AMP of Accelerated Mobile Pages is de standaard voor mobiel vriendelijke pagina’s.

Voor SEO insiders geen nieuws, het AMP project werd immers in 2017 al door Google gelanceerd. Maar voor menig ondernemer die de afgelopen jaren fors investeerde in een mobiele versie van zijn of haar website is dit mogelijks gloednieuwe informatie. Wat is AMP en wat betekent dat voor uw digitale marketing?

Waarom is mobiel zo belangrijk?

Google predikt sinds jaar en dag dat de laadtijd van een webpagina één van de meest cruciale factoren is voor een optimale gebruikerservaring. Bijgevolg heeft de laadtijd van uw website ook rechtstreekse impact op de efficiëntie van en de resultaten die uw website of e-commerce platform genereert.

Zeker op mobieltjes met een 4G internetverbindingen duurt het soms even vooraleer een webpagina laadt. Te grote afbeeldingen, veel tekst, video, advertenties of gewoon slordig geschreven code zorgen voor een overdaad aan in te laden bytes.

Hoe ging Google daarmee aan de slag?

Google ontwikkelde recent een nieuwe standaard of richtlijn voor het ontwikkelen van snel ladende mobiele webpagina’s onder de noemer ‘The AMP Project’ of ‘The Accelarated Mobile Pages Project’. Dit framework is een soort doorvertaling van uw content-pagina’ specifiek voor mobiele toestellen: het reduceert alle niet-noodzakelijke code (vooral CSS en javascript) en genereert zo ‘droog’ mogelijk maar dan wel heel snel de pagina’s van uw website.

Normaal kijken wij steeds de kat steeds even uit de boom wanneer Google of andere grote jongens een nieuwe richtlijn uitschrijven of zelfs een andere richting inslaan, remember de Google bril die ondertussen reeds werd afgevoerd. Maar in het geval van AMP raden we toch aan contact op te nemen met uw webbouwer en te polsen in welke mate zij hiervan op de hoogte zijn, en waar AMP op hun roadmap staat.

Google heeft ondertussen AMP toegevoegd aan hun Webmaster Search Console, wat er voor ons op wijst dat dit geen tijdelijke ‘gril’ is van de jongens uit Mountain View.

Wordt uw website afgestraft indien u geen AMP toepast?

Neen, we vermoeden vooralsnog van niet. Het werkt eerder omgekeerd: AMP zal uw website bonuspunten geven in de zoekresultaten van Google. Bovendien zal de gebruikerservaring van uw website verbeteren. En dat heeft dan weer een positieve impact op de resultaten van uw website.

Google beweerde bij de aanvang van hun mobiele kruistocht (2012-2013) dat ze niet-mobiele websites niet zouden afstraffen.

Nogmaals, een goed overleg met uw websitebouwer over dit thema is aan te raden. Voor ondernemers met een WordPress-website raden we aan de AMP plugin te (laten) installeren.

Waar AMP vooral niet implementeren?

U implementeert AMP best vooral op uw contentpagina’s. Denk aan blogs, artikels en nieuwberichten. Onze ervaring leert dat implementatie van AMP op conversiepagina’s (bv. productpagina’s, contactpagina’s, downloadpagina’s, etc.) of doorgeefpagina’s zoals een product-categoriepagina of zelfs een homepagina nefast is voor de algemene conversie van een website.

Google legt het zelf uit…

Meer weten over A.M.P.? Bekijk onderstaande webinar als introductie tot A.M.P.

Wilt u hier graag meer over weten? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren! Ontdek hier welke SEO optimalisatie diensten onze SEO consultants aanbieden.

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar