De maand mei komt steeds dichterbij en daarbij ook één van de grootste updates van Google dit jaar (check ons trendrapport), namelijk de Page Experience Update. Vanaf mei zal Google drie metrics gebruiken, de Core Web Vitals, om de gebruiksvriendelijkheid van je website te meten én zal dit dus ook een ranking factor worden. Websites die zich hebben voorbereid op de nieuwe update zullen in mei een duidelijke boost kunnen verwachten van hun site in de zoekresultaten. Maar hoe bereidt u uw website hierop voor?

Wat zijn de Core Web Vitals?

De Core Web Vitals bestaan uit drie metrics om de gebruikerservaring mee te kunnen meten:

Largest Contentful Paint (LCP): de tijd die nodig is om het grootste element op de pagina te laden. Deze blijft idealiter onder de 2,5 seconden.

Cumulative Lay-out Shift (CLS): de mate waarin content op de pagina verschuift tijdens het laden van de pagina. Dit kan bijvoorbeeld komen door pop-ups of banners. Het is vervelend voor bezoekers omdat ze mogelijks op iets verkeerd klikken. Hier blijft u best onder de 0,1.

First Input Delay (FID): de tijd tussen het moment dat de bezoeker interactie heeft met de website (op een knop klikt, iets invult,..) en het moment dat de site reageert op die interactie. De drempel hier ligt op 100ms, wat er eigenlijk op neerkomt dat bijvoorbeeld een link meteen laadt nadat u erop klikt.

Niet alle benchmarks zijn even makkelijk om te halen. Zeker voor grote websites die veel bewegende items hebben. We geven je vijf strategieën om je voor te bereiden op de Page Experience Update.

Bekijk de huidige online situatie

Het is niet alleen belangrijk om uw site in de gaten te houden, maar ook uw concurrenten in het speelveld. Via de Pagespeed Insights van Google kan u verschillende websites testen en met elkaar vergelijken op vlak van pagespeed en Core Web Vitals. Zo krijgt u een zicht op de impact die uw concurrenten zullen hebben van de update in mei.

Wilt u hier dieper op ingaan? U zou nu moeten weten welke concurrenten mogelijks een positieve of negatieve impact zullen hebben. Ga dan na op welke keywords uw concurrenten net beter of net slechter scoren dan u en zet deze op uw actielijst om aan te pakken. Hetzelfde geldt voor uw categoriepagina’s. Bekijk op welke productcategorieën uw concurrenten mogelijks zullen wegzakken of stijgen na de update en zo krijgt u ook een beeld van hoe uw merk ervoor zal staan en waar u nog aan moet werken.

Bekijk uw infrastructuur

Er zijn een aantal problemen die ervoor kunnen zorgen dat u metrics zoals de First Input Delay wat trager zijn. Vaak kan dit opgelost worden door het optimaliseren van de code, maar wanneer uw site is gebouwd in custom systemen, is dit niet altijd mogelijk. Dan zijn er eventueel andere oplossingen om de benchmarks wel te kunnen halen.

Ook de hosting en infrastructuur kunnen een impact hebben op de gebruikerservaring. Naast het evalueren van de on-page factoren en het laden van specifieke delen, moet u ook eens kijken naar de hosting. Is er een snellere server beschikbaar of eventueel een ander platform dat performanter is? Bespreek dit zeker met uw webbouwer om samen de beste aanpak op te stellen.

Ontdek hier 8 tips om uw website sneller te maken!

Gebruik Log File Analysis om prioriteiten te bepalen

Een van de meest voorkomende uitdagingen bij websites van grote bedrijven, is dat ze verouderde code bevatten en elementen die niet langer worden gebruikt. Logbestanden kunnen inzicht bieden in welke aspecten van de site mogelijks de laadtijd vertragen. Via verschillende SEO tools, zoals bijvoorbeeld SEMrush, kan u een Log File Analyse uitvoeren.

De analyse toont in vogelvlucht hoe crawlers door de site komen. Ditzelfde principe kan u helpen inhoudelijke problemen met contentful paint en input delay op schaal aan te pakken. Hoewel Google heeft verklaard dat deze meting wordt aangedreven door browsergegevens, kunnen de ervaringen die crawlers op de site hebben belangrijke data meegeven die u de ervaring op uw site helpt optimaliseren.

Enkele voorbeelden waarbij logbestanden kunnen helpen:

  • Bepalen welke delen van uw site vatbaar zijn voor Core Web Vital problemen
  • Van te voren inschatten welke voordelen u misloopt door een slechte pagina ervaring
  • Bepalen welke bestanden verkleind moeten worden
  • Mogelijkheden tot automatische optimalisaties verzamelen

Bepaalde zaken zijn makkelijk om op schaal aan te pakken, zoals het verkleinen van afbeeldingen of bestanden. Het analyseren van de logbestanden geeft u dus een goed inzicht en kan als basis dienen voor uw actielijst.

Stel een plan op

Als eerste moet u uiteraard zoveel mogelijk proberen uw Core Web Vitals goed te krijgen. Maar we zijn ons daar heel goed van bewust dat dat niet voor elke site zal lukken. Zeker niet op een korte periode. Overleg met uw webbouwer wat haalbaar is, zowel in tijd als budget.  

Wilt u toch een back up plan klaar hebben? Nu u weet op welke keywords of pagina’s u mogelijks een negatieve impact zou kunnen hebben, is het misschien geen slecht idee om de negatieve SEO-impact wat te dekken met extra betaalde advertenties.

Maak bijvoorbeeld campagnes op keywords waarvan u weet dat u zal zakken in de rankings. Zo verliest u niet al te veel visibiliteit. Zet zeker ook in op keyword groepen waarvoor de organische zoekresultaten wat gevoeliger zijn of veel fluctueren. Denk ook aan productcategorieën waarop u zeker geen verkeer wil verliezen.

De Page Experience Update zal in mei veel veranderingen te weeg brengen, voor allerlei soorten websites. Het is belangrijk om de trends nu al in de gaten te houden en te kijken waar u mogelijks impact zult zien. Heeft u hulp nodig bij het klaarmaken van uw website voor de Core Web Vitals? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar