Uw hapklare digitale marketing recap van de week

In de wereld van digitale marketing gebeurt wekelijks van alles. Doordat de online markt alleen maar groeit, komen er steeds weer nieuwe updates en aanpassingen in de marketing. Uiteraard is het belangrijk om deze updates goed op te volgen zodat u uw marketingstrategie hierop kan aanpassen en de beste resultaten kan bereiken.

Ik hoor u al denken: “Ain’t nobody got time for that!” Daarom som ik hier graag, in hapklare vorm, voor u op waarvan u op de hoogte moet zijn. Als dat niet handig is!

Recap van de recap

Heeft u écht heel weinig tijd, beperk u dan tot volgende samenvatting:

 • Hoe omgaan met uitverkochte producten? Ze offline halen, redirecten of gewoon laten staan? Hangt volledig af van de situatie.
 • Wat is het ROPO-effect? Research Online, Purchase Offline. Wist u dat u dit ook kan meten met enkele trucjes?
 • Nieuwe plug-in in WordPress: meet uw performance en verbeter uw site speed.
 • Google Analytics Universal stopt: vanaf 1 juli 2023 schakelen we allemaal over naar GA4

Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


Hoe omgaan met producten die uitverkocht zijn?

De eeuwige online marketing vraag: wat moet er gebeuren met producten die uitverkocht zijn in een webshop?

Helaas is er geen rechtlijnig antwoord voor, maar hangt het heel erg af van de situatie. We geven enkele opties.

Stel het product is niet meer verkrijgbaar, maar zal ook nooit meer terugkomen. Dan kan u drie verschillende pistes volgen:

 1. U kan de pagina doorverwijzen naar een ander product dat erop lijkt. Hierbij stelt u een 301 of permanente redirect in. Dit is handig als er veel zoekvolume zit op dat product en u het verkeer niet kwijt wil én als er een product bestaat dat er heel erg op lijkt.
 2. U kan de pagina offline halen. Er komt dan een 404 melding in de plaats als bezoekers deze pagina nog willen bereiken. Dit is vaak de beste optie als u niet naar een gelijkaardig product kan verwijzen. Hou er wel rekening mee dat u alle interne links naar de pagina weghaalt, zodat de pagina niet makkelijk meer bereikbaar is.
 3. U kan ook kiezen om de pagina te laten staan. Dit is in sommige gevallen de beste SEO-optie omdat u zo de content behoudt. Voor de user experience is dit minder interessant. Hierop kan u inspelen door uitverkochte producten dieper in de site te plaatsen, zodat ze minder snel zichtbaar zijn.

Stel het product is tijdelijk uitverkocht, maar komt wel nog terug. Dan laat u de pagina best staan. Geef wel duidelijk aan dat het product slechts tijdelijk uitverkocht is en dat het nog terugkomt. Hier hangt ook een opportuniteit aan vast om leads te verzamelen. Laat bezoekers bijvoorbeeld hun mailadres ingeven als ze op de hoogte gehouden willen worden wanneer het product wel weer beschikbaar is. Een vinkje voor de nieuwsbrief erbij en u heeft weer een nieuwe lead binnen.

Bron: Ahrefs

Bent u al bekend met het ROPO-effect?

ROPO staat voor Research Online, Purchase Offline. Dit wil zeggen dat klanten eerst online bij u terecht komen en op uw website kijken, maar dan uiteindelijk wel naar uw winkel komen om iets te kopen. Onmogelijk om deze conversies te tracken dacht u? Toch niet.

Om te weten te komen hoe de interactie is met zowel online als offline, is het belangrijk zachte conversies ook bij te houden. Hiervoor bestaan enkele tools en trucjes om dit te tracken:

 • Store locator: maak een pagina op uw website met informatie over uw winkel(s) en waar deze gevestigd is. Stel het bezoeken van deze pagina in als doel in Google Analytics. Zo kan u zien hoe vaak er interesse is in uw winkel. Bezoekers die deze pagina bezoeken, zijn vaak ook van plan naar de winkel te komen.
 • Google winkelbezoeken: heeft uw advertenties lopen in Google? Dan kan u bij de type conversies ‘winkelbezoek’ terugvinden. Door het wifi-signalen in winkels, GPS-gegevens en meer kan Google vrij accuraat meten welke advertentie een winkelbezoek heeft opgeleverd. Het vergt wel wat werk om deze tracking in te stellen, maar dan heeft u ook erg waardevolle informatie.
 • Digitale factuur: u kan ervoor kiezen om de factuur digitaal op te sturen via mail naar uw winkelklanten. Hierbij kan u een pixel steken, die te weten kan komen of de klant al eerder op uw website geweest is of niet.
 • Praat met uw klanten: een oude manier die nog altijd even goed werkt, is uw klanten vragen hoe ze bij u terecht zijn gekomen. Vraag dit bijvoorbeeld bij het afrekenen en geef het in in de kassa. Zo krijgt u direct meer inzicht in uw ROPO data.

Bron: Frankwatching

Nieuwe performance plug-in in WordPress

WordPress heeft een nieuwe plug-in gelanceerd, genaamd Performance Lab. Hierin kan u zien hoe uw website presteert op vlak van site speed én kan u uw website gericht optimaliseren.

De plug-in zou zeer gebruiksvriendelijk moeten zijn zodat het toegankelijk is voor iedereen die een WordPress website heeft. Voorlopig zijn er vier modules: WebP uploads, WebP Support, Persistent object cache health check en Audit enqueued assets. Dit klinkt waarschijnlijk als Chinees in uw oren, maar zijn de basis elementen van het optimaliseren van site speed.

Later komen er mogelijks nog extra modules bij als de plug-in verder wordt uitgebreid. Wij gaan hem alvast uitproberen!

Bron: Search Engine Journal

Ook interessant om lezen…

Vers van de pers: Google Analytics Universal stopt op 1 juli 2023

Zoals we al een tijdje geleden hebben aangekondigd, is er een nieuwe versie beschikbaar van Google Analytics, namelijk GA4. Deze versie is twee jaar geleden uitgerold door Google, maar werd nog door bijna niemand in gebruik genomen. We zijn zo gewend aan Universal Analytics.

Toch wordt het steeds dringender om over te schakelen op de nieuwe versie. Google heeft vandaag namelijk aangekondigd dat ze vanaf 2023 Universal Analytics willen ‘sunsetten’, om het mooie te zeggen. Concreet komt het erop neer dat ze het gebruik gaan afbouwen vanaf begin 2023. 1 juli 2023 zal het officiële breekpunt zijn waarop we geen data meer zien binnenkomen.

Idealiter heeft u tegen dan al een jaar aan data opgebouwd in GA4. Wij raden dus ten sterkste aan om nu al uw GA4 account op te zetten zodat u deze data kan verzamelen. Zo heeft u ook meer dan een jaar de tijd om deze nieuwe manier van data tracking (eerder event tracking) onder de knie te krijgen.

Hulp nodig hierbij? U weet ons te vinden!

Bron: Google

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar