Als digitale partner van meer dan 100 KMO en grotere bedrijven krijgen we wekelijks de vraag of het in tijden van crisis wel zinvol is te (blijven) investeren in marketing. De ene ondernemer vindt het net een opportuniteit om in crisistijden meer zichtbaar te zijn, de andere zet de vinger op de marketingknip uit pure noodzaak. Voor beiden valt iets te zeggen! U zal mij niet horen preken voor het één of het ander.

Eén ding staat wel als een paal boven water: of het nu de apenpokken zullen zijn of een grote milieuramp of een invasie van aliens… een volgende crisis loert steeds om de hoek, de crisismodus waarin u als ondernemer zit is permanent! Get used to it… maar zoals Darwin zei: het is niet de sterkste die overleeft, maar wel diegene die zich het best en snelst kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daarom geef ik u graag een aantal tips en tricks mee om uw marketingstrategie en -beleid weerbaar(der) te maken tegen de immer wijzigende omstandigheden.

Burst & recency

Deel uw marketingplan of kalender in volgens de burst & recency filosofie: korte, krachtige burstmomenten waarin u stevig uithaalt met uw marketingbudget en een commercieel speerpunt in de markt duwt. Een grote campagne met heel wat bereik en impact. Deze burstmomenten kan u plannen… maar ook uitstellen of zelfs annuleren (= flexibiliteit).

Het recency gedeelte van uw plan bevat een continue marketinginspanning die op een lager niveau bereik genereert met minder grote absolute maar wel impact. U zorgt hiermee voor een permanente aanwezigheid bij uw doelgroep. Het budget voor het recency gedeelte zal per dag een pak lager liggen dan de burst campagnes, maar op een heel jaar dicht in de buurt komen van het burstbudget. In theorie dient u voor het recency gedeelte een budget te alloceren waarop u nooit zal besparen, ook niet in tijden van crisis.

Contractvoorwaarden met marketingpartners

Als u met een agency werkt of freelancers, onderhandel dan goed over de voorwaarden betreffende het pauzeren, uitstellen of stopzetten van de ondersteuning en het uitgeven van het mediabudget. 100% flexibiliteit vragen aan uw partners zal altijd een kostenplaatje hebben, maar het zal u niet spijten en in de kering minder geld kosten. Ook uw partners hebben voorwaarden met hun leveranciers en betalen immers ook voor die flexibiliteit!

Annulatievoorwaarden

U kan altijd proberen overmacht (crisis) in het contract te krijgen als reden voor annulering van de ondersteuning.

Freelancers

Een intern, vast team van marketingmedewerkers biedt heel wat voordelen, maar flexibiliteit in kost is daar niet echt eentje van. Een gezonde mix van vaste medewerkers en freelancers in uw marketingteam biedt dit wel. U kan freelancers gedurende een tijdje minder opdrachten geven of heronderhandelen over de kostprijs. Freelancers zouden slechts 5-10% duurder zijn wanneer u alle kosten meetelt. Maar bieden dus wel meer flexibiliteit!

Monitor de juiste én alle relevante metrics

Tijdens een crisis grijpen ondernemers dikwijls terug naar het opvolgen van de commerciële metrics: sales, omzet, marge, productie, leads, etc. Dit zijn ook de eerste die de impact van de crisis weergeven.

Maar minstens even belangrijk om op te volgen zijn uw strategische metrics: merkbekendheid, marktaandeel, klantentevredenheid, R.O.I. en andere. U zal vaststellen dat een crisis niet onmiddellijk betekent dat u op deze metrics achteruit boert.

Als u deze twee type metrics goed monitort zal u merken dat uw marketingstrategie en uitgaven (hopelijk) op beide een positieve impact hebben (anders dient u dringend uw marketingstrategie te wijzigen). En mogelijks is het daarom net niet zo slim om abrupt uw marketinguitgaven te beperken? U hoeft ze mogelijks slechts te her-alloceren?

Abonnementen

Een aanzienlijke kost in het marketingbudget zijn tools & software (Semrush, Hubspot, ActiveCampaign, etc). Net zoals een leasingcontract kan u dit niet zomaar stopzetten en zodoende budget op korte termijn uitsparen.

Veel van deze tools verleiden u met een leuke korting als u een jaarabonnement neemt, maar soms kan het interessanter zijn om slechts een abonnement te nemen per maand of kwartaal, net omwille van de flexibliteit.

Stick to your strategy

In tijden van crisis van uw strategie af te wijken, dit uit puur opportunisme om de meubels te redden, kost pas écht geld! Uw strategie zou net uw vangnet moeten zijn en oplossingen bieden of op zijn minst licht op het einde van de tunnel. Het plotseling wijzigen van uw strategie ten gevolge van een crisis lijkt meer op paniekvoetbal dan een weldoordachte ingreep. Tenzij uw activiteiten natuurlijk rechtstreeks verband houden met de aard van de crisis.


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Blijf consistent, verandering kost dikwijls meer geld

Elke vorm van verandering kost uiteindelijk geld, direct of indirect. Als u in tijden van crisis van marketingpartner wisselt is er een inlooptijd, leergeld te betalen en geen absolute garantie op succes van de nieuwe partner. Deze kost wil u er mogelijks niet bij tijdens een crisis, tenzij het een absolute noodzaak is.

Als u tijdens een crisis campagnes stopzet verliest uw campagne dag na dag waarde onder de vorm van dataverlies. Dit dataverlies zal later, wanneer u de campagne terug opstart, opnieuw gecompenseerd moeten worden… en dat kost geld.

Focus op bestaande klanten

Het kost u zeven keer minder om een bestaande klant te converteren dan een nieuwe klant aan te trekken. Er liggen ongetwijfeld nog heel wat interessante opportuniteiten bij uw huidig cliënteel.

Ook interessant om lezen…

Communiceer, communiceer en communiceer!

Blijf tijdens een crisis communiceren via uw sociale media, persberichten, nieuwsbrieven en andere ‘free of charge’ kanalen. Communiceer niet alleen met uw prospecten of klanten, maar ook met uw stakeholders zoals leveranciers, personeel, aandeelhouders en belangengroepen. Het laatste wat u wil is dat uw omgeving denkt dat het over and out is.

Tot slot: when the shit really hits the fan… kan je niet anders dan drastisch ingrijpen! Maar probeer het dan toch minstens op een gecontroleerde manier te doen!

Nood aan een klankbord? Of even uw marketingstrategie challengen? Neem dan zeker even contact op.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar