SEO optimalisatieTechnische SEO optimalisatie

Hoe gebruik ik correct de noindex/nofollow tag?

In een robots.txt bestand staan richtlijnen voor de zoekmachine wanneer deze uw site crawlt. De spider zal dus altijd eerst het robots.txt bestand ophalen om te kijken of er specifieke zaken zijn waarop hij moet letten.

Door het gebruik van een robots.txt bestand is uw website beter crawlbaar, vermijdt u duplicate content en kan u de zoekmachine toegang verbieden tot een deel van uw website.

Over het algemeen wordt afgeraden om een noindex tag te gebruiken in uw robots.txt bestand. Hier wordt eerder een “disallow” gebruikt. Daarmee verbiedt u de toegang tot een bepaalde pagina op uw website. Een veel voorkomende disallow op WordPress sites is: “disallow: /wp-admin/” waarmee u de toegang tot uw admin pagina verbiedt.

Google raadt zelf af om een noindex in uw robots.txt bestand op te nemen. Dit kan namelijk tot verwarring leiden. Stel u plaatst een noindex in uw robots.txt én op uw pagina, dan zal die pagina juist wel geïndexeerd worden. Hetzelfde gebeurt wanneer u een disallow op die pagina instelt in uw robots.txt bestand. De zoekmachine krijgt geen toegang tot die pagina en kan dus ook niet zien dat hij niet geïndexeerd mag worden.

Indien u een noindex of nofollow wil gebruiken, zet u deze best altijd in de meta data van uw pagina. Zo voorkomt u verwarringen en bent u zeker dat uw pagina niet geïndexeerd wordt of dat de linken op die pagina niet gevolgd worden.

Over de auteur

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority
  Gerelateerde posts
  SEO optimalisatieSEO trefwoordenanalyse

  SEO trefwoorden analyse: hoe begin ik er aan?

  SEO optimalisatieZelf starten met SEO

  8 redenen waarom SEO niet werkt

  SEO optimalisatieSitespeed & performantieTechnische SEO optimalisatie

  Alles wat u moet weten over HTTP/2

  Mobile FirstSEO optimalisatieTechnische SEO optimalisatieZelf starten met SEO

  Web Stories, de nieuwe visuele verhalen van Google

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *