformen meer moeten doen om de correctheid en oorsprong van gepubliceerde informatie te achterhalen en te bevestigen. De twijfel over de kwaliteit van informatie zou voor veel gebruikers een aanleiding zijn om hun sociaal mediagebruik te verminderen of toch in vraag te stellen. Ook de continue stroom aan vooral negatieve berichtgeving over de COVID pandemie zou volgens een onderzoek van Science Direct vermoeidheid genereren bij de gebruikers van sociale media.

Eind 2020 monitorde Brandwatch een stijging van 41% in het aantal vermelding van gebruikers over ‘social media vermoeidheid’. Cijfers van Statista geven aan dat 45% van de Facebook gebruikers, 34% van de Snapchat gebruikers, 32% van de Twitter gebruikers en 22% van de Instagram gebruikers overweegt om zijn of haar account stop te zetten.

A simple trust issue…

Maar het afnemen van populariteit of aantrekkelijkheid of innovatieve gehalte van een social media platform (Facebook is al een beetje de Altavista onder de sociale media aan het worden) is niet de enige mogelijke reden voor dit stagenerend gebruik.

Uit een survey van de Washington Post (Nov. 2021) blijkt dat 74% van de respondenten gerichte, persoonlijke advertenties op sociale media als invasief in hun persoonlijke leefwereld ervaart en vinden dat de bedrijven van wie deze advertenties komen op onrechtmatige wijze gebruik maken van persoonlijke informatie. Slechts 10% van de bevraagde respondenten vindt dat Facebook een positieve impact heeft op de maatschappij, 56% spreekt zich duidelijk uit in de andere richting.

Ditzelfde onderzoek bevestigt opnieuw dat de consument nog steeds het meeste vertrouwen heeft in tech spelers buiten sociale media: Google, Apple, Amazon en Microsoft. Ik laat het in het midden of dit terecht is of niet.

Data beveiliging als achillespees

Een groot deel van de inkomsten, neen… alle inkomsten van sociale mediaplatformen worden gegenereerd met inkomsten uit slimme, gepersonaliseerde advertenties die rekening houden met elkeen’s individueel online gedrag. Om dit model in stand te kunnen houden hebben deze platformen data nodig, veel data… die verzamelen ze via pixels, cookies, app-gebruik, data-exchanges en integraties.

Alleen worden meer en meer vragen gesteld bij deze vorm van datavergaring en meer specifiek bij de toestemming die al dan niet wordt gegeven om deze data te verzamelen, bij te houden en vooral te gebruiken voor commerciële doeleinden. Apple zette hierin een stap vooruit en gaf, dankzij de iOS 14.5 update, zijn gebruikers de mogelijkheid deze datavergaring door Facebook te blokkeren. In navolging van de aankondiging van deze functionaliteit zakte het aandeel van Meta (moederbedrijf Facebook) met 25% of omgerekend $220miljard. Wat als er nog tech spelers buiten de sociale media (Google, Microsoft, Amazone, etc.) soortgelijke initiatieven nemen? De zakken van Mark zijn diep, maar mogelijks niet diep genoeg.

Niet alleen de concurrentie kan roet in het eten gooien, ook overheden vormen meer en meer een bedreiging voor sociale media. Recent werd Google voor zijn applicatie Google Analytics door een Europese rechtbank veroordeelt omdat het de privacy en beveiliging van persoonlijke gegevens niet kon garanderen. Ook sociale mediaplatformen staat soortgelijke vonissen mogelijks te wachten.

Ook interessant om lezen…

Adverteerder in onzekerheid

De toenemende negatieve perceptie van sociale media bij de consument, maar ook de onzekerheid over datagebruik en bijgevolg de accuraatheid van de campagneconfiguratie doen ook meer en meer adverteerders afhaken. In 2020 verenigden meer dan 1000 adverteerders, waaronder Adidas, Lego en Audi, zich in een boycot van Meta en pauzeerden al hun campagnes op de sociale mediaplatformen van de groep. Vandaag lijken ook meer kleinere adverteerders hun mediabudget te her-alloceren omdat de performantie van campagnes op sociale media wordt gefnuikt door het gebrek aan accurate data.

Als zowel de gebruiker en de consument beginnen afhaken weet je hoe laat het is.

Waarvan moet u vandaag als ondernemer wakker liggen?

Het leest allemaal een beetje fatalistisch, maar zoals met alles wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Bedrijven als Meta, TikTok en andere tech giants zijn nu éénmaal niet op 1,2,3 weg te denken. Ook zijn vele sociale mediaplatformen zodanig verweven in de technologie van derden en daardoor zodanig relevant voor de gebruiker (denk maar aan Facebook login, verjaardagsmeldingen, foto archieven op Instagram, etc.) dat ze een soort noodzakelijkheid vormen voor veel gebruikers.

Maar vandaag al uw eieren leggen in de social media mand lijkt mij toch ook geen goede strategie! En toch zie ik nog heel veel bedrijven, vooral KMO, 100% de kaart trekken van die social media: het is makkelijk, het is visueel, het is snel, het is goedkoop en u vindt wel een student of pas afgestudeerde die zijn of haar weg kent op die sociale media… maar het is niet duurzaam, de échte impact is moeilijk meetbaar en het zal steeds moeilijker worden de juiste doelgroep te bereiken en uw doelgroep te volgen over de verschillende social media platformen heen.

Enkele tips:

 1. Activeer uw merk op elk social mediaplatform waarvan u vermoedt dat uw doelgroep het gebruikt. Activeren betekent nog niet onderhouden en campagne voeren…
 2. Gehoord van een nieuw platform? Toch eens bekijken…
 3. Scherp toch maar eens die dancingskills aan en dompel uzelf onder in de wondere wereld van TikTok… voor OnlyFans is het mss nog iets te vroeg.
 4. Gebruik sociale media op de juiste plaats in uw marketing funnel, onze voorkeur gaat uit naar merkbereik of conversieondersteuning door remarketing of generatie van loyaliteit.
 5. Gebruik sociale media als een instrument om interactie met uw doelgroep aan te gaan en niet als een plat advertentiekanaal waarop u uw doelgroep spamt.
 6. Zorg ervoor dat u zelf 100% in regel bent met GDPR en databescherming.
 7. Als u content publiceert op sociale media: ga voor kwaliteit, authenticiteit en originaliteit. Durf te investeren in goede (video-)creatie.
 8. Aligneer uw content strategie met uw organische social media posts en social media campagnes.

Hoe kunnen wij u helpen in deze materie?

 • We kunnen eens een vrijblijvend gesprek voeren over de plaats van sociale media in uw marktingmix
 • U kan onze social media checklist downloaden en gebruiken.
 • We kunnen uw sociale media activiteiten auditeren en een actie-/optimalisatieplan opstellen
 • We kunnen voor u een social media trainee activeren die op freelance basis uw sociale media beheert
 • We kunnen u helpen uw sociale media inspanningen meetbaar maken en te koppelen aan uw bottom line resultaat

Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Alexander


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar