De Google september 2019 core update werd uitgerold vanaf eind september. In dit artikel bespreken we de update, de trends die we zien en wat u moet doen als u door de update getroffen bent.

Wat is een core update?

Google voert dagelijks kleine algoritme-updates uit, die in de meeste gevallen slechts een minieme impact hebben. Enkele keren per jaar vinden er echter ook veel grotere updates plaats, dit zijn de zogenaamde core updates.

De core updates zijn meestal structurele aanpassingen die Google neemt in de rankings van de zoekresultaten. In de praktijk komt dit vaak neer op een aanpassing van de visie omtrent rankings in Google rond bepaalde topics.

Zien we trends binnen de core updates?

De laatste tijd wordt er door Google veel aandacht besteed aan de accuraatheid van de gegevens, zeker in sectoren waar de accuraatheid van de informatie cruciaal is. Denk hierbij aan informatie uit de medische branche, gezondheidszorg en financiële informatie.

Google beschouwt deze informatie als te belangrijk om door iedereen zomaar vrij over geschreven te kunnen worden. Daarom hebben ze het E-A-T principe geïntroduceerd: Expertise, Authority en Trust. Ieder stuk content wordt via dit E-A-T principe gecontroleerd, en E-A-T wordt nog strenger toegepast in de sectoren waar dat het meeste nodig is (medische zorg, financiële informatie, …).

Dit is een logische stap voor Google om te zetten, om te zorgen dat zij steeds de meest betrouwbare informatie kunnen geven aan hun bezoekers. Dit in tijden van fake news (informatie die niet wordt gecontroleerd op hun juistheid), fake volgers (sociale media volgers kunnen makkelijk online gekocht worden) en het feit dat steeds meer bedrijven en personen online gevonden willen worden (en dus actiever met content bezig zijn).

Een andere trend die we ook algemeen zien, is dat Google sterk inzet op de veiligheid van de bezoekers naar een site. Het gebruik van een HTTPS verbinding is al sinds 2014 een rankingsfactor, maar in de nieuwe Chrome 79 zal mixed content (gebruik van niet-beveiligde content op beveiligde webpagina’s) zelfs geblokkeerd worden vanuit Chrome!

Wat gebeurde er eind september?

Alles startte rond 24 september, wanneer Google op Twitter de aankondiging maakte dat ze een “broad core algorithm update” gingen uitvoeren.

Gezien Google zeer veel datacenters heeft, verspreid over de hele wereld, wordt de uitrol van deze update gespreid over verschillende dagen.

De impact van een core update is dat er veel wijzigingen zijn in de zoekmachine rankings. Dit kan positief of negatief zijn. Als u vroeger goed scoorde op een belangrijke zoekterm, kan het zijn dat u deze trafiek nu kwijt bent omdat er een ander resultaat hoog scoort. In dat geval bent u natuurlijk niet blij met deze Google update, en kan u opnieuw gaan werken aan het bereiken van de toppositie op deze zoektermen.

Andersom kan natuurlijk ook. Stel dat u vroeger in de top 20 rankings hing voor een bepaalde zoekterm en nu opeens naar de top 3 wordt gekatapulteerd, dan bent u blij met de update.

De grootste impact werd in onze landen behaald op 26 september.

Enkele categorieën kenden de grootste verschuivingen qua zoekmachine rankings:

 • Arts & entertainment
 • Finance
 • Games
 • News
 • Sports

Voor enkele van onze klanten specifiek zagen wij ook enkele grote verschuivingen.

Wat moet u doen als u getroffen bent door een update?

Merkt u voor uw eigen site, of voor die van één van uw klanten, dat u getroffen bent door een Google update? Dan wilt u natuurlijk weten welke stappen u nu moet uitvoeren om hier op in te spelen.

Geef het even tijd

De belangrijkste raad die we kunnen geven is: geef de zoekmachine even tijd om de update uit te voeren, en zichzelf te reguleren. Als u vanaf het moment van de update-aankondiging de rankings, trafiek en impressies ligt op te volgen, geeft u uzelf onnodig veel kopzorgen.

Onthoud hierbij dat de Google zoekmachine ranking ook een zelf-lerend systeem is. Stel dat bijvoorbeeld op een bepaalde zoekterm een nieuw resultaat helemaal bovenaan staat waar u vroeger stond, dan is dat voor u natuurlijk niet prettig. Maar het kan perfect zijn dat dit resultaat ondertussen veel minder click-through-rate (de doorklikratio waarmee iemand doorklikt van resultaat naar de site) krijgt, of dat die pagina een grote bounce rate kent (iemand die landt op deze pagina, en daarna onmiddellijk teruggaat naar de resultaten).

In beide gevallen is dit voor het zelf-lerend systeem van Google een teken dat dit resultaat minder gewenst is voor de zoekers. Het systeem gaat dan zichzelf reguleren, dit resultaat minder vaak/hoog gaan vertonen, en kijken wat de zoekers dan een beter resultaat vinden. In sommige gevallen kan dit gewoon al de effecten van de ranking-update teniet doen. Hou in de gaten wat er precies veranderd is

De belangrijkste KPI’s die u in het oog moet houden zijn:

 • aantal impressies in Google Search Console
 • inkomende trafiek uit Google Analytics (landingspagina’s, aantallen, …)
 • ranking updates via SEO-tools of Google Search Console

Het aantal impressies binnen Search Console geeft weer hoe vaak uw website getoond wordt vanuit de zoekresultaten. Wanneer uw website minder weergegeven wordt binnen de zoekresultaten, heeft dit ook een impact op de clicks.

Daarnaast moet u zeker monitoren wat uw inkomende trafiek uit Google Analytics doet. Is deze in stijgende of dalende lijn? Zijn de landingspagina’s veranderd? Zijn er veranderingen qua bounce rate?

Een derde belangrijke factor die u moet bekijken zijn de ranking updates. Deze kunnen u ook een indicatie geven in welke richting de resultaten veranderen, en of er bijvoorbeeld bepaalde concurrenten meer/minder zichtbaar worden.

Kijk of er trends of aanbevolen optimalisaties te vinden zijn binnen SEO bronnen

Wanneer er Google Core Updates gebeuren, zullen deze ook sterk besproken worden binnen de bekende SEO blogs en forums.

Enkele voorbeelden om te lezen waar meer informatie instaat:

Zorg dat u “het best mogelijke resultaat” bent

Dit is de belangrijkste tip die we kunnen meegeven. SEO wordt nog te vaak bekeken als “wij tegen Google” en het gebruik maken van bepaalde technieken om toch maar een beetje hoger te komen staan.

De belangrijkste factor die u in het achterhoofd moet houden is: “Is dit wat de bezoeker wil?”, en hoe kan mijn site een beter resultaat zijn voor bezoekers die op zoek zijn.

Dit kan zich uiten in:

 • meer rekening houden met de bezoekersintentie en dit beter afstemmen op de site
 • “All other things being equal” heeft een bezoeker liever een verzorgde, snelle en responsieve site
 • het tonen van 10X content: content die veel (10x) beter is dan wat uw concurrenten op dit moment aanbieden.

Hulp nodig bij uw SEO Marketing strategie & implementatie? Bel me gerust even op, stuur een mailtje op alexander.schmitt@authority.biz of bekijk even mijn bio pagina. Tijdens een eerste vrijblijvend gesprek bespreken we uw SEO case.

Aanbevolen artikel  Moet ik nog meta keywords gebruiken?

Onze SEO dienstverlening kan worden aangeboden met ondersteuning van de Vlaamse KMO portefeuille. KMOP registratienummer: DV.A217325