Pinterest is een social media tool die net zoals Facebook en Instagram ideaal is om advertenties te plaatsen. Desondanks wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt. Wij lijsten u enkele advertenties op en geven mee welke het interessantst zijn om ervoor te zorgen dat uw onderneming opvalt en haar doelen bereikt.

Wat is Pinterest?

Pinterest is een ontdekkingsplatform waar men ideeën of inspiratie kan opdoen voor toekomstige aankopen, doe-het-zelf projecten en andere plannen. Gebruikers – ook wel pinners genoemd – kunnen Pins, bestaande uit een afbeelding, product of video, aan hun persoonlijke board vastmaken. Daarnaast kunnen pinners elkaars board volgen en repinnen. Maandelijks worden er meer dan 240 miljard ideeën opgeslagen via Pinterest.

Pinterest Ads

Pinterest Ads lijken sterk op gewone Pins, maar met dat verschil dat u betaalt om ze extra zichtbaar te maken voor relevante zoekresultaten. Op basis van de geschiedenis van de gebruiker beslist Pinterest welke advertenties er worden weergegeven in de feed van een gebruiker.

Hoe begint u hier nu concreet aan? Eerst en vooral linkt u voor het opzetten van een betaalde campagne uw Pinterest account aan een Business account. Vervolgens bepaalt u een duidelijk te bereiken doel en het budget dat u aan welke advertenties wilt uitgeven. Er bestaan zes soorten advertenties op Pinterest.

Pinterest ads

1. Standaard Pin advertenties

Met een Standaard Pin ad kunt u producten en inhoud laten zien in eenvoudige verticale of vierkante afbeeldingen of videoformaten. Als een gebruiker een Standard Pin advertentie opslaat op een bord, verdwijnt het “Promoted by” label – waardoor het een organische Pin wordt. Hoe meer gebruikers uw Pins opslaan, hoe meer zichtbaarheid uw merk genereert, zonder extra kosten. Zodra pinners op de Standard Pin advertentie klikken, worden ze per direct naar uw website geleid, waardoor de kans op conversie vergroot.

2. Video Pin advertenties

Pinterest videoadvertenties zijn ideaal om sterke verhalen of beelden en instructievideo’s voor doe-het-zelf projecten met uw doelpubliek te delen. Hoewel Video Pin advertenties net zo werken als Standaard Pin ads, zijn gebruikers meer geneigd om een merk/product te kopen na het zien van een video. Belangrijk bij een video Pin op Pinterest, en andere sociale media, is om een video in stille weergave te optimaliseren. Veel gebruikers bekijken een video zonder geluid en ook dan moet de boodschap duidelijk overkomen. Dit doet u door met tekst te werken of ondertiteling toe te voegen.

3. Carrousel advertenties

Een Carrousel advertentie is een Standaard Pin ad, die bestaat uit meerdere afbeeldingen of video’s waar de gebruikers doorheen kunnen swipen. Wat deze advertentie zo interessant maakt, is dat u vanuit één carrousel naar vijf verschillende webpagina’s kan linken, en hiermee dus uw doorklikratio sterk kan stijgen. Een carrousel is ideaal om producten met bijvoorbeeld verschillende kleuren of functionaliteiten te etaleren.

4. Shopping advertenties

Shopping advertenties maken een directe aankoop, via een video of afbeelding opgeladen met productdetails, via Pinterest mogelijk en zijn dus vooral gericht op conversie. Deze Pins verschijnen op dezelfde plaatsen in de feed van “pinners” als een standaard Pin. U kunt eenvoudig uw producten taggen in uw video of foto. Pinterest adviseert om 4 tot 6 stippen in een afbeelding te markeren, waarbij elke stip naar de exacte webpagina van het product verwijst.

5. App Install advertenties

App Install advertenties geven gebruikers de kans om een bepaalde app te downloaden zonder Pinterest te verlaten of in de app store (Apple Store of Google Play app URL) te zoeken. De App Pins hebben een eenvoudige installatieknop en kunnen in de beschrijving van de Pin bepaalde functies van uw app promoten.

Waarom inzetten op Pinterest?

Pinterest heeft meer dan 450 miljoen gebruikers per maand die bij het gebruik van de app reeds te intentie hebben om te kopen. Het merendeel van deze gebruikers bestaat uit Millennials en Gen Z. De meeste “pinners” zijn vrouwen, maar ook mannen beginnen meer en meer Pinterest te gebruiken. Uit een vergelijking van aanmeldingen van volwassenen wereldwijd tussen 2019 en 2020 blijkt dat het aantal mannelijke pinners en Gen Z pinners met 40% is gestegen. 

In het nieuwe rapport van imec.digimeter 2020 opgemaakt aan de hand van een bevraging van 2.981 Vlamingen vanaf 16 jaar, is te zien hoe het maandelijkse gebruik van Pinterest in 2020 met 27% steeg.  Het loont dus zeker de moeite om als KMO ook zichtbaar te zijn op Pinterest.

Daarnaast bieden, net zoals bij de andere sociale media-accounts, ook Pinterest advertenties heel wat ondersteuning. Zo voorziet de app doelgroep-tools; zoals automatische targeting, demografie, interesses, trefwoorden, klantenlijsten en actalikes, die ervoor zorgen dat uw advertenties gezien worden door pinners die het belangrijkste zijn voor uw onderneming. Hierdoor zijn ze een van de meest effectieve manieren om verkeer te stimuleren, conversies te verhogen, en merkbekendheid te stimuleren!

Pinterest voorziet na afloop van een campagne ook een overzicht van statistieken over de algehele aanwezigheid van gebruikers, uw account, uw doelgroep en uw beste Pins. Op basis van deze analyses is het mogelijk om advertenties te optimaliseren. Verder biedt Pinterest ook een uitgebreide helpdesk, planningstools, een blog en tutorials aan.

Het lijkt misschien ingewikkeld en overbodig om naast Facebook en Instagram ook Pinterest in te schakelen om online te adverteren. Maar de advertenties worden welk degelijk gezien als één van de beste manieren om uw publiek te laten groeien en verkoop te stimuleren op uw platform! Plus, door het consequent monitoren van statistieken, zal uw strategie verbeteren met elke campagne die u uitvoert. Voor extra informatie over Social Media Advertising kan u steeds op onze blog terecht!

Schrijf een commentaar