De R.O.I. meten van sociale media is geen gemakkelijk gegeven. Er zijn heel wat zaken die u kan gaan meten, maar deze zijn niet allemaal even uitdrukbaar in een monetaire waarde. Bij een traffic of een brand awareness campagne zullen er vooral  ad weergaven/engagement/video views/landingspagina weergaven behaald worden. Hieraan kan u niet direct een waarde geven. Bij grote campagnes kan de impact hiervan gemeten worden in een brand lift studie.

Dieper in de funnel gaande kunnen we wel micro conversies en conversies gaan meten. Dit zijn behaalde doelen die gedefinieerd zijn binnen Google Analytics. Hier kan in principe een waarde aan gegeven worden. Als er data genoeg is om te kunnen stellen dat bijvoorbeeld 15% van de contactaanvragen leidt tot een aankoop van gemiddeld €100 dan kunnen we een waarde van €15 geven aan een behaald contactformulier. Dan moet de winstmarge van het product nog verrekend worden, alsook de tijd en kost om mensen via sociale media te doen converteren tot een contactaanvraag. U kan dit verhaal ook toepassen op een webshop, alleen hoeft u hier geen waarde meer toe te kennen aan behaalde doelen, omdat dit uw verkoopsprijzen zijn.

Alle behaalde resultaten kunnen in kaart gebracht worden via utm-tagging. Het is het belangrijk om te kijken naar welk atttributiemodel gebruikt wordt. Bij een ‘laatste klik’ model zal alle waarde naar het laatste kanaal gaan alvorens de conversie, bijvoorbeeld Google organic. Terwijl het perfect mogelijk is dat die persoon al eerder in aanmerking kwam met uw website door een Facebook advertentie. Er zijn hier verschillende modellen die dit in kaart brengen.

Meer te weten komen over SEA? Neem dan zeker eens een kijkje op onze blog.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar