Instagram is een belangrijk social mediakanaal en toch merken we dat weinig kmo’s hier gebruik van maken. Nochtans is Instagram het perfecte marketingkanaal om een brand naar voren te laten komen en een stempel te drukken op uw merk. Nu is het perfecte moment om aan de slag te gaan met Instagram marketing. Wij geven u alvast een lijst do’s and don’ts voor zowel organische als betaalde content.

Bouw vertrouwen op met organische content

Organische content is het beste om mee te starten. Bouw een mooie ‘grid’ op zodat mensen die uw Instagram pagina bezoeken meteen aangetrokken zijn tot uw content en u willen volgen.

DO: Wees oprecht

Als er iets belangrijk is op dit platform, dan is het authenticiteit. U zou het bijna niet denken met alle influencers die een picture perfect leven leiden op Instagram. Toch is het voor een merk zeer belangrijk om oprecht te zijn. Laat een gezicht zien achter uw merk, laat zien hoe uw producten worden gemaakt, deel behind the scenes,… Hoe dichter u uw doelgroep bij uw merk laat komen, hoe meer vertrouwen ze krijgen in uw merk en hoe makkelijker ze uw producten zullen kiezen.

DON’T: Niet investeren in mooie visuals

Bij Instagram marketing draait alles om het visuele. Mensen scrollen doorheen hun news feed en stoppen enkel bij de foto’s die ze mooi vinden om daarvan de beschrijving te lezen. Zorg dus dat je visuals stopping power hebben. Dit geldt ook voor uw Instagram ads.

Als u zelf aan de slag gaat met fotografie, al dan niet met uw smartphone, houdt dan rekening met de basics:

  • Gebruik altijd één lichtbron, bij voorkeur natuurlijk licht
  • Zorg dat het product herkenbaar is
  • Uw producten zijn het belangrijkste op de foto
  • Hou rekening met lijnen en vormen

Een mooi voorbeeld van sterke én verscheiden visuals van een merk vindt u op de Instagram pagina van Stella Artois. Ook een merk als Champion slaagt erin om met een beperkt aantal producten toch zeer verschillende visuals te creëren. Haal zeker inspiratie bij andere bedrijven op Instagram.

DO: Zoek de juiste hashtags

Wij raden aan om research te doen naar de juiste hashtags. U wil dat u gevonden wordt op relevante hashtags die ook iets met uw bedrijf te maken hebben. Gebruik hashtags waar veel op wordt gezocht, maar niet te veel concurrentie op zit. Hashtags als #travel hebben zoveel posts, dat de kans klein is dat die van u bovenaan komt te staan. Gebruik bijvoorbeeld liever #traveleurope of #traveldestinations.

Er bestaan ook een reeks populaire hashtags zoals #photooftheday of #throwbackthursday die voor meer bereik zorgen. Deze kan u wel altijd toevoegen. Natuurlijk maakt u ook een unieke hashtag voor uw eigen merk, zodat mensen die iets posten over uw merk eenvoudig die hashtag kunnen gebruiken.

In een Instagram post mag u maximaal 30 hashtags gebruiken. We raden aan deze ruimte optimaal te benutten omdat u hiermee het bereik van uw post vergroot. Vaak oogt het niet zo mooi om heel veel hashtags in uw tekst te plaatsen. Oplossingen hiervoor zijn de hashtags plaatsen onder enkele lege lijnen met enkel een puntje of de hashtags plaatsen in de eerste reactie op uw post.

Let er wel op dat u geen verbannen hashtags opneemt in uw post. De kans dat uw post dan nog vindbaar is, is erg klein. Om te weten te komen of een hashtag verbannen is of niet, kan u hem in de zoekbalk van Instagram intypen en opzoeken. Bij een verbannen hashtag zal er een bericht verschijnen dat de posts met die hashtag verborgen zijn.

DO: Een eigen stijl ontwikkelen

Op Instagram raden we zeker aan een eigen stijl te ontwikkelen. Die kan terugkomen in de manier waarop uw producten worden weergegeven, in de kleuren die u gebruikt of in het soort visuals dat u post.

Zorg dat uw stijl herkenbaar is en samenhangend, zodat mensen die door hun feed scrollen uw foto meteen herkennen als een foto van uw merk. Het oogt ook een stuk mooier als mensen uw Instagrampagina bezoeken. Een goed voorbeeld hiervan is het Britse merk Anthropologie, waar ze met een vast kleurenpallet werken dat terugkomt in hun foto’s.

DON’T: Niet luisteren naar uw volgers

Dit geldt voor alle social mediakanalen. Kijk regelmatig naar uw insights en zie welke posts het goed doen. Maak op basis daarvan nieuwe content in dezelfde lijn. Ziet u bijvoorbeeld dat uw volgers het leuk vinden om recepten te zien waarin ze uw product kunnen gebruiken? Plaats dan regelmatig een nieuw recept om uw volgers geïnteresseerd te houden.

DON’T: Verkoopspraatjes gebruiken

Als er iets is waar snel doorheen wordt geprikt op social media dan zijn het wel verkoopspraatjes. Hier knappen mensen snel op af, waardoor de kans groot is dat ze niet terugkomen naar uw pagina als u enkel uw producten probeert te verkopen.

Speel eerder in op de behoefte van uw volgers, geef een antwoord op hun vragen en biedt ze oplossingen aan die ze makkelijk kunnen toepassen. Dit hoeft niet alleen binnen uw merk te zijn, maar kan ook een ruimere betekenis hebben.

Verkoopt u bijvoorbeeld tuinhuizen, speel dan in op alles wat met outdoor te maken heeft. Geef uw volgers tuintips of leuke activiteiten om met hun kinderen te doen in open lucht. Op die manier raken mensen vertrouwd met uw merk en zullen ze, wanneer ze een tuinhuis willen kopen, eerst aan uw merk denken.

DO: User-generated content integreren

Hoe leuk is het om te zien dat uw volgers uw producten gebruiken en daar ook iets over delen? Vooral op Instagram kan u dit makkelijk aansporen door het gebruik van Instagram Stories. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de stories van Taco Bell. Zij reposten dagelijks content van mensen die bij hun hebben gegeten en daar iets over hebben gepost.

User-generated content zal niet altijd de beste kwaliteit zijn, dus daarom is het ook een goede reden dit via Instagram Stories te reposten. Zo verstoort het uw grid niet én uiteindelijk worden de stories vaker bekeken dan uw posts zelf. Het is daarnaast ook een makkelijke manier om meer content te kunnen delen zonder zelf iets te hoeven doen.

Hoe spoort u uw volgers nu aan om iets te delen over uw merk? U kan beginnen met bijvoorbeeld een winactie om iedereen warm te krijgen. Stel u verkoopt schoenen. Laat uw volgers een foto posten van hoe ze uw schoenen matchen met hun favoriete outfit. Geef ze hierbij een hashtag die ze moeten gebruiken en laat ze uw merk taggen. Zo ziet u in één oogopslag wie er mee heeft gedaan. Wie de beste foto heeft geplaatst, kan u een gratis paar schoenen geven.

Nu u een heel aantal foto’s heeft van uw volgers, kan u ze systematisch delen op uw Instagram Stories. Daarbij plaatst u dan een toffe tekst om andere volgers aan te sporen ook foto’s te delen van uw producten. Zo krijgt u het balletje aan het rollen.

Do: Breid uw bereik uit met betaalde content

We geven toe dat organisch groeien op Instagram in tijden van miljoenen accounts niet meer zo makkelijk is. Het vraagt tijd, geduld en veel engagement om een degelijk organisch bereik te ontwikkelen. Betaalde advertenties vormen steeds meer een onderdeel van een succesvolle instagram marketing strategie Ook hier hebben we enkele do’s and don’ts opgelijst.

DON’T: Te veel tekst in uw visual

Aangezien u uw Instagram advertenties maakt in Facebook, gelden hier ook dezelfde regels voor. Een van die regels is dat er maximaal 20% tekst mag staan in uw visual. Het is voor Instagram gelukkig beter haalbaar. Hier worden eigenlijk vrij weinig visuals gebruikt met tekst omdat u uw visuals zo veel mogelijk stopping power moeten hebben.

Hetzelfde principe geldt bij video’s. Hier mag er in de thumbnail afbeelding slechts 20% tekst staan. Voor de rest van de video maakt het niet uit.

Weet u niet zeker of uw visual te veel tekst heeft? Dan kan u een eenvoudige tool gebruiken van Facebook om dit te checken.

DO: Zo veel mogelijk placements

Zorg dat u bij het plaatsen van een advertentie op Instagram zoveel mogelijk placements inschakelt. Hiermee bedoelen we dat uw advertentie zowel zichtbaar is in de feed als in de stories en Instagram Explore.

Hier komt dan wel bij kijken dat u aangepaste visuals gebruikt. In de feed gebruikt u een verhouding van 1:1 en in de Instagram Stories gebruikt u 9:16. Dit zorgt ervoor dat u optimaal uw ruimte benut.

Pas ook uw copy aan wanneer u Instagram Stories gebruikt. Te lange tekst zal namelijk afgesneden worden tot “see more” waardoor u uw boodschap kwijt bent. Let er dus op dat u bij verschillende placements ook een verschillende vormgeving gebruikt.

DO: Denk aan het mobiele gebruik

Als u een advertentie plaatst op Instagram, hou er dan rekening mee dat mensen deze zullen bekijken op hun smartphone. Ookal zijn er steeds meer functies mogelijk op desktop of tablet, de app wordt in het algemeen vooral mobiel gebruikt.

Wanneer mensen doorklikken op uw advertentie en daarmee op uw website terecht komen is het dus erg belangrijk dat uw website mobielvriendelijk is. Dit houdt in dat alles duidelijk zichtbaar is, ze makkelijk door de webshop kunnen navigeren én dat uw pagina’s snel laden. Als dit niet het geval is, zullen bezoekers uw pagina al snel verlaten en heeft uw advertentie weinig zin.

DO: Facebook Pixel installeren

Normaal gezien, als u al met Facebook advertenties werkt, is de Facebook Pixel reeds op uw website geïnstalleerd. De Facebook Pixel zorgt ervoor dat alle data wordt verzameld van bezoekers die hebben doorgeklikt op uw advertentie. Uit die data haalt u inzichten die u opnieuw kan gebruiken om uw doelgroep te verrijken of uw advertenties te verbeteren.

Het is dus zeker handig om deze ook te laten lopen op uw Instagram advertenties. Zo haalt u alle relevante data binnen die u achteraf weer opnieuw kan gebruiken.

DON’T: Url’s gebruiken zonder UTM-tags

Wanneer u linkt naar een externe landingspagina, gebruikt u best UTM-tags in de link. UTM-tags zijn kleine toevoegingen aan de URL die het Google Analytics makkelijker maken om uw data te lezen. Vindt u het lastig om deze zelf toe te voegen? Dan zijn er makkelijke tools die dit voor u doen.

Naast uw Facebook Pixel, zorgen ook de UTM-tags voor veel inzichten die u achteraf kan gebruiken. Als “source” gebruikt u bijvoorbeeld “Instagram”, als “medium” “ad” en als “name” het onderwerp van uw advertentie. Zo ziet u in Google Analytics achteraf eenvoudig hoe de mensen die op uw advertentie hebben geklikt zich hebben gedragen op uw website.

Belangrijke do’s om niet te vergeten

Het maken en onderhouden van een Instagram account is geen rocket science. Maar we kunnen u ook geen vaste formule meegeven die sowieso zal werken. Het social mediakanaal evolueert zo snel dat wat gisteren werkte, vandaag misschien al niet meer werkt. Daarom twee laatste do’s die u zeker moet onthouden.

DO: Testen, testen, testen!

U leest het goed, hoe meer u test hoe beter. Test met verschillende soorten visuals en met verschillende lengtes van tekst. Test verschillende doelgroepen als u aan de slag gaat met advertenties. En wanneer u een webshop hebt, test dan ook zeker Instagram Shopping.

Hierbij kan u uw producten taggen in de foto’s die u plaatst. Daardoor kunnen bezoekers die geïnteresseerd zijn in uw producten meteen doorklikken naar uw webshop. Het vergt wat werk om het op te zetten, maar loont zeker. We zien dat de jonge generaties deze feature steeds meer gebruiken.

DO: Interactie met uw volgers

Wilt u vertrouwen opbouwen bij uw volgers? Zorg dan voor wat interactie met uw volgers. Volg interessante mensen terug, geef altijd een antwoord op reacties die u krijgt of berichten en like foto’s van andere Instagrammers.

Blijf vooral actief. Hoe meer engagement u toont naar uw volgers toe, hoe meer engagement u terug kan verwachten!

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar