Vandaag stellen we vast dat er heel wat KMO-zaakvoerders zijn die niet geheel tevreden zijn over de lopende samenwerking met hun webbouwer. Veelal speelt er een beetje een ‘hit and run’ gevoel: de website werd ofwel voor een stevig budget gebouwd en nadien blijkt het zeer moeilijk om kleine aanpassingen doorgevoerd te krijgen ofwel werd de website zeer goedkoop gebouwd en blijkt elke aanpassing nadien stukken van mensen te kosten. Duidelijke afspraken maken, ook over het nazorg-contract is dus essentieel.

Toch zijn er een aantal zaken of vragen die u kan stellen om later problemen te vermijden en met een juiste partner in zee te gaan!

Welke technologie zal de webbouwer gebruiken voor uw website?

Betreft dit een gekend platform zoals drupal, wordpress, magento, etc of gebruikt de webbouwer een eigen ontwikkeld platform? Waarom is dit belangrijk? Wel, stel dat u ooit van webbouwer wil veranderen (de kans is groot) zal u met een gekend platform vrij makkelijk kunnen switchen, terwijl bij een eigen ontwikkeld platform u feitelijk met handen en voeten gebonden bent voor het leven aan uw webbouwer… tenzij u uw website opnieuw wil laten bouwen!

Wie is eigenaar van de broncode & database?

Leunt aan bij de eerste vraag. Stel dat u in de toekomst van partner wenst te veranderen. Heeft u als opdrachtgever het recht om de code, database en template zonder meer mee te nemen naar de nieuwe partij of is zijn deze intellectueel eigendom van de webbouwer en zal u deze hiervoor moeten vergoeden bij exit?

Wat met de exit voorwaarden?

Stel u verandert van webbouwer… welke kosten zullen worden aangerekend om uw website & database van de ene partij naar de andere over te zetten? Kan u zomaar veranderen? Is er spraken van een opzeggingsvergoeding?

Dagelijkse ondersteuning

Een website draait op een server en die server staat in een serverpark. De stabiliteit van uw website is afhankelijk van de kracht van het serverpark, maar ook van het aantal bezoekers op uw website en het up-to-date zijn van uw code. De mix van deze variabelen kan ervoor zorgen dat uw website plots offline gaat. Hoe zal u webbouwer u hierin ondersteunen, hoe snel en wat zal dit kosten? Welke reactietijd wordt u gegarandeerd? Voorziet uw webbouwer een soort ‘alarmsysteem’ om u te verwittigen wanneer uw website offline is gegaan, uw wil mogelijk uw campagnes daardoor even pauzeren?

Updates

Voorziet uw webbouwer u automatisch en proactief in het onderhouden en updaten van uw code & database? Wat zal dit kosten?

Rechten

Krijgt u de garantie als eigenaar van uw website dat u wanneer u dit wenst elke persoon naar uw keuze alle rechten krijgt aangaande uw website (toegangsrechten, ftp-rechten, mysql-rechten, etc.)? Wat we bv. veel zien is dat webbouwers de Google Analytics account die u toelaat de activiteiten op uw website te meten als hun eigendom beschouwen en u telkens via hen moet passeren bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker.

Refentiecheck

Ga niet enkel af op het portfolio van de webbouwer. Contacteer ook effectief enkele klanten en vraag vooral naar het verloop van en opvolging tijdens het project. Peil ook even naar de nazorg na de oplevering van de website.

Web development versus online marketing

Dit is een zeer moeilijke: hoe ver moet een webbouwer gaan in de marketingoptimalisatie van uw website? Onzes inziens moet een webbouwer ervoor zorgen dat uw website er goed uitziet, logisch in elkaar zit, gebruiksvriendelijk is én door u makkelijk onderhoudbaar maar ook uit te breiden valt (nieuwe pagina’s, nieuwe foto’s, etc). Hierdoor zal uw website al vrij goed scoren in de zoekmachines. Maar uw webbouwer is normaal geen digitale marketeer! Dus verwachten dat uw webbouwer een website oplevert die perfect UX/SEO/SEA geoptimaliseerd is, is niet realistisch… tenzij dit van bij de start een uitgesproken verwachting was én u hiervoor betaalt.

Zo… nu bent u toch iets beter gewapend wanneer u de gesprekken met mogelijke partners aangaat. Wij bouwen zelf geen website, maar we helpen onze klanten wel bij het opvolgen van hun webproject. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar