Een SEO audit van uw website?

Vraag een persoonlijke SEO audit van uw website en SEO coaching sessie aan. We bekijken samen uw technische fitheid, uw rankings en domein autoriteit. Geheel vrijblijvend als leuke kennismaking!

Uw hapklare digital marketing recap van de week.

In de wereld van digitale marketing gebeurt wekelijks van alles. Doordat de online markt alleen maar groeit, komen er steeds weer nieuwe updates en aanpassingen in de marketing. Uiteraard is het belangrijk om deze updates goed op te volgen zodat u uw marketingstrategie hierop kan aanpassen en de beste resultaten kan bereiken.

Ik hoor u al denken: “Ain’t nobody got time for that!” Daarom som ik hier graag, in hapklare vorm, voor u op waarvan u op de hoogte moet zijn. De max!

Recap van de recap

Heeft u écht heel weinig tijd, beperk u dan tot volgende samenvatting:

 1. Horizontale SEO – Flexibele strategie om een eerste impact te genereren.
 2. Marketing in crisistijden – Help uw klanten en snoei niet in uw advertentiebudget.
 3. Spam traffic? Weg ermee! – Filter of sluit spam traffic uit van uw website voor betere data analyse.
 4. Afbeeldingen aanpassen? Opletten geblazen! – Grootschalige updates van afbeeldingen kan een negatieve impact hebben op uw SEO.

Horizontale SEO, een slimme SEO-strategie?

Het is vrij voor de hand liggend dat iedereen die een SEO-strategie hanteert, het doel heeft om op de eerste positie te komen. Het is natuurlijk geen gemakkelijke opgave om dit te realiseren. Ook al is de kans klein dat u snel op deze eerste positie terecht komt, toch moet u zichzelf de vraag stellen hoe u SEO inzet in uw marketingmix om hier de nodige impact mee te bereiken. Een horizontale SEO-strategie kan een eerste aandachtspunt zijn om toch impact te genereren. Maar wat is dat nu precies?

Het uitgangspunt bij een horizontale SEO-strategie, is dat u zo breed mogelijk wilt ranken op zoveel mogelijk verschillende zoekopdrachten. Google toont ook aan dat jaar na jaar nog steeds 15% van alle zoekopdrachten volledig nieuw zijn. Bovendien wordt er ook naar veel meer verschillende soorten zoektermen gezocht dan de keyword tools ons vertellen.

Als we het even bekijken vanuit een statistisch standpunt, weten we dat Google dagelijks ongeveer 5,6 miljard zoekopdrachten verwerkt waarvan 15% nieuwe zoekopdrachten zijn. Als we veronderstellen dat België hier 1% aandeel in heeft dan zijn dat maar liefst 8,4 miljoen zoekopdrachten per dag waarvan Google geen of weinig informatie kan geven aan de gebruiker. Hier liggen de opportuniteiten, het is aan u om ze te grijpen.

Onderwerpen als uitgangspunt bij horizontale SEO

Zoals daarnet verteld, geven tools zoals keyword planner nooit een exacte indicatie van hoeveel zoekvolume er werkelijk op deze trefwoorden zitten voor SEO, omdat deze tools bestemd zijn voor SEA campagnes. Er is maar één manier om het uit te testen, namelijk door content te schrijven rond uw gekozen onderwerp(en) die breed genoeg zijn.

Daarna kunt u nagaan in uw data of deze content effectief werkt. Binnen SEO blijft gelden dat u moet schrijven over hetgeen waarop u gevonden wilt worden. Als u zich hierin laat beperken door de informatie van keyword tools dan mist u mogelijke opportuniteiten en kansen op extra zichtbaarheid binnen Google. Het is dus van uiterst belang binnen het strategisch standpunt van horizontale SEO dat u schrijft wat uw potentiële klanten aanspreekt.

De voor- en nadelen van horizontale SEO

Bij elke strategie die u wenst toe te gaan passen, zijn er voordelen en nadelen verbonden. Als nadeel heeft u eerst en vooral geen zicht over uw zoekvolumes. U weet helemaal niet hoe groot het zoekvolume is en prioriteiten stellen binnen uw strategie kan daarom dus moeilijk worden. Bovendien is het ook een moeilijk meetbare strategie en heeft u niet direct de gewenste omzet. Als tip geven wij mee dat, indien u toch deze strategie wenst te implementeren, om er conversiedoelen aan vast te hangen zoals een contactopname, gratis downloadbare content, telefoonklik of andere conversiepunten. Op deze manier heeft u een idee of uw content werkelijk converteert binnen horizontale SEO.

Het grote voordeel binnen horizontale SEO is de flexibiliteit dat het met zich meebrengt en dat de drempel heel laag ligt om te scoren. U kunt dus met het maken van één goede pagina al gevonden worden in Google en toch impact genereren. Indien u uw klantsegmenten goed definieert en uw onderwerpen heeft omkaderd, heeft u al een voorsprong op de concurrentie. Daarnaast kunt u een goede contentstrategie gaan implementeren. Heeft u toch nood aan een andere SEO-strategie? Dan bent u aan het juiste adres, wij kunnen u zeker helpen!

Bron: Frankwatching

Marketing in crisistijden, wat nu?

De geschiedenis herhaalt zich telkens dus kennen we het allemaal. Stijgende olie-, gas- en elektriciteitprijzen en bovendien is ons geliefde frituurvet niet meer te vinden in de rekken van de supermarkten. Allemaal nadelen van een crisis, maar het is niet enkel de tekorten die voor grootschalige problemen zorgen. Ook in marketingland moeten we onze strategieën gaan herdenken. In tijden van schaarste verandert de rol van adverteren, maar wat houdt dit nu exact in?

Wegens grote tekorten van verschillende producten in zowat alle sectoren, heeft u waarschijnlijk de ingeving om de pot van het advertentiebudget te verkleinen. U denkt misschien: iets wat u niet kunt verkopen, heeft dus ook minder aandacht nodig. Niets is minder waar! Wij geven u graag 5 alternatieven mee om deze pot niet te moeten verkleinen. Never waste a good crisis, wordt al eens gezegd in de volksmond.

 1. Uw advertentiebudget verschuiven naar producten waarbij u de beschikbaarheid garandeert bij uw klanten.

Dit is natuurlijk heel logisch en voor de hand liggend, maar niet zonder risico. Vaak zijn deze producten ook niet de cash cows van uw bedrijf en hebben ze lage marges of zijn ze aan het einde van hun product life cycle. Het kan een mogelijkheid zijn om deze producten toch nog verkocht te krijgen, maar het kan geen garantie bieden voor een fenomenale stijging in uw verkoop.

 1. Verschuif het advertentiebudget richting advertenties om uw klant duurzamer, zuiniger en economischer met uw product te leren omgaan.

Dit is een zeer goed alternatief als u het aan ons vraagt. Deze vorm van adverteren brengt de mogelijkheid mee om de vraag naar schaarse producten te verlagen. U toont met uw bedrijf bovendien dat u duurzaamheid meeneemt in de visie van uw bedrijf. Op die manier kweekt u goodwill bij uw doelpubliek.

 1. Verschuif het advertentiebudget naar uw nieuwe producten die zich bevinden aan het begin van hun levenscyclus.

Al uw producten die gegarandeerd nog promotie nodig hebben om ze in de markt te introduceren en interesse op te wekken bij de klanten, kunnen wel een extra duwtje in de rug gebruiken tijdens deze tijden van schaarste. Uw investering in deze producten zal in tijden van overvloed versneld worden terugbetaald. Uw bedrijf komt op deze manier sneller uit de moeilijke periode. Het nadeel dat hieraan verbonden is dat het kortetermijneffect van omzet laag blijft.

De essentie: help uw klanten in tijden van schaarste en informeer hen correct

In deze moeilijke tijden kunnen uw klanten alle hulp gebruiken. Uw verkoopafdeling moet zich verdiepen in de problemen die frequent voorkomen en hiervoor een passende oplossing vinden zoals digitale-, zuinigere-, duurzame- of pragmatische oplossingen. Market uw oplossing correct en bekijk de reactie van uw doelpubliek. De kritiek zal verminderen en uw klant zal tevreden zijn met de aanpassingen die u doorvoert.

Bron: Frankwatching


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Spam traffic? Weg ermee.

Is de traffic op uw website gestegen of zijn er duidelijke spikes te zien? Fantastisch nieuws! U heeft uw werk duidelijk goed uitgevoerd. Maar vooraleer u victorie kraait, gaat u wel best na of u niet te maken hebt met spam traffic op uw website. U kunt deze gemakkelijk vinden via de 4 key indicators op Google Analytics. Wij geven u ze met plezier mee.

 1. Gemiddelde tijd per sessie

Deze metric toont aan hoelang een gebruiker gemiddeld spendeert aan het bezoeken van uw website. U kunt gemakkelijk spam traffic herkennen doordat ze vaak niet meer dan 1 pagina bekijken, ze blijven dus maar heel kort op uw website.

 1. Bounce rate

De bounce rate toont aan hoeveel percentage van uw bezoekers slechts 1 pagina hebben bekeken, zonder kliks of engagement, en dan de website meteen verlaten. Indien u een extreem hoge bounce rate heeft, dan is er waarschijnlijk ook iets mis met uw website of heeft u ook veel spam traffic dat direct bounced van uw website. In de nieuwe Google Analytics 4 bestaat deze metric echter niet meer. De bounce rate is vervangen door de “Engagement rate”.

 1. Pagina’s per sessie

Bij de opbouw van uw website, richt u zich telkens naar kwaliteitsvolle traffic. Hoe kwalitatief uw verkeer is op de website, is aan te tonen via deze metric. Spam traffic bekijkt doorgaans niet meer dan 1 pagina. Wanneer u een hoge stijging in traffic ziet, maar uw pagina’s per sessie metric is enorm laag, dan heeft u te maken met spam traffic.

 1. Nieuwe gebruikers

Als u in Google Analytics ziet dat uw website voor 100% nieuwe gebruikers aantrekt, dan is de kans ook groot dat dit spam traffic is. Om na te gaan of uw nieuwe gebruikers hebben gepiekt, vergelijk dan het percentage van nieuwe gebruikers met uw historische data en kijk na of er toen al pieken waren.

Hoe nagaan waar deze spam traffic vandaan komt?

Wanneer u diep in de data gaat duiken en u tot vaststelling komt dat u te maken heeft met spam traffic, dan gaat u best eens kijken bij referral traffic. Zo kan u de oorzaak van het probleem nagaan. Bekijk of het links van betrouwbare websites zijn met relevante content. Indien ze niet betrouwbaar zijn, dan onderneemt u best actie om deze traffic te filteren of te blokkeren.

Help! Wat zijn mijn opties?

Wij helpen u graag om deze spam traffic weg te krijgen indien uw data schreeuwt dat u hiermee te maken heeft. U kunt dit ook aanpakken op 2 manieren.

 1. Disavow spam backlinks

Google Analytics geeft u de mogelijkheid om bepaalde links te blokkeren, maar u doet dit best enkel en alleen maar als u 100% zeker bent dat u te maken heeft met spam. Als u dit wenst te doen, moet u eerst een .txt file aanmaken. Daarin plaatst u de links en uw domein. Wanneer u dit bestand heeft gemaakt, hoeft u het enkel up te loaden naar de Google Search console.

 1. Uw spam traffic filteren

God zij dank heeft Google Analytics de mogelijkheid aan ons gegeven om de spam traffic te filteren. Dit kan gemakkelijk via de instellingen onder “view settings”. Vink hier enkel de “exclude all hits from known bots and spiders” aan. Deze optie is veel minder riskant dan de vorige.

Zo! Opgeruimd staat netjes. Nu kunt u genieten van accurate data en hier correcte analyses op uitvoeren.

Bronnen: MOZ & MOZ & Google Search Console

Afbeeldingen aanpassen? Opletten geblazen!

In een recent panelgesprek met de befaamde Google SEO specialist, John Mueller, werd duidelijk gemaakt dat de indexering van afbeeldingen vaak trager gaat dan gedacht. Dit kan voor negatieve impact zorgen op uw website. Afbeeldingen kunnen soms maanden na aanpassingen nog niet geïndexeerd zijn.

Wanneer u dit test op uw Google Search Console, toont het echter aan dat er niets aan de hand is. Dit komt omdat uw afbeeldingen nog niet geïndexeerd zijn. Hetzelfde probleem doet zich voor bij image url’s. Wanneer u de image-url’s verandert, is het in principe beter om ze te redirecten of door te sturen naar de nieuwe link.

We hebben slecht nieuws voor diegenen die de trucjes van de foor kennen. Image sitemaps helpen ook niet om het proces te versnellen. Wat wel kan helpen, is een snelle response time van uw server. U moet dus opletten als u grootschalige aanpassingen doet bij de afbeeldingen van uw website. Want deze worden zeer traag geïndexeerd en dit kan een negatieve impact hebben op uw SEO.

Bron: Searchenginejournal

Ook interessant om lezen…
Author

Schrijf een commentaar