Je website aanmelden bij Google is in principe niet nodig. Dit gebeurt volledig automatisch omdat Google zelf iedere dag een spider het world wide web laat doorzoeken. Het doorbladeren van al die websites noemen we indexatie. Op deze manier worden nieuwe websites en pagina’s vrij snel opgenomen in de index. De websites die u ziet in de zoekresultaten heeft Google dus grotendeels zelf gevonden.

Hoe weet u dan of Google uw website heeft opgenomen in de index? Daar is een simpel trucje voor. U typt in de zoekbalk van Google site: en dan uw website. Bv: site:authority.biz. Als u via deze zoekopdracht uw site ziet verschijnen met alle aparte pagina’s, dan weet u dat Google uw site heeft opgenomen in de index.

Als dit niet het geval is, heeft Google uw site nog niet ontdekt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Er liep iets fout tijdens het crawlen van uw website. Dit kan vanalles zijn, zoals bijvoorbeeld een noindex in uw code
  • Uw website is té nieuw en Google heeft gewoon nog niet de tijd gehad om hem te vinden
  • De structuur van uw website is slecht opgebouwd, waardoor Google moeite heeft uw site en content te crawlen. Het maken van een sitemap is hier een oplossing voor.

Gelukkig kan u het proces van indexatie versnellen. Hiervoor gebruikt u Google Search Console. Als u uw website linkt aan deze tool van Google, komen alle errors naar boven én kan u aparte links laten crawlen om te indexeren. Dit is vooral handig wanneer u nieuwe content op uw website heeft geplaatst. Nog een handige reden om Google Search Console te gebruiken, is om te zien op welke keywords uw website gevonden wordt.

Aanbevolen artikel  AMP: standaard voor mobiel-vriendelijke pagina's

Kort samengevat: het is normaal gezien niet nodig om uw website aan te melden bij Google, dit gebeurt namelijk automatisch. Merkt u dat het toch niet goed verloopt of wilt u het proces versnellen? Gebruik dan Google Search Console.