Selectie & rekrutering vraagt veel energie en kost dus tijd en geld: CV bekijken, interviews inplannen, opvolgingsgesprekken voeren, verschillende testen afnemen, etc. Er bestaan vandaag al enkele A.I. oplossingen op maat van KMO die elementen uit dit proces kunnen automatiseren, slimmer of efficiënter maken!

Crystal is een ‘A.I. personality’ oplossing die op basis van de psychoanalytische principes automatisch de persoonlijkheid en culturele fit van mogelijke kandidaten analyseert. Deze analyse gebeurt op basis van verschillende databronnen zoals het Linkedin profiel van de kandidaat maar ook het CV, motivatiebrief etc. Alternatieven zijn Humantic, Human en Humantelligence.

RChilli is een A.I. oplossing die automatisch de relevante informatie uit een CV haalt, structureert en importeert inde juisten velden in eender welk CRM systeem of ander platform. Door het structureren van deze informatie kan snelle het CV indelen en beoordelen.

Textio Hire is een A.I. oplossing die op basis van big data en analyse tekstsuggesties geeft tijdens het schrijven van vacatures. De tekstsuggesties hebben als doel uw vacature aantrekkelijk te maken en de kans op sollicitatie te verhogen. Bij het genereren van deze suggesties zorgt de A.I. engine ervoor dat uw vacature gender-neutraal wordt, maar dat het DNA van uw onderneming of merk wel bewaard blijft.

Harver is een soort ‘talent CRM’ oplossing die alle aspecten van rekrutering en selectie bundelt, automatiseert en verrijkt met machine learning logica. Zo wint u tijd en bundelt u alle processen binnen dit departement op één platform. Gelijkaardige alternatieven zijn TalentLyft, Beamery en Google Hire, maar deze laatste wordt stopgezet september 2020. De grotere ondernemingen kunnen zeker ook de A.I. rekruteringscomponent van IBM Watson bekijken.

Aanbevolen artikel  Robot Sofia (met A.I.) wordt volwassen!

Ongetwijfeld botst u bij het bekijken van deze tools en verder klikken nog op andere aanbieders van even relevante oplossingen, het aanbod is gigantisch.

Maar A.I. helpt niet enkel om beschikbare kandidaten beter in te schatten of op te volgen doorheen het rekruteringsproces, het is zeker ook in staat om de instroom van kwalitatieve kandidaten te verhogen.

Vandaag is de kans groot dat u bij de zoektocht naar een nieuwe werknemer ofwel te rade gaat bij een wervings- en selectiekantoor of zelf uw vacature op de gekende platformen plaatst. Doorgaans zal het selectiekantoor in uw plaats uw vacature op de gekende platformen plaatsen. In beide gevallen zal zowel het selectiekantoor als de platformen waarop uw vacature staat de zichtbaarheid van uw vacature bij zoveel mogelijk relevante profielen maximaliseren. Ze doen dit niet enkel op hun eigen websites, maar schakelen hiervoor ook hun sociale mediakanalen & profieldatabanken in. Kost allemaal veel geld, gaat doorgaans traag en u heeft weinig transparantie over de effectieve inspanningen die worden geleverd.

Platformen als Facebook, Google & Linkedin bieden zeer toegankelijke tools en campagnes aan waarmee u zelf uw vacatures kan publiceren en verspreiden. Dit is op zich niet nieuw en wist u ongetwijfeld al, maar wist u ook dat u de A.I. capaciteiten van deze platformen kan aanwenden om uw vacature aan de juiste, relevante profielen aan te bieden? Dit kan op verschillende manieren!

Op basis van uw huidig personeelsbestand kan u Facebook, Linkedin en Google vragen een profiel op te maken van uw huidige werknemers. Op basis van dit profiel gaan hun A.I. engines op zoek om andere personen te bereiken die voldoen aan dit profiel.

Aanbevolen artikel  Invloed van gedachtenlezende A.I. op digitale marketing

Op basis van het surfgedrag van uw huidig personeel kan Facebook, Linkedin & Google ook een profiel opmaken en uw vacature op die platformen publiceren waarvan ze weten dat andere personen die voldoen aan het profiel van uw huidige werknemers zich bevinden.

Op basis van de bezoekers op uw website die een bepaalde vacature hebben bekeken kan Facebook, Linkedin & Google tevens een profiel opmaken en uw vacature opnieuw online aanbieden aan personen die aan dit profiel voldoen.

Deze toepassingen vragen enige spitsvondigheid bij het opzetten van campagnes en installeren van de nodige pixels, maar dit vormt zeker geen onoverkomelijke uitdaging.

Alle wervings- en selectiekantoren die zich vandaag presenteren als innovatief en 3.0 maken gebruik van minstens één van bovenstaande technieken.