In maart kregen wij te horen dat één van onze klanten te maken heeft met een gekend probleem in WordPress. De klant kreeg namelijk veel berichten binnen via het contactformulier van spam bots of niet-kwalitatieve leads. Dit zorgde voor een zeer vertekend beeld in de Google Analytics data. Zo zagen wij in februari, 18 contactopnames en volgens de klant zaten er maar 5 kwalitatieve leads tussen zaten.

Een vervelend probleem, waar waarschijnlijk meer van onze klanten mee te maken hebben. We hebben het vrij eenvoudig kunnen oplossen en willen dus graag met u de oplossing delen.

Wat is spam?

Spam is een gekend fenomeen op het internet. Klinkt het toch niet zo bekend in de oren dan geven we hier nog even een korte uitleg. Het is elke vorm van ongewenste en ongevraagde digitale communicatie. Let wel op: als u zich aanmeldt voor een nieuwsbrief en u die enkele dagen later krijgt, is dit geen spam.

Hoe komt spam in uw mailbox terecht?

Heeft u een contactformulier op uw website staan via bijvoorbeeld de plugin ‘Contact Form 7’ zodat bezoekers berichten kunnen sturen of een offerte kunnen aanvragen?

Stuurt uw bezoeker een bericht via het contactformulier dan zal WordPress dat bericht naar uw e-mailadres sturen. De bezoeker krijgt vaak ook een bevestigingsmail dat hij of zij via het formulier stuurde. Spijtig genoeg is niet elke bezoeker even betrouwbaar. Want er liggen ook spammers op de loer. Werken met een contactformulier is vaak wel veiliger dan gewoon uw e-mailadres publiceren.

Hoe hebben wij dit probleem aangepakt?

We wilden een manier vinden om dit soort overbodige conversies te blokkeren/filteren in WordPress of eventueel te filteren in Google Analytics. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een combinatie van aanpassingen op de website en in Google Analytics. Was dat de juiste oplossing? Lees verder en kom het te weten.

Wat zijn de bereikte resultaten?

We hebben na de aanpassingen alles grondig opgevolgd op Google Analytics. We zagen heel snel resultaten. Op 17 maart zagen we dat er 5 berichten waren binnengekomen via verschillende formulieren. Tegelijkertijd waren er 9 spamberichten gefilterd. Meer dan de helft was dus spam! Uiteindelijk konden we besluiten dat er geen spamberichten meer binnenkwamen, enkel nog kwalitatieve leads. Missie geslaagd!

Hoe spam filteren in WordPress?

Hebt u ook te maken met dit probleem? Er zijn wel verschillende vormen van spam op een WordPresspagina:

 • Ongewenste reacties onder uw blog
 • Ongewenste e-mail die u krijgt door het contactformulier
 • Nep wordPress-registraties

Voor elk probleem is er een andere spamfilter en plugin in WordPress. Maar wij gaan in dit blogartikel dieper in op het probleem van de ongewenste e-mails via het contactformulier.

Spam filteren, dat doet u zo:

 1. Spam voorkomen met reCaptcha

De meest effectieve manier is een reCaptcha plugin installeren. Wat is dat? Captcha is een gratis plugin die ervoor zorgt dat uw bezoeker een test moet uitvoeren om aan te tonen dat hij of zij geen robot is. Die test kan heel simpel zijn zoals een vakje aanvinken tot alle foto’s van verkeerslichten aanduiden.

Wist u trouwens dat Google dit soort tests gebruikt om zijn eigen AI intelligenter te maken?

Hoe installeren?

Download de reCaptcha plugin  en maak API keys aan. Dan gaat u naar ‘instellingen’- ‘advanced noCaptcha 1 invisible captcha’. Daar vult u alles in. U kunt ook kiezen bij welke formulieren u de reCaptcha wilt gebruiken. Meestal komt er bij de plugin ook een handleiding bij.

Nog niet helemaal mee? Lees hier stap voor stap hoe u een reCaptcha installeert.

 1. Een anti-spam plugin installeren

Als u een nieuwe website maakt op WordPress dan staat ‘Akismet’ al standaard geïnstalleerd. Het enige wat u moet doen is de plugin nog activeren via de website van Akismet en een API sleutel ophalen. Zonder die sleutel zal de plugin niet werken en kunt u geen spam filteren.

Enkele andere betrouwbare plugins zijn:

 • Antispam Bee
 • Defender
 • WordPress Zero Spam
 • Cleantalk
 1. Een som oplossen

Het klinkt stom om een som te plaatsen als beveiliging. Maar het werkt wel effectief. Spambots kunnen namelijk niet rekenen. Plaats daarom een som voor het verzenden van gegevens via het contactformulier.

 1. Contact Form 7

Spam filteren kan ook met een goed contactformulier te kiezen. Contact Form 7 is de meest gekende plugin om een formulier toe te voegen aan uw website. Deze plugin is helemaal gratis en heeft een aantal bijhorende plugins, zoals ‘Spam Protect’ of de ‘Honeypot-plugin’ en reCaptcha kan ook makkelijk toegevoegd worden.

 1. Anonieme reacties uitschakelen

Welke aanpassingen maakt u op de website om spam te filteren? U kunt ervoor kiezen om alle reacties uit te schakelen maar als u dat liever niet heeft, kies dan voor enkel de anonieme reacties. Dat betekent dat er enkel mensen berichten mogen sturen die hun naam of e-mailadres of website ingeven.

Hoe schakelt u dit uit? Ga naar uw WordPress-dashboard en klik op de optie ‘Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven’.

 1. Filter spam met Google Analytics

Wij hebben ook gebruik gemaakt van Google analytics (GA) om onze klant te helpen. U kunt in GA namelijk ‘bot traffic’ filteren want Google is op de hoogte van de meeste spam die u op uw website zal tegenkomen. Daarom kunt u deze traffic met 1 knop uit uw GA-account filteren. Maar welke knop is dat? Ga naar Google Analytics en klik op het tandwiel ‘Admin’ in de linkerbenedenhoek. Dan klikt u op ‘Instellingen bekijken’ (View settings) en vinkt u het selectievakje ‘Alle hits van bekende bots en spiders uitsluiten’ (Exclude all hits from known bots and spiders) aan. Normaal gezien zult u nu geen last meer hebben van ongewenste spam. 

In Google Analytics zijn er nog een aantal andere manieren om spam te filteren. U kunt bijvoorbeeld een filter opzetten voor onbekende spam. Lees hier meer!

Is het steeds een groot vraagteken hoe u spam kan filteren? Twijfel niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag!

Author

Schrijf een commentaar