E.A.T. staat voor Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness. Met andere woorden: expertise, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid. De afkorting komt uit Google’s Search Quality Rater Guidelines, oftewel een gids om de kwaliteit van de zoekresultaten te kunnen meten.

Hoe belangrijk is E.A.T. voor SEO?

E.A.T. is vooral belangrijk voor content die wezenlijke impact kunnen hebben op het leven van mensen. Denk hierbij aan medische uitleg, financiële dienstverlening, informatie over een zwangerschap,… Het is belangrijk dat wanneer u naar dit soort zaken zoekt, Google zoekresultaten toont van betrouwbare bronnen die ook juiste informatie of advies bevatten. Google refereert naar dit soort onderwerpen als YMYL, Your Money or Your Life.

Ondanks dat de drie factoren op elkaar lijken, zijn ze niet volledig hetzelfde en worden ze dus ook apart geëvalueerd.

 • Expertise: dit wil zeggen dat u veel kennis of ervaring hebt binnen een bepaald onderwerp. Google zal hiervoor vooral naar de content op uw website kijken. Deze moet geschreven zijn door experten in het vak. Bent u zelf expert? Top, voeg dan zeker een biografie toe waardoor Google dit weet. Bent u zelf geen expert? Laat dan een expert een gastblog schrijven over dat onderwerp.
 • Authoritativeness: dit gaat vooral om uw reputatie in de sector. Wanneer mensen uw website aanraden voor informatie over een bepaald topic, dan scoort u hoog in deze categorie.
 • Trustworthiness: hier wordt vooral gekeken naar de openheid van uw bedrijf en accuraatheid van uw website en content. Zaken als auteurs bij uw content, contact informatie of referenties naar betrouwbare bronnen zullen uw trustworthiness opkrikken.

Of E.A.T. een rechtstreekse ranking factor is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is wel duidelijk dat het implementeren van E.A.T. op uw website helpt om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Hoe implementeer ik E.A.T. op mijn website?

Expertise

 • Contactpagina: zorg dat uw contactpagina zo volledig mogelijk is. Geef informatie over uw bedrijf en liefst alle mogelijke contactgegevens. Denk hierbij aan uw mailadres, telefoonnummer, adres,… Dit zorgt ervoor dat Google en jullie bezoekers jullie zien als geloofwaardig bedrijf. Ook een chatfunctie helpt hierbij.
 • Biografie: hierop brengt u al uw kennis samen. Hier kan Google zien wat u weet, wat u gelezen heeft, wat u geschreven heeft,… Plaats hier alle referenties op naar uw kennis zoals boeken, artikels, studies, etc.
 • Maak een aparte website over uzelf: als expert kan u een eigen website maken waarop u dezelfde content plaatst als in uw biografie. Zorg dat deze altijd up to date is. Het is een extra bewijs voor Google dat u wel degelijk een expert bent.
 • Social media: hou uw social media up to date. U als expert heeft een Facebook- en LinkedInpagina nodig waarop u uw kennis deelt. Ook een Twitteraccount is een goed idee. Zorg dat u ze enkel professioneel gebruikt zodat Google deze als referentie kan gebruiken. Deel artikels die u heeft geschreven, tag de juiste bedrijven en gebruik de juiste hashtags. Hier kijkt Google ook naar reviews voor de Authoritativeness.
 • Auteurs: Alle content die geschreven is door een expert moet een auteur toegewezen krijgen. Blogposts, pagina’s,… krijgen best een mini-bio over de auteur van die tekst.
 • PR: Zorg dat u als expert in de media voorkomt. U kan contact opnemen met bekende magazines, blogs of websites die desnoods tegen betaling een interview met uw afnemen voor op hun website. Dit interview kan u dan weer opnemen in uw referenties in uw biografie en op uw eigen site.
 • Gastbloggers: Laat andere bekende experts een blogartikel schrijven voor op uw website.
 • Referentielijst: Zorg voor een referentielijst ergens op uw website. Hierin plaatst u de bronnen die u gebruikt in de content op uw website.

Authoritativeness

 • Backlinks: Dit wil zeggen dat andere sites doorlinken naar uw site omdat ze vinden dat uw content goed is. Meer backlinks bereikt u door goede content te schrijven en eventueel ook kwalitatieve sites te vragen, eventueel tegen betaling, uw link te plaatsen in een relevant artikel op hun site.
 • Reputatie: Zorg dat zowel uw website als de auteurs op uw website een goede online reputatie hebben. Check of mensen online negatieve dingen zeggen over uw content of website en pak dit aan. Reageer op de juiste manier op negatieve comments en probeer ze in de toekomst te vermijden. Vraag ook mensen die tevreden zijn om juist wel een reactie achter te laten.

Trustworthiness

 • Contactinformatie: Ook voor vertrouwen is het belangrijk voldoende contactinformatie op uw website te plaatsen. Dit is vooral belangrijk voor e-commerce websites. Zorg dat mensen u eenvoudig kunnen contacteren als ze problemen hebben en antwoordt uiteraard zo snel mogelijk.
 • Wettelijke pagina’s: Zorg dat u op uw website de standaard wettelijke pagina’s heeft zoals uw algemene voorwaarden en een privacy policy. Plaats ze in uw footer menu zodat ze goed bereikbaar zijn. Wanneer u producten verkoopt, zorg dan ook voor een pagina over het retouren van producten.
 • Partners en certificaten: Werkt u samen met bepaalde partners of heeft u certificaten binnen uw sector behaald? Toon deze zeker op uw website zodat bezoekers dit in één oogopslag kunnen zien.
 • SSL certificaat: Zorg dat uw website veilig is om te bezoeken. Een SSL certificaat wil zeggen dat uw website een HTTPS versie is en geen HTTP. Bezoekers weten hiermee dat uw website veilig en betrouwbaar is.
 • Reviews: Werkt u samen met Trustpilot? Of plaatsen mensen reviews op uw Facebookpagina? Integreer deze dan ook in uw website om te laten zien dat eerdere klanten tevreden waren.
Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar