Uw hapklare SEO recap van de week

Google, Bing, Yahoo, Yandex en Baidu passen wekelijks hun algoritme aan! Iedere week rollen er nieuwe updates de deur uit waardoor uw SEO efforts ofwel meer of net minder impact genereren. Ook publiceren tal van SEO-blogs wekelijks interessante artikels die uw SEO strategie en aanpak kunnen verrijken.

Ik hoor u al denken: “Ain’t nobody got time for that!” Daarom som ik hier graag, in hapklare vorm, voor u op waarvan u op de hoogte moet zijn. Als dat niet handig is!

Recap van de recap

Heeft u écht heel weinig tijd, beperk u dan tot volgende samenvatting:

 • Apple bouwt eigen zoekmachine: het zijn voorlopig enkel nog speculaties.
 • Google ondersteunt binnenkort HTTP/2: een zeer goede stap vooruit, maar jouw website hoeft daarom niet meteen mee over te schakelen.
 • Google zet in op lokale handelaars: enkele handige updates voor de lokale handelaar, dus kijk zeker of jouw Google Shopping al voldoende informatie bevat hiervoor
 • Tips om meer te verkopen op Instagram: wat handige tips om je verkoop te boosten op Instagram, zoals mooie foto’s, inspelen op je bezoekers en wedstrijden doen
 • Zoekmachines zijn dood in China: de app WeChat neemt de rol van de zoekmachines over in Azië, maar is nog niet iets om in Europa wakker van te liggen.
 • Introductie van Youtube Shorts: weer een TikTok lookalike waar niemand op zat te wachten

SEO-speculaties: Apple bouwt een eigen zoekmachine

SEO’ers doen niets liever dan speculeren over wat er in de toekomst aankomt en dat is deze keer niet anders. Zo zou Apple een eigen zoekmachine aan het bouwen zijn om het op te nemen tegen de gigant Google. En er is bewijs!

Momenteel is Google nog de standaard zoekmachine voor de iPhone. Wanneer je Siri iets vraagt zal hij je antwoord uit Google halen. Voor Apple is het dus een slimme zet om dit zelf over te nemen. Zo kunnen ze de gebruikerservaring beter controleren door meer te verwijzen naar Apple apps en content.

Wat is dan het bewijs? Apple zou meer jobs open hebben staan voor search engineers en de Applebot zou actiever websites aan het crawlen zijn. Daarnaast zal in iOS 14 de Spotlight Search steeds minder refereren naar Google resultaten.

Of de speculaties gegrond zijn en Apple echt een eigen zoekmachine aan het bouwen is? It depends…

Bron: Search Engine Land

Google ondersteunt binnenkort HTTP/2 websites

Vanaf november zal Google voor bepaalde websites HTTP/2 ondersteunen tijdens het crawlen. Dit kondigden de Google Webmasters zelf aan op Twitter.

Wat is HTTP/2? Het is het nieuwe broertje van HTTP. Met een verbeterde architectuur stelt het meer functies open voor zowel gebruikers als servers. Eigenlijk is het de efficiëntere en snellere versie van HTTP. Het crawlen zal daardoor ook sneller gebeuren.

Voorlopig hoef je je nog geen zorgen te maken over deze update. Google zal de sites die HTTP/2 ondersteunen, crawlen in die versie. Voor sites die nog onder HTTP werken, zal er niks veranderen. Je bent dus zeker niet verplicht om plots op HTTP/2 over te schakelen!

Mocht je er toch al wel klaar voor zijn, contacteer ons dan gerust voor hulp.

Bron: Search Engine Journal

Google zet in op lokale handelaars

Nu we het liefst allemaal vanuit onze zetel winkelen, speelt Google hier graag op in met hun nieuwe BOPIS update. BOPIS staat voor “buy online, pickup in store”. Je koopt je producten dus online, maar moet nog wel uit je zetel om ze een straat verder op te gaan halen.

Deze manier van shoppen heeft wel degelijk een voordeel omdat je zo minder lang in de winkel hoeft te zijn en je gekochte producten wat makkelijker kan retourneren.

Google heeft dus enkele updates toegevoegd aan de Shopping UI om slim in te spelen op deze behoefte:

 • Je kan nu filteren in je Shopping tabblad op lokale winkels
 • Er zijn nieuwe “local store cards” waarin je winkel én producten beter zichtbaar zullen zijn
 • De mogelijkheden bij lokale handelaars zijn duidelijker zichtbaar, zoals “pickup”, “delivery” of “curbside pickup”

Het laat wel zien dat Google – ondanks dat er natuurlijk geld achter zit – toch ook wel zo goed mogelijk probeert in te spelen op de hele corona situatie.

Bron: Search Engine Land

Tips om beter te verkopen op Instagram

Voor de e-commerce platformen onder ons is het zeer interessant om Instagram te gebruiken als extra verkoopplatform. Je staat dicht bij de klanten, toont mooie foto’s van je producten en kan de gebruikers rechtstreeks doorsturen naar je webshop.

Zit jij in de e-commerce en gebruik je nog geen Instagram? Dan is dit weekend het perfecte moment om je hierin te verdiepen! 

Search Engine Journal gaf deze week een hoop tips om je verkoop op Instagram een boost te geven. Ik geef je hier graag de belangrijkste mee:

 1. Gebruik sprekende foto’s: Instagram draait om beelden, dus wanneer mensen door hun feed scrollen, wil je dat jouw product opvalt.
 2. Doe wedstrijden: toegegeven, het is wat lastiger om een even goede wedstrijd op te zetten op Instagram als op Facebook. Maar dat wil niet zeggen dat het niet werkt! Producten of cadeaubonnen verloten werkt vaak zeer goed en kost minder dan het runnen van advertenties.
 3. Reageer op comments: reacties zijn erg belangrijk binnen Instagram omdat het toont hoe geëngageerd je publiek is. Wanneer jij dan nog inspeelt op die reacties, vergroot je dat effect alleen maar en creëer je een band met je publiek.
 4. Gebruik advertenties: voor wie wat meer budget heeft, kunnen advertenties zeker het verschil maken. Het is niet altijd even makkelijk om bij iemand organisch in de feed te geraken, dus een advertentie kan hier zeker een boost bij geven.

Bron: Search Engine Journal

Zoekmachines zijn dood in China

Wij verkondigen het al wel langer, maar het wordt steeds duidelijker. Zoekmachines zijn dood in China. Wij kunnen het bijna niet voorstellen om zonder Google het internet te gebruiken, maar in Azië bieden zoekmachines niet langer wat de gebruiker nodig heeft.

In China vervangt WeChat zowel Whatsapp als social media en Google. De app heeft bijna alles wat je maar kan bedenken. Van shopping tot een chatfunctie en meer. En dat biedt de perfecte oplossing voor ondertussen 1,2 miljard gebruikers.

Wie de Chinese markt zal willen aanspreken, moet hier dus zeker rekening mee houden. In Europa voelt Google hier voorlopig nog niet de impact van, maar zeg nooit nooit..

Bron: Search Engine Watch

Introductie van Youtube Shorts

Alsof het nog niet genoeg was dat Instagram een zwak aftreksel wou lanceren van de bekende app TikTok, probeert nu ook Google zijn eigen versie te introduceren. Youtube Shorts.

TikTok is momenteel een van de populairste apps onder tieners – en ook ex-tieners (guilty) – waarop je korte video’s kan plaatsen met muziek eronder. Vaak gaan er verschillende challenges of dansjes de ronde die iedereen op zijn eigen manier na probeert te doen. Dit kan voor zeer entertainende beelden zorgen.

Enkele maanden geleden heeft Instagram zijn eigen versie gelanceerd, genaamd Instagram Reels. Na Instagram Stories en Instagram TV is dat dus een 3e manier om hetzelfde soort video’s te uploaden op het platform…

Nu kondigt Google dus aan dat ook zij via Youtube Shorts een eigen versie van deze populaire app zullen lanceren. Of we hierop zaten te wachten? Ik alleszins niet…

Bron: Search Engine Journal

Heeft u nog vragen? Ik zou zeggen slide in m’n dm’s, maar een mailtje zal wat beter zijn. Geen vragen? Dan hoort u mij volgende week weer met meer SEO nieuws!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar