Wat werkt voor één iemand, werkt niet voor een ander. Om een antwoord te bieden op de verschillende persoonlijkheidsprofielen, werd het DISC-model ontwikkeld.

DISC is een hulpmiddel voor gedragsbeoordeling dat is gebaseerd op de DISC-theorie van psycholoog William Moulton Marston, waarin vier verschillende persoonlijkheidskenmerken centraal staan, die momenteel dominantie, invloed (I), standvastigheid en nauwgezetheid zijn.

Wikipedia

Er zijn 4 stijlen, ieder weergegeven door een letter: D, I, S, C. D staat voor Dominant, I staat voor Invloed, S staat voor Stabiel en C staat voor Consciëntieus. Dit model kan ook een gids zijn om uw marketinginspanningen rond te baseren. Iedereen verschilt, we illustreren hoe u hier als marketeer op in kunt spelen.

Vier verschillende profielen

Laat ons eerst beginnen met een korte toelichting:

  • Dominante profielen zijn gedreven mensen, zijn vastberaden en willen direct ter zake komen
  • Invloedrijke profielen zijn charmante mensen die genieten van sociaal contact en relaties belangrijk vinden
  • Stabiele profielen zijn ook mensgericht, koesteren persoonlijke contacten en zijn ondersteunend
  • Consciëntieuze profielen zijn erg detail-gericht, ze houden van orde en structuur

Wat betekent dit voor uw marketinginspanningen? Best veel. Deze verschillende profielen zullen allemaal andere zaken waarderen in de communicatie die u de wereld instuurt. Wanneer u dus het AIDA model gebruikt, hou dan rekening met deze verschillende profielen.

Het AIDA principe en het dominante profiel

Wil u iets verkopen aan een dominante persoonlijkheid? Dominante persoonlijkheden appreciëren professionaliteit en efficiëntie. U trekt hun aandacht (Attention) door direct ter zake te komen hoe uw product of dienst hun probleem zal oplossen. Interesse kunt u opwekken door het te hebben over de verwachte ROI of een duidelijk voordeel t.o.v. de concurrentie. Verlangen (Desire) creëert u door te vertellen over de troeven van uw aanbod zonder al te veel details. Actie ondernemen ligt in de aard van de dominante profielen dus simpelweg uitnodigen om actie te ondernemen zal voldoende zijn.

Dit AIDA model kunt u ook op deze manier uitwerken voor de andere profielen. Wat belangrijk is voor hen, verwerkt u in het model.

Het AIDA principe en het invloedrijke profiel

Een invloedrijke persoonlijkheid bijvoorbeeld, waardeert menselijk contact. Hen kan u overtuigen door vertrouwen uit te stralen en een werkrelatie met hen op te bouwen. Data kan helpen, maar blijf niet te lang stilstaan bij deze cijfers. Deze persoonlijkheden willen uiteindelijk een menselijke relatie met u opbouwen. Laat bovendien bijvoorbeeld case studies zien, hiermee laat u blijken dat uw bedrijf impact heeft gehad op andere mensen hun leven.

Het AIDA principe en het stabiel profiel

Stabiele profielen zoeken zekerheid en menselijkheid. Vertel verhalen van de ervaringen van andere klanten. Stabiele profielen houden van deze belangrijke details en zoeken uw advies op, eerder dan overspoeld te worden met informatie. Deze persoonlijkheden zijn ook risico-avers. Hun geld terug wanneer ze ontevreden zijn over uw product zijn garanties waar u stabiele profielen mee kunt verblijden.

Het AIDA principe en het consciëntieus profiel

Consciëntieuze profielen daarentegen zijn erg data en detail gericht. U wint hun hart door hen gedetailleerde informatie te geven en niet drukkend te zijn. Deze persoonlijkheden nemen hun tijd om zelf onderzoek te doen. Wanneer u claims maakt, dient u deze ook te kunnen onderbouwen.

Natuurlijk kunt u nooit van al uw bezoekers op voorhand weten wie welk profiel heeft. U kan echter wel een inschatting maken op basis van het type content dat ze consumeren. Hebben ze uw white paper gedownload en uw productbrochures? Dan kan dit wijzen op een consciëntieus profiel.

Allemaal zever? Toch niet…

Giganten zoals CoolblueAmazon en Bol.com houden al enige tijd rekening met deze profielen bij het opbouwen van hun productpagina’s. Zo is hun productpagina aangepast aan de verschillende persoonlijkheidsprofielen.

Neem nu Amazon bijvoorbeeld. Op hun productpagina’s zijn er elementen te vinden die ieder profiel aanspreken.

Duidelijke en opvallende call-to-action ‘Buy now’ voor de dominante persoonlijkheidstypes die snel en efficiënt willen handelen. Toevoeging van ratings, reviews en meer dan 1000 beantwoorde vragen voor de invloed en stabiele persoonlijkheden, die ervaringen van anderen willen zien. De stabiele profielen willen graag zekerheid hebben, daarom zijn ook de hulp pagina’s en het community forum vermeld waar zij hulp kunnen krijgen om met het toestel te leren werken. Tenslotte worden details weergegeven over het apparaat voor de consciëntieuze profielen, die graag gedetailleerde informatie krijgen. Indien u verder scrollt op deze pagina worden al deze elementen nog verder uitgewerkt.

Verschillende persoonlijkheidstypes kunnen ingewikkeld zijn. Zit u in de b2b-sector? Dan kunt u aan de hand van hun professionele rol dikwijls een inschatting maken van dit persoonlijkheidsprofiel. Werkt u met analytische profielen samen? Dan geeft u beter voldoende data en details. Hebt u echter eerder te maken met sales of communicatieve types, dan kunt u beter verhalen en klantenervaringen delen. In ieder geval, zelfs indien deze inschatting erg moeilijk lijkt, kunt u proberen inspelen op de verschillende noden van deze persoonlijkheidsprofielen zoals Amazon dat doet. Alles begint uiteraard met de kennis van uw buyer persona en doelgroep. Wanneer u hier een helder beeld van hebt, kunt u met deze tips alvast aan de slag.

Het AIDA model en impact op SEO?

Content en content optimalisaties vormen een wezenlijk belangrijk onderdeel van elke SEO marketing strategie, in welk sector dan ook. Hoe meer uw content resoneert met de vooropgestelde doelgroep, hoe groter de kans dat Google deze content aan die doelgroep zichtbaar zal maken.

Durf dezelfde content ook in verschillende versie voor elk profiel te herschrijven en te optimaliseren. Als u deze oefening goed doet zal u dezelfde inhoud kunnen gebruiken voor meerdere content items op uw website en sociale media.

Nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een gezellige babbel.

Schrijf een commentaar