Noindex en nofollow zijn allebei meta tags die u kan verwerken in de <head> van uw artikel. Beide tags geven belangrijke informatie door aan de spider van Google die uw website crawlt. De twee tags lijken op elkaar, maar hebben toch een andere uitwerking. Noindex betekent dat u pagina niet geïndexeerd mag worden en dus ook niet zal verschijnen tussen de zoekresultaten. Nofollow wil zeggen dat de links op die pagina niet gevolgd mogen worden.

Wanneer en hoe moet u ze gebruiken?

<meta name=”robots” content=”noindex,nofollow”/>

Deze versie gebruikt u wanneer Google de pagina niet mag indexeren én de links op de pagina niet gevolgd mogen worden. Het wordt vooral gebruikt wanneer:

  • Een website of pagina niet in de zoekresultaten mag verschijnen, mogelijks omdat deze nog in testfase is
  • Een pagina informatie bevat waarvan de eigenaar niet wil dat die geïndexeerd wordt

<meta name=”robots” content=”noindex,follow”/>

Deze variant geeft aan dat uw website of pagina niet geïndexeerd mag worden, maar de links mogen wel gevolgd worden. Dit is vooral van toepassing op filterpagina’s. De verschillende filterpagina’s wilt u niet laten indexeren omdat deze kunnen leiden tot duplicate content. De producten op die pagina’s wilt u daarentegen wel geïndexeerd zien.

<meta name=”robots” content=”index,nofollow”/>

Hierbij geeft u aan Google aan dat de pagina wel geïndexeerd mag worden, maar dat Google de links op die pagina niet mag volgen. Dit kan handig zijn voor pagina’s waar links op staan naar externe websites die niet gelinkt mogen worden aan de huidige website, omdat de kwaliteit bijvoorbeeld niet zo goed is.

Uiteraard is er dus ook een versie waarbij u index,follow gebruikt. Deze heeft echter geen toegevoegde waarde omdat Google dat automatisch al bij elke pagina doet.

Aanbevolen artikel  Move over Millennials... Gen Z is coming!