U kent het wel, u probeert een pagina te bezoeken, maar krijgt een foutmelding. Dit kan een 404 zijn of een 503, maar er zijn nog veel verschillende HTTP-statuscodes die belangrijk zijn voor een website. Ook achter de schermen. We overlopen graag even de betekenis ervan, zodat u ook weet wat u er best mee moet doen, wanneer u zo’n code ziet verschijnen op uw eigen website.

Uw website testen? Check onze instant SEO-test!

Wat zijn HTTP-statuscodes?

Een HTTP-statuscode is een 3-cijferige code die iedere keer u een webpagina opvraagt, wordt verzonden. Ze geven aan hoe de server het verzoek heeft afgehandeld. U zal ze enkel opmerken als er een probleem is, waarbij de server een foutmelding geeft. Maar ook achter de schermen kan u statuscodes opvragen.

We raden u aan dit toch in de gaten te houden, omdat verschillende statuscodes wel degelijk impact hebben op uw SEO-efforts. We overlopen graag even de belangrijkste codes die u zeker moet onthouden.

De belangrijkste statuscodes om te snappen voor SEO

Het is belangrijk voor elke professionele website-eigenaar om de statuscodes te begrijpen die de grootste impact hebben op SEO.

Stel u voor dat u op een site werkt die veel 5xx-fouten vertoont; u zult uit uw hoofd willen weten dat dit een serverprobleem is. 4xx-fouten zijn van invloed op de bezoekerservaring. Als u dit weet, kunt u meteen zoeken naar eventuele wijzigingen in uw URL’s en of verwijderde pagina’s. Zodra u de oorzaak van het probleem begrijpt, kunt u kijken naar het implementeren van een aangepaste 404-pagina, of naar het gebruik van de almachtige 301-omleiding om bezoekers naar de juiste plaats te sturen.

Het is de moeite waard om de meest impactvolle statuscodes te leren die ook impact hebben op uw SEO:

HTTP-statuscode 200 – OK

Dit is uw ideale statuscode voor uw normale, alledaagse, goed functionerende pagina. Bezoekers, bots en link equity passeren gelinkte pagina’s als een droom. U hoeft niets te doen en u kunt met plezier uw dag doorbrengen in de wetenschap dat alles is zoals het zou moeten zijn.

HTTP-statuscode 301 – permanente omleiding

Een 301-omleiding, of redirect, wordt gebruikt wanneer een URL permanent naar een andere wordt omgeleid. Een redirect betekent dat bezoekers en bots die op die pagina terechtkomen, worden doorgestuurd naar de nieuwe URL. Bovendien wordt link equity – de autoriteit die wordt overgedragen bij linkbuilding – ook doorgegeven aan de nieuwe URL via een 301. Ondanks gesprekken van Google dat alle 3xx-omleidingen gelijk worden behandeld, hebben tests aangetoond dat dit niet helemaal waar is. Een 301 blijft de voorkeursmethode voor permanente pagina-omleidingen. Maar we raden wel aan deze met mate te gebruiken. Hoe meer 301’s u op uw website heeft, hoe meer crawlbudget u eraan verliest omdat Google steeds 2 links moet bezoeken in plaats van één.

HTTP-statuscode 302 – Tijdelijke omleiding

Een 302-omleiding is vergelijkbaar met een 301 omdat bezoekers en bots worden doorgestuurd naar de nieuwe pagina, maar link equity wordt mogelijk niet doorgegeven. We raden het gebruik van 302 redirects af ​​voor permanente wijzigingen. Het gebruik van 302’s zorgt ervoor dat crawlers van zoekmachines de omleiding als tijdelijk behandelen, wat betekent dat het mogelijk niet de link equity doorgeeft die de magische 301 wel doet.

HTTP-statuscode 404 – niet gevonden

Dit betekent dat het bestand of de pagina waar de browser om vraagt, niet door de server is gevonden. 404’s geven niet aan of de ontbrekende pagina of bron permanent of slechts tijdelijk ontbreekt. U kunt zien hoe dit eruitziet op uw site door een URL in te typen die niet bestaat. Net zoals u heeft ervaren, komen uw bezoekers op een pagina met een 404-foutmelding en proberen ze het opnieuw (als u geluk heeft) of dwalen ze af naar een andere site die wel de informatie heeft die ze zoeken.

Elke site heeft een aantal pagina’s die 404-statuscodes retourneren. Deze pagina’s hoeven niet altijd omgeleid te worden. Er zijn andere mogelijkheden. Een veel voorkomende misvatting is dat het een best practice voor SEO is om eenvoudig 301 pagina’s om te leiden die een 404-statuscode retourneren naar de startpagina van het betreffende domein. Dit is eigenlijk in de meeste gevallen een slecht idee, omdat het gebruikers kan verwarren die misschien niet beseffen dat de webpagina die ze probeerden te openen, niet bestaat.

Als de pagina’s die 404-codes retourneren, pagina’s met een hoge autoriteit zijn, met veel verkeer of een voor de hand liggende URL hebben die bezoekers of links willen bereiken, gebruikt u best 301-omleidingen naar de meest relevante pagina.

Wanneer u toch enkele pagina’s heeft die een 404 geven, zorg dan dat uw bezoekers de best mogelijke ervaring hebben door een aangepaste 404-pagina te maken. Wanneer bijvoorbeeld een product niet meer op voorraad is, kan u op een ludieke manier de bezoekers naar gelijkaardige producten verwijzen (zoals dit voorbeeld van Pixar).

HTTP-statuscode 410 – verdwenen

Een 410 is meer permanent dan een 404. Het betekent dat de pagina letterlijk verdwenen is. Hij is niet beschikbaar op de server en er is geen 301 ingesteld. Alle links op uw site die naar een 410-pagina verwijzen, sturen bots en bezoekers naar een dode bron. Deze verwijzingen verwijdert u dus best.

HTTP-statuscode 500 – Interne serverfout

In plaats van dat er pagina’s ontbreken of niet te vinden zijn, duidt deze statuscode op een probleem met de server. Een 500-foutmelding komt het meeste voor en heeft invloed op de toegang tot uw site. Zowel menselijke bezoekers als bots zal u kwijtraken en uw link equity zal verloren gaan. Zoekmachines geven uiteraard de voorkeur aan sites die goed worden onderhouden, dus wanneer u zo’n statuscode tegenkomt, lost u deze best zo snel mogelijk op.

HTTP-statuscode 503 – Service niet beschikbaar

Een andere variant van de 500, een 503-statuscode, betekent dat de server niet beschikbaar is. Alle bezoekers worden gevraagd later terug te komen. Deze statuscode kan ontstaan door een tijdelijke overbelasting van de server of door onderhoud aan de server. Een 503-statuscode zorgt ervoor dat de zoekmachine weet dat hij snel terug moeten komen, omdat de pagina of site maar voor korte tijd offline zal zijn.

Heeft u nog vragen over http-statuscodes of wilt u weten hoe u aan de slag gaat om deze te optimaliseren? Aarzel niet om ons te contacteren!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar