Een SEO audit van uw website?

Vraag een persoonlijke SEO audit van uw website en SEO coaching sessie aan. We bekijken samen uw technische fitheid, uw rankings en domein autoriteit. Geheel vrijblijvend als leuke kennismaking!

Are you a real SEO copywriter?

Vooraleer u aan SEO copywriting kan beginnen, dient u te begrijpen welke rol content überhaupt speelt in de online marketingmix.

Hoewel content marketing en dus SEO copywriting net zoals traditionele marketing gericht is op verkoop en conversie, verloopt de gedachtegang erachter toch heel anders. Traditionele marketing gebruikt vaak disruptieve technieken om de aandacht te trekken en bepaalde producten en diensten in de kijker te zetten. Zo krijgen we ons product tot bij de klant en zeggen we hen dat ze het nodig hebben.

Bij SEO copywriting denken we in de tegenovergestelde richting. Daarbij vertrekken we niet vanuit een product of dienst, maar leggen we de nadruk op welke problemen we voor onze klanten oplossen. Waarom verkopen we dit product? Hoe maakt deze dienst het leven van ons doelpubliek gemakkelijker?

Concreet: content brengt niet uw product of dienst tot bij uw klanten, het trekt prospecten binnen die op zoek zijn naar de oplossing die u biedt. Pull marketing, dus. Prospecten komen vanzelf tot bij u, en vinden daar bijzondere meerwaarde aan de hand van uw content.

Hoe u ervoor zorgt dat uw content klanten aantrekt en verder helpt? Dat leest u in onze 7 stappen voor sterke seo copywriting

Let’s jump to great content!

Sterke content komt niet zomaar uit de lucht vallen. U moet er tijd en moeite insteken, wat als zaakvoerder niet altijd evident is. Toch maakt u er beter tijd voor vrij. De kwaliteit van uw content op uw website, blog of sociale media reflecteert voor lezers namelijk heel veel over uw zaak, de kwaliteit van uw diensten of producten en voor sommigen zelfs over u als persoon. Digitale content vormt het nieuwe visitekaartje!

1. Ken uw publiek waarvoor u aan copywriting doet

Allereerst moet u zeer goed weten voor wie u schrijft. Hoe langer u content maakt, hoe gemakkelijker die inschatting zal zijn. Maar in het begin neemt u het best wat tijd om bepaalde zaken te overwegen:

 • Waar is mijn publiek naar op zoek? Welke problemen willen ze oplossen?
 • Wat zijn hun waarden en normen? Wat vinden ze belangrijk?
 • Op welke manier gaan ze op zoek naar informatie? Welke kanalen gebruiken ze het liefst, wanneer en hoe?
 • Wat zijn de grootste obstakels? Waarom zouden ze uw producten of diensten niet aanschaffen?

Op basis van de antwoorden van deze vragen zal u in staat zijn meerdere doelgroepen te onderscheiden, we noemen deze personae. Dit zijn fictieve weergaves van uw doelpubliek die in de vorm van een echte persoon gegoten worden. Zo kan u steeds heel goed voor ogen houden wie uw klant is en hoe u ze het best benadert. Dit helpt ook om uw team of marketing agentschap te briefen over de te produceren content of campagnes.

Tool: HubSpot – Make My Persona

Marketing, sales en service provider HubSpot beschikt over een tool die u makkelijk kan aanwenden om uw personae onderbouwd samen te stellen. In de Make My Persona-tool vindt u uitleg én een stappenplan waarmee u ze kan uitwerken.

Extra tip: de koopfunnel

Uw personae zijn een bijzonder goede start, maar vergeet niet dat consumenten zich ook anders gedragen op andere momenten in het koopproces. Op het moment dat we nog research doen, zijn we naar heel andere content op zoek dan wanneer we klaar zijn om te kopen.

Daarom moet u ook voor elke persona uitdokteren waar ze zich in hun koopproces bevinden en welke informatie ze in die fase zoeken en uw content op deze wetenschap afstemmen.

2. Stel doelen op voor uw SEO copywriting strategie

Wat wil u bereiken met uw content? Hoewel ‘conversie’ meestal het belangrijkste antwoord is op die vraag, is het ook vaak het vaagste. Stel duidelijke SMART-doelen over wat u wil bereiken met uw content. Zo kan u de resultaten gemakkelijk opvolgen en meten, zonder dat u afgeleid geraakt door minder belangrijke data.

SMARTY-doelen

Veel mensen spreken tegenwoordig ook over SMARTY-doelen: ze voegen het element ‘yours’ toe. Dat slaat erop dat de doelen helemaal in lijn moeten liggen met uw missie en visie zodat u ze niet enkel gemakkelijk, maar ook graag opvolgt. Met SMARTY-doelen blijft u steeds op het uitgestippelde pad.

Enkele voorbeelden van SMARTY doelen:

 • Ik wil dat prospecten via mijn content mijn contactpagina bezoeken
 • Ik wil dat prospecten via mijn content mijn brochure downloaden
 • Ik wil dat prospecten via mijn content hun gegevens nalaten
 • Ik wil dat prospecten binnen een maand mijn website voor een tweede maal bezoeken

3. Volg een SEO strategie

Wanneer u uw doelgroep kent en tot in het kleinste detail weet wat u wil bereiken, begint u aan uw strategie. Dan bepaalt u op exact welke kanalen u het best aanwezig bent voor uw publiek, wat voor content u er het best deelt en op welke manier u die workflows allemaal efficiënt aanpakt.

Hier doet u ook best aan keyword-research, ook wel een SEO trefwoordenanalyse. U bepaalt met welke trefwoorden u uw publiek wil bereiken en aan de hand daarvan volgt u ook uw vooruitgang op. Deze trefwoordenanalyse zal u ook meer inzichten geven naar welke informatie concreet en in welke volumes uw doelgroep zoekt.

Tool: Google Ads – Keyword planner

Dit handige onderdeel van Google Ads toont u hoe vaak uw trefwoorden worden gezocht in welke talen en welke landen. Zo weet u exact welke markten op zoek zijn naar uw dienst en product en kan u er gemakkelijk op inspelen. U vindt de keyword planner hier

Tool: StoryChief

StoryChief is een handige tool voor kleine ondernemingen die hun content consequent willen verspreiden. Niet enkel kan u alle kanalen die u nodig heeft integreren, ook meting en opvolging van de prestaties van uw content doet u er tot op bepaalde hoogte.

Ook bij het volgende punt is StoryChief een goede optie. De software zal namelijk suggesties doen over hoe u uw content nog kwalitatiever kan maken dan die al is. Ze begeleiden u ook goed in hun uitgebreide hands-on blog.

4. Kwaliteit boven alles

Dat meer niet altijd beter is, zag u al bij de vorige stap, maar is misschien ook maar logisch. Het is namelijk niet de bedoeling dat uw klant alle mogelijk informatie bij u kan ontvangen, wel dat ze alles dat ze nodig hebben makkelijk terugvinden.

Om ervoor te zorgen dat u kwalitatieve content schrijft, kan u steeds volgende checklist erbij halen tijdens uw schrijfproces:

Definieer uw onderwerp en blijf erbij.

Alles dat u doet en waarover u wil schrijven is interessant. Anders zou u het onderwerp überhaupt niet behandelen. Daarom is het soms verleidelijk te blijven schrijven tot u een heel boek heeft. Hoewel lange teksten doorgaans heel goed scoren, moet alles dat erin staat wel heel relevant zijn. Blijf dus steeds bij de les. Andere interessante insteken moeten laten vallen? Dan kan u die misschien in uw volgende stuk verwerken.

Blijf bij uw huisstijl

Wanneer u aan SEO copywriting doet, zal u tijdens het proces een bepaalde huisstijl ontwikkelen. Die legt u het best vast zodat uw teksten consequent in orde zijn. Bovendien wil u er ook steeds op letten dat die huisstijl gepast is voor het internet. Online hebben mensen namelijk heel andere leesgewoontes dan op papier.

Schrijf eenvoudig, natuurlijk en informeel. Wil u toch een formelere toon? Ook die is online stukken losser dan in print.

Visuele indeling is key

Dat u uw content moet aanpassen aan het kanaal lijkt voor zich te spreken, toch zijn er een aantal zaken die vaak vergeten worden. Dat u bij sociale media moet voldoen aan de vereisten van een beperkt tekenaantal of voorschriften voor de afbeeldingen is gemakkelijk. Maar hoe structureer ik een blog?

 • Gebruik visuele onderbrekingen zoals bullets, quotes, afbeeldingen met een regelmatig interval
 • Maak dat uw afbeeldingen bij uw stijl passen en relevant zijn voor de tekst
 • Gebruik veel tussentitels
 • Duid uw calls-to-action duidelijk visueel aan. Een button of tekst die de lezer exact vertelt wat ze moeten doen is onmisbaar.

Kent u AIDA al?

Ontdek het AIDA model en schrijf killer copywriting

5. Wees divers

Met content geeft u antwoord op vragen, verkoopt u specifieke producten, informeert u mensen over zaken die ze zelf niet zouden vragen, geeft u toelichting bij categorieën van producten en doet u zoveel meer. Het spreekt dan voor zich dat u verschillende types content nodig heeft om al die doelen te bereiken.

Tool: AnswerThePublic

Om te kijken wat er speelt bij uw publiek gebruikt u gemakkelijk AnswerThePublic. U geeft het keyword in dat u nu wil gebruiken en de tool zal u zeggen wat de meest voorkomende zoektermen zijn met dat keyword. Zo weet u perfect welke vragen het meest spelen bij uw publiek en hoe u ze dus exact geeft waarnaar ze op zoek zijn.

6. Sharing is caring, betalen ook!

Om uw content bij uw publiek te krijgen, moet u die promoten. U mag namelijk de beste blog van uw leven geschreven hebben, dat zal weinig verschil uitmaken als uw publiek het niet kan vinden. Daar gebruikt u uw kanalen inderdaad voor, maar met organische shares geraakt u ook maar zo verDe tijd dat content gratis en voor niets door Facebook werd verspreid ligt al lang achter ons!

Daarom adverteert u het best uw content met in de zoekresultaten en op uw sociale mediakanalen. Op zo goed als elk kanaal kan u namelijk een relevante doelgroep aanduiden om uw content aan te tonen. U biedt meerwaarde door de juiste mensen te targeten en zo nog voor ze zelf de vraag stellen in te spelen op hun behoefte.

Welke sociale media kiezen om uw SEO copywriting te ondersteunen?

Als u niet kan kiezen, bij deze de ranking volgens ‘grootte’ uitgedrukt in unieke maandelijkse gebruikers (UMG) in 2019:

 • Facebook: 2,23 miljard UMG
 • Youtube: 1,9 miljard UMG
 • Whatsapp: 1,5 miljard UMG
 • Messenger: 1,3 miljard UMG
 • WeChat: 1,06 miljard UMG
 • Instagram: 1 miljard UMG
 • QQ: 861 miljoen UMG
 • Tumblr: 642 miljoen UMG
 • Qzone: 632 miljoen UMG
 • Tik Tok: 500 miljoen UMG
 • Sina Weibo: 392 miljoen UMG
 • Twitter: 335 miljoen UMG
 • Reddit: 330 miljoen UMG
 • Baidu Tieba: 300 miljoen UMG
 • Linkedin: 294 miljoen UMG
 • Viber: 260 miljoen UMG
 • Snapchat: 255 miljoen UMG
 • Pinterest: 250 miljoen UMG
 • Line: 203 miljoen UMG
 • Telegram: 200 miljoen UMG

Met dank aan Buffer voor de statistieken.

Opgelet: hierbij is de relevantie van uw content belangrijker dan ooit. We krijgen dagelijks zodanig veel advertenties te zien wat we enkel nog opmerken wat er echt uitspringt. En aangezien u niet bij elke post opvallend en baanbrekend kan zijn, zorgt u er maar beter voor dat u deelt wat voor uw publiek écht telt.

7. SEO copywriting: optimaliseer uw content voor Google

Als u alle bovenstaande stappen al doorliep, bent u al heel ver in SEO of zoekmachineoptimalisatie. Nu ziet uw tekst er namelijk al zo uit:

 • Keywords die uw publiek aanspreken
 • Relevant onderwerp
 • Afbeeldingen die exact bij het onderwerp passen
 • Kwalitatieve tekst
 • Goede lengte
 • Ondertitels (h2)

Dat zijn voor Google de belangrijkste aspecten. Zo toont u namelijk dat u uw klant echt wil helpen en dat u niet gewoon keywords in een tekst gooit om hoog in de resultaten te geraken.

Om tot killer SEO copywriting te komen dient u nog volgende zaken toe te voegen:

 • Relevante titel (h1) met keyword erin
 • Metatitel en metabeschrijving die de lezer al van in de zoekresultaten toont wat ze kunnen verwachten als ze naar uw tekst doorklikken
 • Alt tags bij uw afbeeldingen die Google tonen dat uw beeld wel degelijk relevant is. Bovendien worden de alt tags voorgelezen bij mensen met een visuele beperking. Zorg er dus steeds voor dat u duidelijk beschrijft wat er op de afbeeldingen staat in een volzin.

Tool: SEMrush

SEMrush is een bijzonder uitgebreide SEO tool waar u van begin tot eind de SEO waarde van uw tekst kan verzekeren. U kan er keyword research doen, kijken welke content nu al scoort op die keywords, waar u op uw website ingrepen moet doen om uw SEO te verbeteren en nog oneindig veel meer.

Afhankelijk van hoeveel nadruk u op SEO legt voor uw content, kan dit de enige tool zijn die u nodig heeft.

Op zoek naar een SEO copywriter?

Neem vrijblijvend contact op met ons om te bekijken hoe we u kunnen helpen bij uw SEO copywriting.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar