Instagram Stories, Facebook Stories, YouTube Stories en zelfs LinkedIn Stories. U kent vast wel minstens één van deze varianten op de welbekende social media kanalen. Google voelde zich een beetje left behind in deze trend en kwam dan maar met zijn eigen versie. De Web Stories. In België zijn ze nog niet echt te bespeuren, maar in Amerika al wel populair, zoals deze van Béyonce. Wij zijn er alvast ingedoken om te ontdekken hoe het werkt en hoe we dit voor onze klanten op kunnen zetten, aangezien er toch wel SEO-waarde bij komt kijken. Lees gerust mee.

Wat zijn Web Stories?

Web Stories zijn eigenlijk een slideshow van compacte content. Denk hierbij aan mooie foto’s, korte tekst, sterke titels en hier en daar een knop. Door te tikken op de slide, ga je naar de volgende.

Bij andere vormen van stories, denk hierbij aan de Instragram variant, verdwijnen de verhalen na 24u. Dat is bij die van Google niet het geval. Web Stories zullen een belangrijke rol spelen in SEO omdat ze bovenaan kunnen komen te staan in de zoekresultaten, tussen de andere rich results.

Voorbeeld van Web Stories.

Waarom inspelen op Web Stories?

Het is niet alleen een leuke vorm van snackable content, maar ook gloednieuw. In België hebben we momenteel nog maar weinig Web Stories gevonden, dus is er ook minder kans op concurrentie. Daarnaast zijn ze de ideale content om mobiel te bekijken. De slides zijn verticaal en werken op AMP-technologie, waardoor ze ook super snel laden.

Door de moderne manier van het weergeven van content spreekt u met Web Stories een hele andere generatie aan. Jongeren lezen tegenwoordig steeds minder, alles moet maar in video- of fotoformaat. Daar zijn de Web Stories ideaal voor!

Hoe maakt u ze?

Voor WordPress bestaat er al een speciale plugin, waardoor u de Stories eenvoudig in uw site kan inbouwen. Werkt u met een ander CMS? Dan is het wat lastiger. Wij hebben de tool MakeStories gebruikt om onze eerste Stories te maken en te testen. Het is een beetje zoeken, maar vanaf dat u ermee weg bent, is eigenlijk alles mogelijk!

Voor het implementeren van de Web Stories op uw website (zonder de WordPress plugin) zal u wel uw webbouwer nodig hebben. De Stories werken op AMP-technologie die eerst in uw website verwerkt moet worden. Daarna wordt er een aparte pagina aangemaakt om de Story op te kunnen laden. Het handige hieraan is dat u deze pagina hetzelfde kan behandelen als uw andere webpagina’s en dus ook alle data in Google Analytics kan terugvinden.

SEO-optimalisatie van uw Web Stories

Er zijn een aantal best practices om rekening mee te houden wanneer u uw Web Stories gaat maken én ermee wil scoren in de zoekresultaten natuurlijk. Het is niet omdat u een Web Story maakt, dat deze direct op nummer 1 zal verschijnen.

  • Zorg voor 10 tot 20 slides. Dit is het ideale aantal volgens Google
  • Houdt voor uw titel een lengte van maximum 40 tekens aan
  • Zet maximaal 200 tekens aan body tekst op een slide
  • Maak een samenhangend verhaal, geen pure advertentie voor uw producten
  • Plaats niet té veel links in uw verhaal
  • Hou video’s kort en zorg voor ondertiteling wanneer er audio bij is
  • Gebruik de AMP-tester van Google om te checken of uw verhaal goed wordt geïndexeerd
  • Zorg dat alle afbeeldingen een duidelijke alt tag hebben
  • Voeg structured data toe. Zo begrijpt Google beter waar uw content over gaat
  • Zorg voor een sterke laatste slide met call to action

Google heeft zelf ook al aangegeven dat hoe meer websites de Web Stories implementeren, hoe meer belang Google eraan zal hechten en hoe wijder het ook verspreid zal worden. Wilt u ook aan de slag met Web Stories of heeft u vragen hierover? Wij staan altijd klaar om te helpen!

Author

Creatieve duizendpoot en SEO-manager met een passie voor SEO-copywriting en content marketing.

Schrijf een commentaar