Google Search Console is een go-to tool om te gebruiken voor eender welk bedrijf. Het is een gratis tool van Google die u naast andere software als Google Analytics en Google Tag Manager enorm veel inzicht geeft in de prestaties van uw website in de zoekresultaten.

Wat kan u er allemaal mee?

Om te starten met Google Search Console maakt u een gratis account en voegt u eenvoudig uw domein toe aan de tool. Vaak wordt hiervoor de koppeling gebruikt met Google Analytics, dus het is wel makkelijk als u al een GA account heeft. Het duurt bij GSC wel enkele dagen voordat u data te zien krijgt, aangezien de tool wat achterloopt. Verwacht dus niks spectaculairs net na de setup van uw account.

Vanaf dat u data ziet, kan u beginnen analyseren. In het “Overzicht” dashboard vindt u de belangrijkste data bij elkaar. Onder prestaties geeft de grafiek het aantal klikken weer uit zoekopdrachten. Bij dekking ziet u het aantal pagina’s en op welke pagina’s er eventueel een foutmelding is. Bij optimalisaties geeft Google zelf weer wat er beter kan.

Enkele handige onderdelen van Google Search Console waarmee u vandaag nog aan de slag kan:

  • Prestaties: onder deze tab vindt u heel veel interessante data. U ziet het aantal weergaven en aantal kliks van uw website in de zoekresultaten. Speel met de filters om meer specifieke data eruit te halen. Wat u hier ook vindt zijn de keywords waarop uw website gevonden wordt in de zoekresultaten en de pagina’s die goed scoren. Dit geeft u veel inzichten om aan de slag te gaan met SEO-optimalisaties.
  • URL-inspectie: hier kan u de pagina’s op uw website laten bekijken door Google. Als het een nieuwe pagina is, versnelt hiermee de indexatie van die pagina. Als het een bestaande pagina is, zal Google aangeven of er foutmeldingen zijn.
  • Dekking: bekijk hier in één overzicht de foutmeldingen op uw website. Hier vindt u bijvoorbeeld gebroken links, pagina’s die niet geïndexeerd zijn en vele andere zaken. Vanuit deze foutmeldingen kan u aan de slag om uw website te optimaliseren.
  • Optimalisaties: hier geeft Google in verschillende onderdelen aan waar u uw website kan optimaliseren. Zaken als pagina snelheid, mobiele gebruiksvriendelijkheid en AMP komen aan bod. Dit is dus zeker de moeite om een kijkje naar te nemen.

Heeft u nog vragen over Google Search Console of wilt u weten hoe u aan de slag gaat om uw website prestaties te analyseren? Aarzel niet om ons te contacteren!

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar