Recap van de recap

Heeft u écht heel weinig tijd, beperk u dan tot volgende samenvatting van het SEO nieuws:

 • Bing lanceert robots.txt tool: leuk, maar Google heeft het al. Niets om van wakker te liggen. Wel handig om van te leren.
 • Facebook limiteert aantal advertenties: toch even checken wat dit voor u betekent, we willen gerust even meekijken.
 • Kortere content behaalt het meeste backlinks: geen reden om geen lange, diepgaande content meer te schrijven. Wél een reden om meer in te spelen op wat de bezoekers willen, a.k.a. how-to’s en emotie.
 • Google gebruikt BERT voor fact checking: zeer belangrijk als u YMYL content heeft.

Bing lanceert robots.txt tool

Bing lanceerde begin deze maand zijn eigen robots.txt testing tool. Voor Bing een mega stap vooruit, maar bij Google bestond het equivalent natuurlijk al. 

Wat kan u ermee? U kan zowel uw robots.txt testen als aanpassen en opnieuw uploaden op uw website. Het is zeker een handige manier om te leren hoe u uw robots.txt moet opbouwen en aanpassen.

Hoewel Bing niet meteen eerste keuze is als het aankomt op zoekmachines, levert de search engine toch zoekvolume op dat u niet wil mislopen. We raden het zeker aan om ook voor Bing aan SEO te doen.

Bron: Search Engine Roundtable

Facebook legt limiet op aantal advertenties

Vanaf februari 2021 zal Facebook een limiet leggen op het aantal ads die een pagina kan laten lopen. Dit zal afhangen van – hoe kan het ook anders – het budget dat u heeft gespendeerd aan het platform.

Volgens Facebook worden er zodanig veel advertenties losgelaten die niet werken, dat 4 op de 10 ads nooit uit de leerfase geraakt. Met andere woorden, de social mediagigant mikt op minder ads maar meer kwaliteit.

Hoe hoger uw uitgave vorig jaar, hoe meer ads u door de strot zal kunnen duwen in het komende jaar. De limiet zal komen te staan in de Ads Manager en houdt alleen rekening met de actieve ads. Wanneer u een advertentie pauzeert of verwijdert, komt er een plaats vrij.

Achterpoortjes zoals het aanmaken van een tweede pagina? Laat maar… die hebben geen zin. Je laat dan twee pagina’s tegen elkaar concurreren en verzamelt je data en learnings op twee verschillende plaatsen. Dit levert geen enkel voordeel op.

Bron: Search Engine Journal

Kortere content behaalt het meeste backlinks

Uit een recente studie van Fractl blijkt de correlatie tussen backlinks en content met minder dan 700 woorden zeer sterk. Ze hebben 5000 artikels vergeleken en beoordeeld op het aantal backlinks en deel acties.

Vooral tijdsgebonden artikels kregen veel backlinks omdat de content over een hot topic ging. Ook how-to artikels zijn erg in trek. Dit is meestal wat kortere content.

Alhoewel content van 1000 woorden of minder het meest werd gedeeld, worden langere content stukken ook veel gedeeld. U hoeft dus niet meteen al uw uitgebreide blog posts de virtuele prullenbak in te jagen. Deze dragen namelijk bij aan uw expertise en autoriteit in uw E.A.T.score.

Waar moet u zeker op inspelen als u wil dat uw content veel gedeeld wordt?

 • Hou het simpel
 • Speel in op de emoties
 • Schrijf voor de gebruiker, niet voor uzelf
 • Maak how-to artikels (waar mogelijk natuurlijk)
 • Download onze top topical kalender voor tijdsgebonden artikels

Bron: Search Engine Journal

Hulp nodig bij linkbuilding? Laat u begeleiden door één van onze digitale experts.

Google gebruikt BERT voor fact checking

Nu Google steeds verder evolueert, wordt het niet alleen belangrijk dat de zoekresultaten relevant zijn voor de gebruiker, maar dat ze ook correcte informatie bevatten. Zeker voor de YMYL – Your Money or Your Life – content. Denk hierbij aan medische, financiële of wetenschappelijke zaken, maar eigenlijk elke site die een financiële transactie genereert bij de gebruiker (dus ja, ook uw e-commerce platform!). Behoort uw bedrijf tot een van deze sectoren? Spits dan even uw oren!

BERT in een van de taalrobots bij Google. Door middel van AI leert BERT talen, zinnen en woorden beter begrijpen om de zoekresultaten te verfijnen. Hij wordt nu ingezet om nieuwsartikelen uit Google News beter te begrijpen. Zo kan hij hier feiten uithalen om die dan te checken tegen zaken die online staan. Het is de bedoeling om zo de fact check database verder uit te bouwen.

Waarom moest u dan uw oren spitsen? Wanneer u in de YMYL sectore een website heeft, zal uw expertise zeer belangrijk worden. You gotta cut the crap… want Google prikt er binnenkort zo doorheen. En dan verliest uw site zeer veel visibiliteit.

U zal moeten aantonen dat wat u vertelt op uw website onderbouwd is en dat u een expert bent binnen het vak. Hoe kan u dit aantonen? Op verschillende manieren:

 • Bronnen oplijsten
 • Auteurs vermelden met biografie
 • Certificaten of awards vermelden

Ziet u door de bomen het bos niet meer en wilt u dat uw site expertise uitstraalt voor BERT slim genoeg is om er doorheen te prikken? Laat ons dan even een E.A.T. audit doen en dan halen we alle opportuniteiten voor u naar boven.

Bron: Search Engine Land

Heeft u nog vragen? Ik zou zeggen slide in m’n dm’s, maar een mailtje zal wat beter zijn. Geen vragen? Dan hoort u mij volgende week weer met meer SEO nieuws!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar