Als u een website heeft, hoorde u misschien al vaak over het belang van SEO-linkbuilding en een hoge domeinscore. Het is namelijk een belangrijke factor om hoger in de zoekresultaten te komen én om meerwaarde te bieden voor uw bezoeker met bijkomende nuttige informatie. Maar welk verschil maakt het nu eigenlijk? En hoe gaan we concreet tewerk?

Wat is linkbuilding binnen SEO?

Zelfs met de beste content zullen de algoritmes van Google uw website niet gemakkelijk naar de eerste pagina bombarderen zonder links. Hoewel SEO vroeger vooral het bespelen van Google was, ligt de nadruk nu ontegensprekelijk op kwalitatieve content voor de bezoeker.

Links tussen verschillende pagina’s op uw eigen website tonen dat u veel nuttige verhalen te vertellen heeft aan uw bezoekers. Links naar andere websites vertellen Google dan weer dat u uw bezoeker koste wat het kost wil helpen, ook al gaan ze daarvoor van uw website weg. En links van andere websites naar uw content tonen op hun beurt dat ook anderen vinden dat wat u schrijft heel waardevol is.

Vooral die links van anderen, oftewel backlinks, zijn daarom belangrijk. Het toont namelijk autoriteit in uw veld als anderen naar u linken. Volgens Google wil dat meteen zeggen dat uw content nuttig en hoogst kwalitatief is, daarom kan u er ook nooit genoeg hebben.

Waarop letten we bij het linkbuilden?

Kwaliteit is waar uw volledige website om draait. Bij SEO-linkbuilding is dat niet anders. Het gaat er namelijk niet om zo veel mogelijk links te hebben, wel dat ze zo kwalitatief mogelijk zijn.

Hoge domeinscore

Zorg ervoor dat de websites die naar u doorlinken een hoge domeinscore die bestaan doorgaans al langer en bewezen al dat ze kwalitatieve content leveren. Daardoor ziet Google ze als autoriteit op vlak van kwaliteit, wat automatisch maakt dat de algoritmes u ook als kwalitatief zien dankzij de associatie.

Diensten uitwisselen

Betaal nooit voor pakketjes backlinks. Die zijn zelden kwalitatief en het valt Google op dat de website plots van 0 naar 10 000 links gaat. Diensten uitwisselen met andere websites in ruil voor kwalitatieve links kan wel. Zo kan u gemakkelijk aan leveranciers of klanten vragen om op hun website naar de uwe te linken. Bovendien gaat dat vaak gepaard met een stukje content dat uw diensten illustreert, wat u ook commercieel ten goede

Verschillende domeinen

De links zijn het best zoveel mogelijk verspreid over een aantal verschillende domeinen. Als 20 verschillende kwalitatieve domeinen elk een enkele keer naar uw website linken, zal u meer waarde genereren dan met 100 links die van één enkel kwalitatief domein komen.

Hoe kunnen we concreet kwalitatieve links verzamelen?

1. Eigen initiatief

U kan gemakkelijk op eigen initiatief links voorstellen aan anderen. Dat doet u het best door op zoek te gaan naar gebroken links op pagina’s die content hebben waar u een nuttige aanvulling op heeft. Eens u gebroken links vindt, stuurt u een kort bericht naar de eigenaar van de website met de nodige info en stelt u een eigen link voor die als nuttige vervanging kan dienen.

2. Gastblogs

U kan niet enkel door gebroken links op te sporen eigen content toevoegen, u kan ook gastblogs schrijven voor anderen vanuit uw eigen expertise. Bij gastblogs wordt de auteur meestal onderaan de pagina uitgebreid voorgesteld, meteen ook de perfecte plek voor enkele links naar uw eigen website. Zo doet u niet enkel aan SEO-linkbuilding, maar ook aan online-netwerking.

3. Visuele content

Kwalitatieve en relevante visuele content is key op elke succesvolle webpagina. Niet enkel beloont Google uw site met hoge rankings, uw bezoekers blijven ook steeds terugkomen voor meer. Daarom kiest u resoluut voor afbeeldingen, video’s (en mogelijk zelfs GIF’s) die passen bij uw zaak en meerwaarde bieden voor uw bezoeker. Maar daar eindigt het niet.

De meest engaging visuele content die het web te bieden heeft? Dat zijn de alomtegenwoordige infographics. Met infographics slaagt u erin bijzonder veel informatie door te geven aan uw bezoeker in een fractie van de tijd dat het duurt een tekst te lezen. Bovendien lenen ze zich er gemakkelijk toe in stukken geknipt en gefragmenteerd gedeeld te worden, zodat bezoekers hun eigen nadruk kunnen leggen. Dat zorgt voor vlotte linkgeneratie naar unieke content zonder dat u er zelf veel voor hoeft te doen.

4. Lijsten en how to’s

Tot slot staan lijsten en how to’s al jaren heel hoog wanneer het aankomt op interactie. Ze zijn heel informatief en praktisch bruikbaar, ideaal om via social media of met weblinks te delen met anderen. Bovendien hoeven ze ook niet altijd praktisch bruikbaar te zijn, maar dan bevatten ze beter wel heel interessante, vernieuwende of ontspannende content. Daarnaast doen lijsten met een ongewoon aantal het vaak beter dan een ‘Top 3’, ‘top 5’ of ‘top 10’. De ‘6 beste’ of ‘13 leukste’ lijken betrouwbaardere aantallen en krijgen meer interactie.

Hulp nodig bij linkbuilding?

Author

Alexander (1982), ondernemer, marketeer, investeerder, hobbykok, vader, partner, spinningcoach & fervent fietser... en in mijn vrije tijd: CEO van Authority

Schrijf een commentaar