We hebben deze week de eerste digitale marketing bijeenkomst van het jaar bijgewoond. Small victory! Ondanks dat de SEJ eSummit online doorging door corona, was het fijn om weer bekende SEO-gezichten te zien en ergens deel van uit te maken. Dat ter zijde, waren er enorm veel technische problemen, wat we niet meteen verwachten bij mensen die alleen maar in de online wereld werken.

Maar met een beetje geduld en een goed luisterend oor hebben we toch wat belangrijke zaken kunnen oppikken. Met sprekers als Izzie Smith, Martin Splitt, Bastian Grimm en Loren Baker weten we dat we veel zullen bijleren!

Laten we kort even overlopen welke zaken wij hebben meegenomen uit de bijeenkomst.

Wat onthouden we op SEO-vlak?

Corona was uiteraard een belangrijk topic dat uitvoerig werd besproken. Het heeft niet alleen bij bedrijven het jaar op zijn kop gezet, maar ook bij Google zelf. Aan de ene kant zijn er veel tools uitgerold in 2020 waarvan we ze de komende 5 jaar nog niet hadden verwacht. Denk hierbij aan de toevoegingen aan Google My Business, maar ook extra SERP features over corona of bijvoorbeeld de presidentsverkiezingen in Amerika. Aan de andere kant hebben de core updates vertraging opgelopen waardoor de december core update op een heel ongelegen moment kwam.

Page Experience Update

In mei zal de Page Experience Update gelanceerd worden. Hier zijn we al op in gegaan in onze SEO-trends voor 2021. Google zal hierbij steeds meer letten op de gebruikerservaring van uw website. Denk hierbij aan zaken als laadtijd, performance en intE.A.T.viteit. Om dit zelf te kunnen meten zijn de Core Web Vitals in het leven geroepen die u zelf kan opvolgen in Google Search Console.

Volgens Martin Splitt, developer bij Google, was het nog een hele uitdaging om de Core Web Vitals op te stellen. Hoe meten we performance van een website? Na vele tests zijn ze op de drie metrics gekomen die u ook zal zien in de Core Web Vitals:

Largest Contentful Paint (LCP): de tijd die nodig is om het grootste element op de pagina te laden.

Cumulative Lay-out Shift (CLS): de mate waarin content op de pagina verschuift tijdens het laden van de pagina. Dit kan bijvoorbeeld komen door pop-ups of banners.

First Input Delay (FID): de tijd tussen het moment dat de bezoeker interactie heeft met de website (op een knop klikt, iets invult,..) en het moment dat de site reageert op die interactie.

Zijn tips om hier het beste mee om te gaan waren: zoveel mogelijk testen, daaruit leren en waar mogelijk proberen automatiseren.

De grootste uitdaging van de Page Experience Update zal liggen in het samenwerken van SEO’ers en webbouwers. Die samenwerking verloopt momenteel nog niet altijd even vlot omdat beide partijen een eigen visie hebben op hoe een website eruit zou moeten zien. Het laat natuurlijk wel toe om van elkaar bij te leren!

Autoriteit boven relevantie

E.A.T. wordt ook steeds belangrijker. Sites die nog niet met E.A.T. bezig zijn, worden zwaarder gestraft wanneer een nieuwe core update uitrolt. Dat zagen we onder andere bij die van afgelopen december. Eén van de componenten van E.A.T. is de autoriteit van een website. Deze is doorheen 2020 erg belangrijk geworden, zeker voor Your Money or Your Life websites.

Google wil enkel nog betrouwbare informatie tonen, zeker in tijden van een pandemie. Zo zagen we ook dat .gov websites meer werden getoond in de zoekresultaten het afgelopen jaar, omdat Google er (vrij) zeker van is dat websites van de overheid juiste informatie bevatten. Hier koos Google voor autoriteit boven relevantie. Misschien een goed voornemen om dit jaar eens naar uw E.A.T. te kijken?

Benieuwd hoe ver u staat met E.A.T.? Vraag uw E.A.T. audit aan!

AMP niet meer verplicht voor Google

AMP, Accelerated Mobile Pages, zal niet langer verplicht zijn om hoog te kunnen scoren in de Top Stories. Dit komt door de opkomst van de Core Web Vitals, die deze ranking factor zullen vervangen. Toch is het geen reden om AMP volledig van uw website te verwijderen. Het blijft een goede manier om uw pagina’s sneller te laten laden. Zolang uw concurrenten AMP gebruiken, kan u op geen andere manier tippen aan hun page speed, wat dan wel weer een ranking factor is.

Wat onthouden we op contentvlak?

Ook op vlak van content zijn er wat verschuivingen gebeurd in 2020. Nu mensen meer online kopen, willen ze meer weten over een bedrijf. Het opbouwen van vertrouwen bij bezoekers of klanten is dan ook belangrijker geworden. Hierbij is een “over ons”- pagina niet meer voldoende. Vertel het volledige verhaal achter uw bedrijf. Wat is de visie, de missie, de strategie en wat was uw drive om uw bedrijf op te starten? Laat dit verhaal ook terugkomen in uw andere vormen van content zoals video of social media.

Consistentie is key

Hubspot heeft recent onderzoek gedaan bij duizenden bloggers om te kijken of er een link bestaat tussen verkeer op uw website en het aantal blogs dat er worden gepost per maand. Vanaf 5 blogs zien we dat de hoeveelheid verkeer exponentieel de lucht in gaat. Consistent content uploaden maakt dus echt wel het verschil.

Een ander cijfer wat we ook onthouden hebben is 400. Dit is het magische aantal blogs waarna de hoeveelheid verkeer naar uw website sterk toeneemt. Uiteraard is dit een zeer hoog getal, wat niet voor elk bedrijf haalbaar is. Focus dus vooral op de consistentie van uw content en minder op de hoeveelheid ervan.

Content hergebruiken

In 2021 wordt E.A.T. steeds belangrijker, dus ook expertise. Schrijf dus enkel content over zaken waar u echt een expert in bent. Dit kunnen zeer uitgebreide stukken content zijn, maar zorg dat ze evergreen zijn. Dit wil zeggen dat ze ieder jaar opnieuw gebruikt kunnen worden, mits wat kleine aanpassingen en updates.

Viraal proberen te gaan met uw content heeft geen zin meer. Er kruipt veel tijd in en de kans dat u viraal gaat is klein. Richt u dus op stevige contentstukken als basis voor meer content. U hoeft namelijk niet iedere maand iets nieuws uit te vinden. Als u sterke teksten heeft op uw website, kan u deze ook hergebruiken voor video’s, social media, audiostukken,… De bezoeker wil tegenwoordig zoveel mogelijk verschillende soorten content.

Wat onthouden we op vlak van Social?

Samenhangend met het opbouwen van vertrouwen in uw doelpubliek, is het gebruik van social media om meer te laten zien over uw bedrijf. TikTok is een snel groeiend social mediaplatform waarop bedrijven meer dan welkom zijn. Niet alleen om advertenties te plaatsen, maar ook voor content over uw producten of diensten. Het bereik op TikTok is erg groot, dus geef het dit jaar zeker een kans om eens uit te proberen!

Wat onthouden we op vlak van SEA?

Binnen SEA, en eigenlijk ook social advertising, is het belangrijk om goed samen te werken met SEO om tot de beste gebruikerservaring te komen. Een voorbeeld dat werd gegeven was een Instagram-advertentie voor een schoen waarbij de website niet mobiel vriendelijk was en de schoen in verschillende maten uitverkocht. Zo verliest u veel potentiële klanten door een slechte communicatie tussen het ads team en het team dat de website onderhoudt.

Daarnaast worden er voor SEA veel nieuwe landingspagina’s gemaakt, die niet altijd nodig zijn. Bestaat er bijvoorbeeld al een goed presterende SEO-pagina? Waarom zou u die dan niet gebruiken om naar te verwijzen?

We moeten minder in aparte silo’s werken en juist meer samenwerken om tot een beter eindresultaat te komen. Dit is een voornemen voor 2021 waar ook wij nog harder aan moeten werken. Een goed doel om deze samenvatting mee af te sluiten. Wij gaan alvast aan de slag met enkele concrete actiepunten, hopelijk u ook. Mocht u vragen hebben, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar