Zo goed als iedere website heeft een header en een footer. Een header, simpel uitgedrukt, is het bovenste gedeelte van uw website. Dit bevat dikwijls verschillende elementen zoals uw logo, de menu navigatie, een banner en meer.

In de header sectie van uw website wordt ook dikwijls de code geplakt voor analytics tools als Google Analytics of de Google Webmaster tools. Deze code is uiteraard niet zichtbaar voor bezoekers maar zorgt ervoor dat de resultaten en het gedrag op uw site kunnen worden opgevolgd.

Header tags daarentegen zijn vooral belangrijk voor uw SEO-inspanningen. Header tags zijn een stukje HTML-code dat aanduidt dat zekere stukjes tekst uw titels, subtitels of body zijn. Op deze manier wordt de structuur van uw pagina duidelijk voor zoekmachines.

Dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

<h1> Wat is een header tag?</h1>

<h2> Waarom is een header tag belangrijk </h2>

<h3> Header tags zijn belangrijk voor SEO </h3>

<h2> Hoe implementeert u header tags? </h2

Waarom is dit belangrijk? HTML-header tags laten aan zoekmachines als Google zien hoe de structuur van uw pagina eruitziet, maar ook hoe relevant de pagina is voor het zoekwoord. Daarom is het steeds aangewezen op uw keywords te verwerken in uw titels.

Door uw tekst op te delen met titeltjes wordt uw tekst bovendien leesbaarder en makkelijker te scannen. Header tags kunnen meestal gemakkelijk geïmplementeerd worden in uw CMS-systeem.

Probeer daarboven steeds één H1-tag te hebben, met het primary keyword erin verwerkt. Hier hechten zoekmachines het meeste waarde aan. Door zoekwoorden toe te voegen in uw titels kunnen zoekmachines beter inschatten of uw pagina beantwoordt aan de zoekintentie.

Aanbevolen artikel  Wat houdt de SEMrush On Page SEO Checker in?

Featured snippets worden ook soms uit uw titels gehaald. Dus indien u een stap-voor-stap proces uitlegt kunt u beter de stapjes of uw lijst verwerken in uw subtitels.

U vermijdt tenslotte beter het gebruik van dezelfde header tags doorheen uw website, probeer dus steeds unieke header tags te hebben. Gebruik header tags vooral om de structuur van uw website duidelijk te maken en niet enkel als stijlelement.