Search Engine AdvertisingSEO copywritingSEO optimalisatie

Wat is een call to action en de impact voor SEO?

Een call-to-action, afgekort CTA, is een tekstlink, een stukje in een tekst of een knop die de bezoeker aanzet om actie te ondernemen.

Een CTA vertelt de bezoeker ook wat van hem of haar verwacht wordt. Dit zijn zaken als uw website verder bekijken, andere blogs lezen, een item toevoegen aan uw winkelmandje, een white paper downloaden enzoverder. Populaire call-to-actions zijn bijvoorbeeld:

 • Neem contact op
 • Koop nu
 • Schrijf u in
 • Lees meer

Call-to-actions gebruikt u bij het schrijven van advertenties, meta descriptions, landingspagina’s, paginatitels, e-mails en uw sales pitch of blogs. Dit maakt een groot verschil, of u het nu gelooft of niet. CTA’s zijn essentiële elementen binnen uw marketing- of salesinspanningen indien u conversie, en dus ook omzet belangrijk vindt.

Het gebruik van CTA’s is belangrijk voor verschillende redenen, niet alleen brengt het het aantal conversies naar boven, maar het verhoogt ook uw click-through rate of CTR, dat op zijn beurt belangrijk is voor uw SEO-inspanningen. Een hoge click-through rate zorgt er immers voor dat uw website door search engines als betrouwbaar wordt beschouwd. En dit zorgt uiteindelijk voor een betere ranking in Google.

Goede call-to-actions schrijven is dus belangrijk voor uw omzet en uw SEO.

Maar hoe begint u hieraan?

Ten eerste moet u rekening houden met uw doelstelling en uw doelpubliek. Harde verkooppraatjes zullen niet altijd werken. Op uw homepagina verkiest u beter een zachtere call-to-action als ‘Lees meer’. Bij landingspagina’s daarentegen die moeten zorgen voor conversie kunt u nadenken over de emotionele triggers die kunnen zorgen voor conversie. Een voorbeeld hiervan is: “Koop vandaag en krijg uitzonderlijk 20% korting, actie beperkt geldig.” Hiermee creëert u FOMO, fear of missing out. Dit zijn krachtige triggers.

Daarnaast is ook de opmaak van uw call-to-actions belangrijk. Zorg dat uw call-to-action meteen in het oog springt. Dit kan door gebruik van knoppen in contrasterende kleuren, door uw tekstlinken in een ander kleurtje te zetten en meer.

Zoals altijd is de boodschap: testen, testen, testen. A/B-test uw call-to-actions en leer wat werkt voor uw doelpubliek.

Over de auteur

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority
  Gerelateerde posts
  SEO optimalisatieSEO trefwoordenanalyse

  SEO trefwoorden analyse: hoe begin ik er aan?

  SEO optimalisatieZelf starten met SEO

  8 redenen waarom SEO niet werkt

  SEO optimalisatieSitespeed & performantieTechnische SEO optimalisatie

  Alles wat u moet weten over HTTP/2

  Mobile FirstSEO optimalisatieTechnische SEO optimalisatieZelf starten met SEO

  Web Stories, de nieuwe visuele verhalen van Google

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *