Uw onderneming groeit… of groeit net niet meer. U komt tot de conclusie dat uw marketinginspanningen ofwel niet hoog genoeg zijn, of te weinig gealigneerd zijn met uw bedrijfsstrategie, weinig effect hebben of te duur worden voor het rendement dat ze genereren. Het besef komt dat u de fase van huis-, tuin- en keukenmarketing stilletjesaan ontgroeid bent en dat uw management assistente ook maar doet wat ze kan bij het onderhouden, updaten en genereren van likes op uw Facebookpagina. U overweegt iemand, al dan niet part-time, aan te trekken om uw marketingactiviteiten structureel te ondersteunen en op het juiste niveau uit te werken.

Maar een marketing-specialist is een aardig beestje en zijn of haar professionele leefwereld ligt vaak ver af van die van de zaakvoerder van een KMO. Een marketingprofiel binnen een KMO is doorgaans ook een niet-rendabel profiel: pure overhead! Alhoewel de ambitie wel zou moeten zijn dat deze kost zich indirect terugverdient, al was het maar door het uitsparen van dure freelancers en agencies zoals wij 🙂

Zint eer ge begint!

Waarmee we bedoelen: ken de aard van het beestje!

Een goede marketeer zal doorgaans vertrekken vanuit het standpunt van de klant, de doelgroep. Vanuit dit perspectief zal uw marketeer uw processen, producten, kwaliteit en toegevoegde waarde in vraag stellen. Dare to kill your darlings…

Naast de kritische blik hebben vooral jonge marketeers nogal de neiging om op alles te springen (lees schieten) wat ze interessant vinden of niet begrijpen. Omgekeerd hebben KMO zaakvoerders nogal de neiging om van bij de start de spreekwoordelijke ‘bak’ van de nieuwe marketeer vol te proppen met alle operationele to do’s waar tot op heden niemand toe kwam… een gevaarlijke combo! Less is more…

Als zaakvoerder moet u klaar zijn om om te gaan met onze marketing swag, stijl, attitude en ingesteldheid… maar als we elkaar vinden dan geeft het doorgaan vuurwerk!

10 concrete tips bij het aanwerven van uw (eerste) marketeer!

Toch kan u er niet omheen: marketing is inherent verbonden aan groeien. Daarom geven we u graag enkele concrete tips bij het aanwerven van uw eerste marketeer.

  1. Dé witte raaf! Ga niet op zoek naar de Witte Raaf,  ze bestaan, maar zijn zeldzaam. Niemand is goed in marketing strategie én SEO én SEA én copywriting én social media én websites bouwen én…. Er zijn verschillende disciplines binnen marketing met elk hun eigen expertise. Afhankelijk van in welke fase u zich bevindt (u heeft al een marketing strategie uitgewerkt of deels of totaal nog niet), zal u op zoek moeten gaan naar een allrounder of één of meerdere specialisten. Zorg er wel voor dat u bij aanwerving heel goed weet wat hij of zij wel goed kan en vooral… wat niet!
  2. Freelance of payroll? Denk na over de samenwerkingsvorm die u op korte en middellange termijn het best vooruit helpt. Er zijn verschillende mogelijkheden: loondienst, freelancers, stagiairs, jobstudenten… of een combinatie van één of meerdere van deze samenwerkingsvormen. Het kan interessant zijn om het pad eerst te laten ‘effenen’ door een consultant of freelancer en dan pas een FTE aan te werven.
  3. Junior vs. Senior. Kies bewust voor een junior òf senior profiel. Een junior heeft logischerwijze meer nood aan begeleiding en sturing. Verwacht dan ook niet dat hij/zij vanaf dag één u en uw marketingaanpak gaat aansturen, hoeveel potentieel ze ook lijken te hebben bij aanwerving.  Heeft u geen tijd of zin om een junior te begeleiden, kies dan voor een profiel met meer ervaring. De keuze van profiel zal natuurlijk impact hebben op het loon en de aanwervingskost.
  4. Testen en cases. Vraag dòòr tijdens het aanwervingsproces en laat de kandidaten verschillende relevante marketingcases uitwerken (denk hier op voorhand over na). Een case zou bv. kunnen zijn om voor uw onderneming een content roadmap op te stellen binnen de context van uw bedrijfsstrategie. Test niet alleen op inhoudelijk kennis, maar vooral ook op een culturele fit met uw bedrijf én op het leerpotentieel waarover een kandidaat al dan niet beschikt. Ga zeker ook na hoe sterk uw kandidaat is op analytisch vlak: marketing, zeker digital, draait voor minstens 60% om data & analyse.
  5. Groeipotentieel. Er hoeft bij aanwerving geen kant en klaar groeipad/carrièrepad te liggen, maar denk hier vanaf de aanwerving wel actief over na en betrek uw marketeer(s) hier ook actief bij. Een (goede) marketeer weet dat haar of zijn kennis ‘tijdelijk’ is en dat constante bijscholing vereist is. Vraag op welke wijze en via welke platformen de kandidaat frequent kennis bijschaaft.
  6. Onboarding. Voorzie een degelijke onboarding, niemand start op zijn/haar eerste dag met alle kennis in huis. Geef uw gloednieuwe marketeer de kans om uw bedrijf, de strategie, de producten/diensten, de doelgroep, … te leren kennen. Investeer de eerste 3 maanden voldoende tijd in uw medewerker, dat betaalt zich later gegarandeerd terug. Stuur uw nieuwe marketeer bij voorkeur een maand op pad met uw sales team en verplicht hem of haar minstens 5 feedback gesprekken met bestaande klanten te voeren. Ideaal om eens vanuit een nuchter perspectief feedback te krijgen over uw producten of diensten. Zorg ervoor dat uw marketeer voldoende toegang krijgt tot bedrijfsdata en commerciële inzichten.
  7. Structuur. Als uw nieuwe marketeer start, hoeft er ook nog geen uitgetekende afdelingsstructuur  of organigram te liggen, maar denk hier wel over na en ook hier: betrek je marketeer(s) hierbij. Een marketeer werkt in opstart (eerste 6 maanden) het best heel dicht bij de DMU (decision making unit) of doorgaans de CEO van een KMO.
  8. Erkenning & vrijheid! Beschouw een marketingfunctie als een volwaardige rol. Als u gelooft in marketing, doe het dan goed en “prop” dit niet zomaar bij een andere medewerker (zoals bv een management assistent of commercieel bediende) als extra “projectje”. U gaat niet de verhoopte resultaten halen en uw andere medewerkers eindigen ontmoedigd en gefrustreerd. Marketing is een vak apart! Geef uw marketeer ook voldoende creatieve vrijheid maar steeds binnen de guidelines van de bedrijfsstrategie & huisstijl.
  9. Rendement. Bekijk en bereken op voorhand wat een nieuwe aanwerving betekent voor uw loonkost, uw bottom line en het verwachte rendement van een nieuwe medewerker. Becijfer dit en maak een concreet plan hiervoor op. Welke impact zou uw marketinguitvoering op een hoger niveau moeten genereren om de kost van de medewerker te verantwoorden.
  10. Challenge! Vergeet uw marketeer zeker niet keihard te challengen… marketeers hebben nogal de neiging om alles interessant, cool, opportuun, creatief, innovatief en leuk te vinden wat voor hen een reden is om er aandacht en dus ook middelen aan te spenderen… soms moet u ze even van hun inspirationele wolk halen en met de voetjes op de grond zetten! Sorry… we kunnen er niet aan doen, we zitten zo in elkaar.

Kortom, Expectations! Manage uw verwachtingen… en die van de kandidaat.

Hulp nodig?

Soms kan het ook helpen als KMO om een ervaren marketeer in te schakelen om u te helpen bij de voorbereiding van deze aanwerving (rol, structuur, doelstellingen, rendement, taken, etc), maar ook bij het selecteren en onboarden van de juiste kandidaat. Wij staan klaar om u hierbij te helpen! We helpen onze klanten bij het verhogen van hun marketing efficiëntie en het ontwikkelen en uitbouwen van een marketing organisatie hoort daar steevast bij. Meer informatie vindt u hierover hier.

Author

marketeer met een passie voor operations, getting the dings done, foodie, moeder van 2 puberzonen, loper en wandelaar al van vòòr covid-19

Schrijf een commentaar