Op 20 juni 2018 lanceerde Instagram IGTV, een nieuw videoplatform dat gebruikers de mogelijkheid geeft om verticale video’s te sharen. Maar waarom bindt het snelst groeiende socialmediakanaal de concurrentiestrijd aan met YouTube? En hoe belangrijk zal IGTV worden voor de Instagram marketeer en voor bedrijven die inzetten op video marketing?

Waarom start Instagram met IGTV?  

Instagram telt momenteel wereldwijd zo’n 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Daarvan maakt de helft zelfs dagelijks gebruik van het platform. YouTube kan inmiddels rekenen op 1,9 miljard gebruikers, wat overeenstemt met bijna 1/3de van alle mensen die het internet gebruiken. Instagram hoopt met deze nieuwe dienst YouTube bij te benen.

Door verticale video’s van maximum 1 uur deelbaar te maken, wilt Instagram in eerste instantie de creatieve vloggers aantrekken die momenteel miljoenen kijkers trekken op Youtube.

Welke doelgroep is actief op Instagram?

Hoewel zowel Instagram als YouTube vooral bezocht en gebruikt wordt door jongeren van 15 tot en met 19 jaar, blijft ook de groep 20 tot 39-jarigen die actief gebruik maken van deze kanalen groeien. Niet enkel de groep actieve Instagram-gebruikers stijgt dagelijks, ook het aandeel van de Instagram marketeer blijft toenemen.

Een platform dat nu al kan rekenen op 1 miljard gebruikers betekent immers een enorme community met potentiële klanten voor uw bedrijf.

Waarom IGTV gebruiken voor uw bedrijf?

Video marketing zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Volgens berekeningen van netwerkbeheerder Cisco zal in 2021 zo’n 81% van het online gebeuren uit video bestaan. Toch zet de Instagram marketeer nu nog maar in beperkte mate in op video marketing. Begrijpelijk aangezien een video op Instagram tot nu toe een maximale lengte van 1 minuut had.

De uitbreiding naar een maximale tijdsduur van een uur laat uw bedrijf toe een rijker en diepgaander verhaal te vertellen. De Instagram marketeer die inspeelt op het ‘novelty effect’ van IGTV zal bovendien zijn bereik en impact snel vergroten.

Hoe IGTV gebruiken voor uw bedrijf?

Momenteel zijn er op IGTV nog geen advertenties te vinden. Maar aangezien Instagram aan Facebook toebehoort, is dit slechts een kwestie van tijd. Inmiddels kan de Instagram marketeer wel al werk maken van videobegroetingenintroductiesvraag- en antwoordsessiestutorials en behind-the-scenes filmpjes. Leuke content waar de gebruiker iets aan heeft!

Bovendien verwerft u tal van interessante inzichten over het aantal gebruikers dat uw video helemaal bekijkt (audience retention rate) of het moment waarop de meeste gebruikers afhaken (drop-off-graph) in uw IGTV Analytics.

Meer te weten komen over Social Media Advertising? Neem dan zeker eens een kijkje op onze blog.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar