Stel u voor… u heeft hard gewerkt aan een duidelijke bedrijfsstrategie met heldere doelen en er ligt ondertussen ook een marketingplan op tafel voor uw KMO waar al uw stakeholders vol enthousiasme mee aan de slag willen gaan. Er zijn projecten, ideeën, (potentiële) samenwerkingen en/of partnerships met leveranciers,… iedereen heeft een steentje bij te dragen aan het halen van de  doelen. Groei moet en zal gerealiseerd worden!

Alles lijkt aanwezig om te “knallen” en toch, er knaagt iets… “de dingen gaan niet vooruit”.  Iedereen is gemotiveerd en druk in de weer, maar u ziet vertragingen ontstaan, frustraties, miscommunicaties… Alle medewerkers, leveranciers, partners worden ongetwijfeld voortgedreven door goede bedoelingen … maar het kan efficiënter. Enter… marketing operations!

KMO marketing door de secretaresse!

Tot een 5-tal jaar geleden was de rol van marketing operations manager nog niet wijdverspreid en al zeker niet in KMO-land.

Vandaag stellen we nog al te vaak vast dat de marketing activiteiten binnen de Vlaamse KMO doorgaans worden gedaan door de management assistent, algemeen projectcoördinator of in het ergste geval de secretaresse van de zaakvoerder. In het beste geval loopt er ergens op de werkvloer een freelance marketing coördinator rond. En dat is prima… zolang de (digitale) groeiverwachtingen laag zijn!

Groeien als bedrijf in de digitale wereld maar ook gewoon het uitbouwen van een merk als KMO vraagt resources, projecten, coördinatie en een strak afgebakend en bewaakt kader.


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Enter Marketing Operations…

“Marketing operations stelt de (marketing)organisatie in staat om efficiënt te werken en de gewenste bedrijfsresultaten te halen via mensen, processen, technologie en data.”

Traditionele marketingvaardigheden zoals strategisch of creatief denken zijn nog steeds nodig. Aan projecten en ideeën is er vaak geen gebrek (met oprechte dank aan de strategen en creatievelingen!) Er is echter ook steeds meer behoefte aan technische en analytische vaardigheden om de toenemende complexiteit en hoeveelheid aan initiatieven te stroomlijnen en beheren, zeker in de digitale wereld!

Marketing operations is de “lijm” tussen all deze verschillende en onderling verbonden projecten en processen. De verschillende projecten moeten elkaar aanvullen, op elkaar verder bouwen een grotere doelstelling op lange termijn te bereiken. Marketing operations management is dan ook een driver voor groei van de organisatie en het effectief realiseren van de marketingstrategie, eerder dan zorgen voor het halen van één deliverable zoals bij project management.

KMO Marketing Coördinatie vs. marketing operations management

Marketing CoördinatieMarketing Operations Management
FocusInhoudContext
TijdshorizonKorte TermijnLange Termijn
DoelstellingSpecifieke resultaten zoals leads, brand awarenesRealiseren van de marketingstrategie
TakenOperationeel/tactischTactisch/strategisch
ResultaatOutputImpact
SuccesSucces wordt gemeten in aantal leads, kost efficiëntie, % klantentevredenheid, etc.Succes wordt gemeten aan de hand van het behalen van de bedrijfsdoelstellingen
KMO marketing operations model

Een marketing operations manager… wat doet die?

De rol van een marketing operations manager is dan ook verschillend dan die van een marketing coördinator. Terwijl een marketing coördinator individuele projecten beheert, zal de marketing operations manager een groep van projecten managen, gefocust op lange termijn groei. Stel u de marketing operations manager voor als een architect die een blauwdruk opmaakt. Architecten gaan niet zelf aan de slag met leidingen, elektriciteit, verf of behang… ze zorgen ervoor dat al deze puzzelstukjes in elkaar vallen en uw huis er stààt op het einde van de rit. 

Ook interessant om lezen…

De voordelen van marketing operations voor KMO

  1. Team- en projectorganisatie: marketing operations is de spil die de verschillende teams en stakeholders bij elkaar houdt. Zonder marketing operations handelen teams, medewerkers, leveranciers,… in silo’s en ontbreekt er samenhang. Marketing operations zorgt ervoor dan elk project, elke campagne, elk idee wordt uitgevoerd volgens de afgesproken plannen en processen en bijdraagt aan de marketingstrategie.
  2. Informatie transparantie: marketing operations management zorgt ervoor dat alle informatie bij de juiste personen beland, zodat alle belanghebbenden onderbouwde beslissingen kunnen nemen op basis van alle gegevens en informatie die beschikbaar zijn.
  3. Procesoptimalisatie en efficiëntie: marketing operations zorgt voor het verbeteren van processen en de way of working, zodat iedereen effectiever en efficiënter kan werken. Bovendien zijn de ontwikkelde processen nadien “herbruikbaar”, zodat er ook op lange termijn opnieuw tijd en budget beschikbaar komt.
  4. Schaalbaarheid: marketing operations creëert niet alleen herbruikbare processen, maar geeft de organisatie ook de opportuniteit om plannen te maken voor de toekomst. Met transparante processen en de juiste informatie dragen ze bij aan strategieën en projecten die schaalbaar zijn en bijdragen aan toekomstige groei.

Genoeg met die theorie hoor ik u denken… wat betekent dit concreet?

Handig voor corporate bedrijven met (te) veel tijd, geld en medewerkers, maar niet nodig voor ùw bedrijf? U heeft gelijk….en toch ook niet! Leest u de intro nog even opnieuw… herkenbaar, niet? U heeft gelijk, “grote” en tijdsintensieve methodologieën zoals Prince2, PMBOK zijn niet op maat van uw KMO inzetbaar. Echter, een “agile” aanpak loont. Binnen onze agile filosofie denken we vooral pragmatisch. We gaan aan de slag om op korte termijn de marketing efficiëntie binnen uw bedrijf te verhogen, de verschillende radertjes van uw digitaal ecosysteem naadloos te laten draaien, zodat uw performance marketing aanpak ook effectief rendeert. 

Wil u ook graag ontzorgd worden? Vraag de referenties op van onze klanten Baby’s Corner, Baunat, Intolaw… waar we de marketing operations beheren of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Author

marketeer met een passie voor operations, getting the dings done, foodie, moeder van 2 puberzonen, loper en wandelaar al van vòòr covid-19

Schrijf een commentaar