The Baby’s Corner is een vaste waarde in het ondernemersland van Oost-Vlaanderen (en daarbuiten). Zaakvoerster Sonia Pypaert doet bij menig startende maar ook doorgewinterde ondernemers een belletje rinkelen.

Sinds 2019 begeleiden we Sonia in haar transformatie van een klassieke retailer naar een digitaal eco systeem: een geheel van merken, content, platformen en slimme technologie dat relevant is in elke fase van de customer journey van de doelgroep. We ontwikkelen voor haar diverse platformen en tools zoals ondermamas.be, ondersteunen haar team bij het ontwikkelen en professionaliseren van de marketingprocessen en beheren diverse campagnes om ofwel leads, transacties of merkbekendheid te genereren. Sinds kort zijn we ook gestart met het lanceren van The Baby’s Corner in Wallonië en Nederland.

We laten graag Sonia even aan het woord over haar visie en strategie.

Hi Sonia! Kan je in 5 woorden omschrijven hoe jij het afgelopen coronajaar als onderneemster hebt ervaren?

Het voorbije jaar voelde eventjes heel vreemd aan alsof de natuur wou ingrijpen en ons doen stilstaan. Deze ‘verstilling’ heeft me een paar dagen in de greep gehouden. Maar ondernemen is zoeken naar oplossingen… en daar ben ik vrij snel mee aan de slag gegaan: de tools waarover je als ondernemer beschikt, moet je toetsen aan de nieuwe realiteit en aanpassen. Je moet negatief trachten om te zetten naar positief, in elke tegenslag de opportuniteit proberen zien en dat heb ik dan ook gedaan. De corona-pandemie heeft ons in 2020 doen accelereren in onze digitale transformatie.

2020 was spannend en uitdagend, “yes we can”, team spirit, going the extra mile en nieuwe opportuniteiten.

Jouw webshop heeft heel wat Corona-impact opgevangen. Maar wat bepaalt nu volgens jou het succes van een online retailer?

De strijd van de online retailer om de consument te bereiken is nog heviger geworden. Je moet een arsenaal aan tools hebben en slim uit de hoek komen om opgemerkt te worden in de online winkelstraat. Online marketing en communicatie zijn daarbij essentieel.

Daarnaast heb je een team nodig dat bereid is om mee te surfen op de online wave. Zij zijn de steunpilaren van elke ondernemer. In onzekere tijden, met opeenvolgende lockdowns, is het efficiënt gestroomlijnd krijgen van de logistieke flows voor de webshop en specifiek onze geboortelijsten een permanente focus.

Daarnaast is de klantenservice het kloppend hart van ons bedrijf om ten allen tijde onze consument een antwoord te geven op zijn vragen, ook digitaal.

Een online retailer die erin slaagt om een (groot) aanbod te combineren met een unieke service kan succesvol zijn, op voorwaarde dat die aan de hand van beschikbare data zijn aanbod en diensten perfect en op relevante wijze kan koppelen aan de juiste doelgroep. Personalisatie is maar wordt nog meer hét marketingbegrip van de toekomst, zowel in de offline als online (retail-)wereld.

De impact van een merk!

The Baby’s Corner is een gevestigde waarde voor aanstaande en jonge mama’s. Je slaagde erin een echt merk te bouwen. Veel KMO zaakvoerders vinden een merk enkel weggelegd voor grotere, corporate bedrijven, maar waar ligt volgens jou de toegevoegde waarde van het bouwen van een echt merk voor KMO?

Een merkenstrategie zet je op scherp en veronderstelt een permanente bewaking van je merk. De rode draad met kernwaarden, missie en visie. Met een merk kan je een concurrentieel voordeel uitbouwen door een verhaal te brengen: storytelling is immers een krachtig middel om een sterk merk te creëren en de consument te bereiken en vooral te inspireren.

Duurzaamheid en ecologisch verantwoord ondernemen staan centraal in jouw verhaal. Maar hoe rijm je dit met de toch wel zware ecologische voetafdruk die e-commerce genereert?

We zijn een lokaal bedrijf en de liefde voor lokaal komt als geroepen. Als wij een antwoord kunnen bieden en tegemoetkomen aan de noden van onze doelgroep dan past dit in mijn duurzaam en ecologisch verhaal. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Belgische consument in het buitenland gaat shoppen. Deze niet-duurzame trend halt toe roepen is onze focus. Hiernaast wordt alle online bedrijvigheid vanuit Nazareth gemonitord, waar onze teams verzendingen voor webshop en geboortelijsten in goede banen leiden. Deze lokale bundeling van al onze activiteiten past in ons duurzaam verhaal.

Onze medewerkers werken in aangename arbeidsomstandigheden waar een duurzame inzetbaarheid onze permanente focus is. De beperking van onze ecologische voetafdruk realiseren we door een lokale en efficiënte organisatie op te zetten met respect voor mens en natuur. Als we zelf producten ontwikkelen (Tales of Glory) gaan we steeds op zoek naar lokaal talent, producenten en duurzame materialen.

De juiste doelgroep bereiken!

Jouw collectie, merk en diensten mikken op een ‘premium’ doelgroep. De prijs dient correct te zijn, maar is niet jullie speerpunt. Aan welke elementen merken jouw klanten dat klantgerichtheid, -ervaring en -tevredenheid de hoekstenen vormen van jullie strategie?

Middelmatigheid is een doodvonnis, waarde toevoegen vormt de uitdaging. Je moet uit je comfortzone treden en uitdagingen omarmen als je competitief, relevant en waardevol wilt blijven … je hebt geen andere keuze dan een stap verder te gaan en te allen tijde de verwachtingen te overtreffen.

Een team van mama’s vormen onze hostessen in de winkel. Zij zijn de hoeksteen van ons winkelbedrijf. In een omnichannel omgeving staan ze altijd ten dienste van de consument. Extra waarde toevoegen aan de klantenreis is onze focus. Door permanente investeringen krijgt onze klant een grotere autonomie en service tijdens zijn (online) koopproces en kan ons team zich ten volle richten op advies op maat van de consument. De geboortelijstleggers zijn onze ambassadeurs en voor hen gaan we nog een stapje verder in de beleving.

Het digitaal eco systeem

Recent lanceerden jullie het platform Onder Mama’s en bereiden jullie de lancering van jullie eigen productmerk ‘Tales of Glory’ voor. Dit neigt naar een digitaal ecosysteem. Kan je iets meer toelichting geven bij deze strategie en wat de plannen hier rond zijn?

De toekomstige mama is de bron van al onze activiteiten. Een digitaal ecosysteem vereist een dynamische integratie van interne afdelingen, leveranciers, tools, systemen, klanten en externe partners. Het digitale ecosysteem moet ons in staat stellen om groei te stimuleren door consequent waarde toe te voegen aan onze relatie met onze klanten. Frustrerende, verouderde systemen en technologieën die ons belemmeren om gelijke tred te houden met veranderende voorkeuren en behoeften van de moderne consument worden jaar na jaar verwijderd. Nieuwe systemen en tools worden omarmd en met externe partners ontwikkelen we een digitaal ecosysteem om waarde toe te leveren aan klanten via nieuwe diensten, producten en bedrijfsmodellen. We willen groeien en de bedrijfsprestaties verbeteren door tools en technologieën te integreren. Door een grotere datastroom en gedeelde inzichten willen we te allen tijde waarde leveren aan onze consument. Goede partnerships met alle stakeholders waaronder leveranciers die meedenken zijn daarbij een vereiste.

Als onderneming ondergaan jullie duidelijk een digitale transformatie. Hoe ervaart jouw team dit? Hoe zorg je ervoor dat iedereen mee springt op deze sneltrein?

We zetten al een aantal jaren in op ‘going the extra mile’. Het team past zich in de organisatie flexibel aan de noden van onze klanten aan. Inspireren als leider en inzetten op zelfsturende teams is mijn focus. Betrokkenheid, doelstellingen voorop zetten en visie uitdragen zijn essentieel.

Naast onderneemster werd je recent ook auteur en schreef je een boek. Hoe en waar past dit in jouw strategie?

Een bedrijf heeft een unieke reden nodig om te blijven bestaan. Mijn strategie bestaat erin om concurrentieel voordeel te genereren door creatief ondernemerschap en een authentiek en persoonlijk aspect toevoegen aan onze bedrijfsvoering.

Ik heb er in 2019 voor gekozen om mijn “eigen extra mijl’ te lopen mijn eerste boek voor mama’s en nieuwe ouders te schrijven. Door mijn ervaring en die van zovele andere mama’s die ik heb ontmoet te bundelen in een boek kan ik de ‘trusted advisor’ zijn voor alle mama’s.

Mijn doel is om een tweede boek genaamd “Mama’s weten waarom” te schrijven voor moederdag, net zoals ik in 2020 gedaan heb met mijn eerste boek “Onder mama’s”, een boek voor zwangere mama’s dat mijn jarenlange ervaring bundelt als mama én specialiste in producten voor baby, kind en mama. Het werd een boek vol wijsheid, speelse tips en wijze raad voor jonge mama’s. Dat wat iedereen hoort te weten over moederschap maar nooit verteld werd. Onder mama’s werd goed ontvangen door mama’s in spé en ik ben dan ook super blij dat de herdruk is aangekomen!

Omdat het eerste boek zo’n succes is onder zwangere vrouwen besloten we om op hele korte termijn een website www.ondermamas.be op te zetten voor aanstaande en ervaren mama’s. Dit is een warme community waarop je relevante content kan lezen over zwanger worden, zwangerschap, baby, mama en kind. Je kan deelnemen aan gesprekken op het forum, vragen stellen aan mama-experten, een podcast beluisteren en veel meer! Het is een wondere wereld waar mama’s altijd onder mama’s zijn en wijsheid en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Hopelijk ligt het corona tijdperk stilletjes aan achter ons. Welke trends zie je post-corona op ons afkomen waarover je jou als mens zorgen maakt?

Deze periode is er een van verstilling en bezinning. Van dicht bij onze kinderen zijn. Ik hoop dat we dat omarmen, stevig verankeren in ons zijn, ons bewustzijn. Dat we dat laten verder leven als een heel waardevolle knipoog want er moet meer tijd zijn voor mekaar, voor de liefde, voor het samen spelen en leren. Ik geloof in een betere wereld waar respect voor mekaar, voor de natuur en het opgroeien zonder zorgen hand in hand gaan.

Grote online platformen zijn een bedreiging. En dan ga ik op zoek naar oplossingen om als klein duimpje grote jongens sneller af te zijn. Grote organisaties hebben ook valkuilen.

Tot slot: welke 5 concrete tips zou je vandaag geven aan startende ondernemers?

  1. Wees de kampioen, een professional en geen amateur
  2. Bouw aan jouw reputatie door een permanente focus op ‘the extra mile’
  3. Geen overwinning zonder strijd
  4. Creëer een eigen recept en word incontournable
  5. Werk aan een dynamische en duurzame organisatie

Top! Merci voor de babbel en veel succes…


 [1]

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar