Uw hapklare digitale marketing recap van de week

In de wereld van digitale marketing gebeurt wekelijks van alles. Doordat de online markt alleen maar groeit, komen er steeds weer nieuwe updates en aanpassingen in de marketing. Uiteraard is het belangrijk om deze updates goed op te volgen zodat u uw marketingstrategie hierop kan aanpassen en de beste resultaten kan bereiken.

Ik hoor u al denken: “Ain’t nobody got time for that!” Daarom som ik hier graag, in hapklare vorm, voor u op waarvan u op de hoogte moet zijn. Als dat niet handig is!

Recap van de recap

Heeft u écht heel weinig tijd, beperk u dan tot volgende samenvatting:

 • ‘’Laat België maar een land worden zonder e-commerce’’: deze uitspraak kwam van PS-voorzitter Paul Magnette. Maar waarom?
 • QR-code als marketingmiddel: wat voor meerwaarde biedt de QR-code voor marketeers?
 • Zijn metabeschrijvingen een ranking factor in Google Search? Vroeger was het essentieel voor uw SEO, maar is dit nog steeds zo?
 • Hoe kiest u de juiste long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden leveren meer conversie. Enkele tips voor het kiezen van de juiste zoekwoorden die resultaten opleveren.

‘’Laat België maar een land worden zonder e-commerce’’

Deze uitspraak kwam van PS-voorzitter Paul Magnette. Uiteraard niet zonder felle kritiek. Volgens de voorzitter is e-commerce geen vooruitgang, maar sociale en ecologische afbraak. Arbeiders zouden na 20.00 uur niet meer aan het werk hoeven. Nachtwerk is slecht voor de gezondheid en moet worden beperkt tot domeinen waar het pure noodzaak is, zoals de politie en ziekenhuizen. ‘’Kan men echt geen twee dagen wachten op een boek?’’, aldus Magnetta.

Er zijn voorheen al eerder discussies geweest over de regeling rond avond– en nachtwerk. Het spreekt voor zich dat een België zonder e-commerce geen optie is in tijden waarin men meer dan ooit online winkelt.

Bron: vrt.be

QR-code als marketingmiddel: terug van weggeweest

Anno 2022 wordt de QR-code geassocieerd met iets negatiefs. Uw gezondheid aantonen door middel van een code. Maar vóórdat de code op deze manier werd gebruikt, was het méér dan een app om ergens binnen te komen. De QR (Quick Response) is een actueel marketingmiddel.

De QR-code bestond al ver voordat er überhaupt smartphones waren en werd officieel gebruikt om verschillende auto-onderdelen te identificeren. Rond de opkomst van de smartphone werd de QR-code ingezet voor meerdere doeleinden. Ook marketingdoeleinden.

Voor marketeers biedt de QR-code meerwaarde op enkele manieren:

 • Voeg een utm-code aan de URL van de QR-code en via Google Analytics kan u zien hoeveel bezoekers de actie opleverde en wat de gebruikers op de website deden.
 • Meet wat de on-offline actie oplevert. Met bijvoorbeeld de Facebook Pixel kan u mensen bijhouden in een doelgroep om opnieuw te targeten.
 • De QR-code biedt ook uitkomst als u reclame wilt maken over een product met behulp van offline advertentiemogelijkheden zoals abri’s. Hiermee kan u gebruik maken van een verrassingselement waarbij u nog niks zegt om welk product het gaat

Bron: Frankwatching

Het optimaliseren van metabeschrijvingen werden ooit als essentieel beschouwd voor SEO. Maar is het nog steeds een ranking factor in Google Search?

Goede metabeschrijvingen helpen om in zoekresultaten en social media te verschijnen met de intentie om mensen te verleiden tot klikken en de website te bezoeken.
Daarnaast helpt een goede metabeschrijving Google beter te laten begrijpen waar een webpagina over gaat.
Aangezien de ruimte waar de beschrijving komt te staan vrij beperkt is, is het wijsheid om het zoekwoord te gebruiken als SEO-best practice.

Hoewel het belangrijk is voor uw SEO-strategie (verbetering van het aantal kliks, de inhoud onderscheiden van concurrenten enzovoort), zijn metabeschrijvingen uiteindelijk géén ranking factor en daar zijn verschillende redenen voor.

Een voorbeeld: het invullen van de zoekwoorden in de beschrijving is makkelijk te manipuleren. Dit is meteen een signaal voor Google om te ranken op dat ene woord.

Daarnaast richt u uw metabeschrijving veel beter in voor potentiële bezoekers om de CTR te verhogen.

Bron: Search Engine Journal

Hoe kiest u de juiste long-tail zoekwoorden

Goed gevonden worden via algemene zoekwoorden is een uitdaging. Maar om meer traffic naar uw website te genereren is het gebruik van long-tail zoekwoorden de beste manier. Long-tail zoekwoorden zijn specifieker met een lager zoekvolume dan short-tail zoekwoorden. Echter zorgt het wél voor een hogere conversie doordat bezoekers gericht zoeken naar uw product of dienst.

Hierbij enkele tips voor het kiezen van zoekwoorden die resultaten opleveren:

 • Weet wat uw USP (Unique Selling Point) is
  Vraag uzelf af: wat maakt uw product of dienst zo uniek? Wie is de doelgroep? Waarom zouden ze voor u kiezen?
  Als u uw USP duidelijk is, kies dan op basis daarvan uw long-tail zoekwoorden. Deze zoekwoorden zouden moeten benadrukken waarom u anders bent dan de concurrentie.
 • Doe vervolgens uw zoekwoordenonderzoek
  De woorden die u gaat gebruiken, zouden de doelgroep moeten bereiken. Vervolgens helpt uw onderzoek ook om zoekwoordvarianten te gebruiken die uw concurrenten gebruiken.
 • Houd de intentie van de gebruiker in gedachten
  Gebruik géén long-tail zoekwoorden die niet goed bij u of uw bedrijfscontent passen. Zelfs als het makkelijk ranken is. Een blogpost die gaat over een koffieproduct heeft geen associatie met ‘thuis ijskoffie maken’.
  Bezoekers raken geïrriteerd als uw site product niet aan hun behoeften voldoet of hun vragen niet beantwoorden wanneer ze op uw website uitkomen. Daarom is het belangrijk om de intentie van de bezoeker vast te houden.

Bron: Semrush

Schrijf een commentaar