Meer en meer Belgen en Nederlanders verslinden honderden kilometers op hun blitse stalen, aluminium of carbonnen ros. Nu ook de vrouwen massaal hun weg vinden naar het baanwielrennen (mede door de toenemende interesse van de media in vrouwenwielrennen) en de COVID-19 maatregelen meer mensen aan het sporten hebben doen gaan, lijkt er zeker nog geen einde te komen aan deze trend.

De investeringen in een degelijke racefiets gaan sinds enkele jaren de hoogte in. Het aanbod van leaseformules voor (sport-)fietsen draagt hier zeker toe bij, maar de gemiddelde recreatieve sportfietser is ook gewoon veeleisender geworden. Niet alleen wordt er meer geïnvesteerd in de fiets zelf, ook de begeleiding en omkadering, zoals aangepaste trainingsschema’s en een degelijke bikefitting worden meer en meer aan het wenslijstje toegevoegd.

Het aanbod voor deze omkadering groeit dan ook even snel als de interesse van de particuliere consument in de wielersport.

Het merendeel van de geïnteresseerde fietser gaat online op zoek naar informatie over de juiste begeleiding en omkadering. Het is vandaag dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat uw aanbod en uw informatie online zichtbaar is, toegankelijk, kwalitatief en relevant. Vooral bij het product ‘bikefitting’ lenen een website en digitale communicatie zich perfect voor het genereren van afspraken (leads) waarmee u, mits de juiste en uitgekiende aanpak, uw zakencijfer kan maximaliseren. We delen graag met u volgende tips om vooreerst leads voor een bikefitting te genereren, maar ook om uw omzet en marge te maximaliseren.

De grootte van de vraag en het aanbod

Wist u dat er in Vlaanderen maandelijks gemiddeld 3.600 gebruikers in Google zoeken naar informatie over fietspositionering? In Vlaanderen zijn er vandaag 479 ondernemingen online actief (of bereikbaar) in het aanbieden van fietspositioneringen of informatie daaromtrent. U kan zelf uitrekenen hoeveel dit dus gemiddeld uitkomt. De ondernemingen die het meeste van deze gebruikers vandaag bereiken zijn EnergyLab, BikeSolutions, BikeRunLab, 5One en VanEyckSport.

In Nederland tellen we maandelijks gemiddeld 4.700 geïnteresseerden en 441 actieve ondernemingen. De meest zichtbare zijn BiCycling, SMCP, MovePoint, LeBlancBikeFit en Velometric.

Uiteraard ligt de reële vraag nog een pak hoger. Niet elke fietser gaat online op zoek naar dit soort product, maar laat zich eerder leiden door aanbevelingen van mede-sporters. Toch kan niet worden ontkend dat het potentieel voor het aanbieden van bikefitting aan de online consument gigantisch is.

Een website of sociale media?

Vandaag krijgen we veelal de vraag of het nog zin heeft een website te bouwen en of niet alle eieren in het mandje van de sociale media moeten worden gelegd. Ons advies hierbij is om toch nog steeds te investeren in een bescheiden, maar duidelijke en geoptimaliseerde website en vooral voldoende informatie over uw bikefitting-aanbod te publiceren:

  1. Leg concreet uit wat een bikefitting is en waarom het belangrijk is
  2. Geef aan hoe een bikefitting bij u verloopt en hoelang de sessie duurt
  3. Licht toe hoe de fietser zich al dan niet moet of kan voorbereiden op de sessie
  4. Lijst op welke output (documentatie) de fietser mee zal krijgen en wat die daar dan mee kan
  5. Indien mogelijk, ondersteun deze informatie met audiovisueel materiaal (bv. een kort filmpje waarin u toont hoe zo’n bikefitting verloopt).
  6. Wees duidelijk in de kostprijs van de aanboden formules, ook over de aangerekende fee bij een no-show

Gebruik uw sociale media eerder als een communicatiekanaal dan een publicatiekanaal. Laat sporters vragen stellen via Whatsapp of Facebook messenger. Vraag aan klanten om een review na te laten op uw Facebookpagina. Meer nog: vraag uw klanten uw profiel te taggen wanneer ze uiteindelijk hun grote sportieve uitdaging aangaan en hiervan een fotootje online plaatsen.

Vergeet zeker niet uw Google My Business account aan te maken.

Pas een ROAS-performance model toe

Ok, nu wordt het wat ingewikkelder. ROAS staat voor ‘return on ad spend’ ofwel: hoeveel levert mijn advertentie (Google, Facebook, etc.) nu exact op en is dit voldoende om rendabel te zijn?

Weet u vandaag wat de exacte netto-marge is die u op uw bikefitting of andere producten/diensten genereert? Als u dit weet, kent u uw ROAS target: zijnde het maximale bedrag dat aan uw advertentie mag worden uitgegeven om nog op rendabele wijze afspraken of online verkoop te genereren.

Als u deze target weet, kan u aan Google, Facebook en alle andere platformen opdracht geven conversies (afspraken dus) te genereren via uw campagne die nooit meer mogen kosten dan het vooropgestelde bedrag. Opgelet: een afspraak betekent in deze een betalende bikefitting.

Als u het echt slim wil spelen kan u in deze berekening ook uw customer lifetime value meenemen. Want de bikefitting, mits goed uitgevoerd, is doorgaans niet het enige product dat u aan de fietser zal verkopen. Als u dan ook de gemiddelde marge meerekent die u op de volledige levensduur van een klant genereert, zal u mogelijks bereid zijn meer te spenderen aan uw advertenties.

Upsell en ancillary revenu

Niet alleen meer afspraken, maar ook meer verkopen naast de bikefitting zal uw zakencijfer positief beïnvloeden. Denk aan specifiek fietsmateriaal, bikefitting in pakket met lactaattest en trainingsschema’s, bikefitting aanvullen met shoefitting en zadeldrukmeting of 3D bewegingsanalyse, etc.

Als u ook fietsen verkoopt kan u zelfs een pakket met de aankoop van een fiets overwegen.

The power of choice

Zorg ervoor dat uw toekomstige klanten keuze hebben! U kan bv. een all inclusive formule aanbieden (bikefitting, schoenplaatjes & shoefitting), aangevuld met een standaardmeting (bv. bikefitting) of werken met verschillende fitting-niveau’s (bv. precisiemeting vs. standaardmeting). Het aanbieden van keuzemogelijkheden en dan vooral ook slim geprijsd kan een wereld van verschil betekenen voor uw online conversie.

Convenience

Zorg ervoor dat fietsers zelf hun afspraak via uw website kunnen maken. Consumenten ervaren vandaag het gemak dat ze hebben om samen te werken met een onderneming als een onderscheidende factor van deze onderneming.

Adverteer regionaal

Tenzij u een zeer uitzonderlijk product hebt of een reputatie zonder weerga, zullen fietsers voor hun bikefitting eerder lokaal zoeken naar een oplossing. U kan vandaag online zeer gericht en lokaal adverteren, zodat u geen geld verspild aan kandidaten aan de andere kant van het land.

Reviews

Consumenten, en zeker sporters, gaan ten rade bij collega-sporters maar lezen zeker ook de online reviews van andere sporters over uw producten, diensten en bedrijf. Of u dit nu wil of niet. Vraag aan elke fietser waarvoor u een bikefitting hebt uitgevoerd een korte review te schrijven op Google of Facebook.

Conclusie

Het online promoten en aanbieden van bikefittings blijkt een zeer interessant middel te zijn om nieuwe klanten naar uw zaak te brengen. Het is een product dat zich ideaal leent voor online verkoop (leadgeneratie) en is bovendien makkelijk schaalbaar. Er is zeker genoeg vraag en mits een doordachte aanpak zal u snel, voor een aanvaardbaar bedrag meer afspraken kunnen genereren.

Hulp nodig bij dit proces? Aarzel niet om even contact op te nemen en we bekijken samen hoe we u kunnen helpen.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar