A.I.D.A. of het AIDA model is een principe dat ontstaan is in de 19e eeuw. Het AIDA principe beschrijft de verschillende stappen die een prospect doorloopt totdat hij/zij een aankoopbeslissing neemt. SEO copywriting of ad copywriting op basis van dit model kan zorgen voor een grotere impact en efficiëntie van uw content.

Doorgaans wordt het principe vooral gebruikt wanneer er wordt ‘gevochten’ voor de aandacht van de potentiële klant. Denk maar aan nieuwsportalen, advertenties, zoekmachineresultaten of SERP, direct mail etc. Het AIDA model begeleidt u als het ware prospecten doorheen de marketing funnel. Daarom spreken we eerder van een AIDA structuur.

Waarvoor staat het AIDA principe en hoe is de AIDA structuur opgebouwd?

  • Attention
  • Interest
  • Desire
  • Action

Attention: Hierbij probeert u de aandacht van de prospect te trekken. Deze fase draait vooral om brand awareness. Enkel en alleen door uw buyer persona goed te kennen, kunt u content creëren dat de aandacht zal trekken van uw doelpubliek. Denk hier bijvoorbeeld na over welke elementen u in uw content kunt verwerken om de aandacht te trekken uw doelpubliek en hoe u zich kunt onderscheiden van uw concurrenten. Maak content dat inspeelt op de problemen, passies en pijnpunten van uw doelpubliek. Bv. Schrijf een aantrekkelijke titel voor uw blogpost of een prikkelend onderwerp voor uw direct mail.

Interest: U hebt ondertussen de aandacht van uw doelpubliek, maar hoe houdt u het vast? In deze fase moet u uw prospecten een reden geven om te blijven. Door storytelling kunt u een emotionele connectie opbouwen of de urgentie van een oplossing benadrukken. Probeer in uw content dus elementen te verwerken die de lezer aanzetten om verder te lezen of uw website te bezoeken. Bv. Schrijf een introductie die een voorsmaakje geeft van de rest van het artikel, voorzie een samenvatting van de feiten of vertel over de voordelen voor de lezer.

Desire: Vervolgens probeert u de lezer te verleiden. Om een verlangen te creëren bij uw doelpubliek vertelt u een verhaal over hoe een bepaald pijnpunt of probleem overwonnen wordt met uw product of dienst en hoe uw doelpubliek dit resultaat ook kan bereiken. Bv. U vertelt over de troeven van uw aanbod, deelt testimonials of uw maakt uw boodschap persoonlijk.

Action: Tenslotte zet u de lezer aan om actie te ondernemen. U kunt lezers overtuigen om actie te ondernemen door een gevoel van urgentie te creëren. Dit doet u door bijvoorbeeld een tijdelijke actie aan te bieden of u kunt ze overtuigen met een mooie promotie, een gratis demo of door gewoon de lezer uit te nodigen om actie te ondernemen. Dit gebeurt met een call-to-action.

Het AIDA model is bovendien meer dan een schrijfstijl. U kunt elke AIDA principe toepassen in de structuur van uw content, de visuele elementen die u gebruikt, de stijlelementen en meer. Denk hierbij aan prikkelende afbeeldingen, opvallende kleuren, woordjes in het vet te zetten of te onderlijnen etc. Gebruik bovenstaande elementen bij het bouwen van landingspagina’s, het schrijven van social media posts en call-to-actions.


Ga naar onze downloadsectie en download gratis onze white papers, rapporten & tools over digitale marketing


AIDA model voorbeeld en toepassing

We geven enkele voorbeelden van copy om het AIDA model in de praktijk te illustreren:

Dit is een simpel voorbeeld van ad copy waar het AIDA principe werd toegepast.

Attention: Dagvaarding ontvangen? Deze zin trekt meteen de aandacht van de doelgroep die een dagvaarding heeft ontvangen en illustreert het probleem dat moet opgelost worden.

Interest: Red je rijbewijs & portemonnee. Met deze zin wordt interesse opgewekt omdat het voordeel dat de prospect zou ervaren heel concreet wordt benoemd.

Desire: Betrouwbare verdediging. Ga niet alleen naar de rechtbank. Laat je verdedigen door professionals met ervaring. Deze copy stelt de lezer gerust en minimaliseert de drempel om over te gaan tot actie. Hierdoor wordt een verlangen gecreeërd dat enkel maar versterkt wordt door het zinnetje: ‘Gratis eerste adviesverlening.’

Action: De advertentie eindigt met een duidelijke call-to-action nl. Bel ons vandaag op. Zo weet de lezer exact wat er van hem/haar verwacht wordt.

Een voorbeeld van het A.I.D.A.-principe toegepast op een landingspagina van de website boetecalculator.be

Attention: Alcohol boete? Deze vraag springt natuurlijk meteen in het oog door gebruik van stijlelementen en benadrukt meteen het probleem dat de bezoeker ervaart. Ook de achtergrond van een sirene wekt een emotionele reactie op die de aandacht trekt.

Interest: Bereken je boete SNEL en EENVOUDIG. Hier wordt interesse gewekt door nadruk te leggen op het gebruiksgemak van de tool en een duidelijk resultaat.

Desire: Verlangen wordt veroorzaakt door gebruik van data en testimonials. Deze elementen wekken vertrouwen op.

Action: De focus wordt door gebruik van visuele elementen gelegd op actie ondernemen. De knop springt meteen in het oog en inspireert door de kleur blauw, opnieuw vertrouwen.

Tips & suggesties

Enkele tips bij het schrijven volgens de AIDA structuur:

  • Ken uw doelpubliek en wat hen motiveert
  • Oefen het schrijven van prikkelende headlines. Een handige tool dat u hiermee kan helpen is de headline analyzer van CoSchedule
  • Emotie is een krachtige trigger. Maak hier gebruik van
  • A/B test uw meta titles, uw advertenties, call-to-actions, mailonderwerpen etc. U leert er alleen maar van

Het vraagt wat oefening, maar als u al deze elementen in uw content verwerkt en de AIDA structuur toepast zal u de impact zien toenemen, zeker wanneer u ook unicorn content schrijft.

Nog meer lezen over het AIDA principe?

Lees dan zeker ook onze blogpost over het toepassen van het AIDA model op de verschillende persoonlijkheidsstijlen of DISC profielen.

Hulp nodig om het AIDA principe toe te passen?

Aarzel niet om ons te contacteren. Onze SEO copywriters & expert helpen u graag bij het toepassen van het AIDA principe op uw content. Voor meer informatie kan u ons ook altijd contacteren!

Schrijf een commentaar